Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Jan 14, 2011.

1. Annath

Annath Форумски идол

Ова е некоја аминокиселина колку што видов на Гугл, ја има како суплемент за вежбачи и спортисти. Нема многу информации, само дека е меѓупродукт при создавање на азотен оксид кој е регулатор на крвниот притисок. А што би значеле покачени вредности не би знаела, пошто првпат среќавам дека се прават вакви анализи.

Alishan30 and danichap like this.
  2. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

И јас првпат го среќавам ова. На гугл ми даде дека е аминокиселина. Но не сум компетентна да дадам одговор кога не знам

danichap likes this.
  3. LoOnyD

LoOnyD Популарен член

Знам дека ќе бидам офф топик па затоа се извинувам однапред, но во соодветната тема нема пишано ништо со години Ми треба некоја препорака за добар општ доктор, за матичен, што работи Фондот, во околина на Црниче и Кисела Вода. Мојот ми е далеку и често пати не одам воопшто иако имам потреба. Денеска си го земав картонот и ми треба итно нов. :hai:

4. vectra20

vectra20 Активен член

Цитрулин малат е не-есенцијална амино киселина која ја поддржува содржината на аргинин во телото.
    Цитрулинот е азотен оксид и ги шири крвните садови и се добива подобар проток на крв и воедно го нормализира крвниот притисок.
    Дневна доза е од 3 до мах. 6грама.

danichap likes this.
  5. danichap

danichap Moderator Staff Member

@Annath од капките за очи на деца може ли и кај мене?
    И мене ме префати, со сите три доме ми е неизводливо да одам до лекар, па да почнам и јас со истите?

6. Annath

Annath Форумски идол

Може, ставај слободно. Како се дечките, подобри ли се?
    Иначе, секој посебна крпа за лице нека има, со деца тешко изводливо.

danichap likes this.
  7. danichap

Не. Денес најмалото го повтори и беше цело отечено и залепено во очите. Вчера она и средното подобри, големата ужас, сега големата и средната добри, јас и малото ужас.
    Постелнини менувам секоја вечер, крпи секој со своја и менувам секој ден, раце нон стоп мијам после чистење кај секого... ама со 3 толку мали тешко.
    Пинг понг работава:@

buba4e89, fana and mal.ecka like this.
  8. Doozy

Doozy Форумски идол

Дани, и ја закачив конјуктивит неколку недели и мене ме „лечеа“ со ништо не ти е, а одвај гледав...... слободно ставај од капките, одма ќе ти се исчисти. Патем, можеш и да ги тргнеш крпите, јас сега цело време со хартија бришам и раце и очи и веднаш фрлам. А купив и средство за дезинфекција на раце (такво со пумпа за во соба) и цело време се мијам со тоа плус со сапун пред да ставам капки.

Успат исчистив, т.е. пребришав и телефони, наочари (особено делот кај носот и кај тие шо се потпираат на носот), фрлив маскара... се' што можев да исчистам, исчистив. Не знам колку е изводливо со 3 да подзабришуваш играчки и се' што допираат цело време :x можеби има некој спреј таму?

Исклучително досадна работа е чудово и замара и чеша. (facepalm)

9. danichap

Имам и спреј и тоа гелот за раце од балеа за дезинфицирање. Рикаат, бегаат, се бутаат(facepalm):rofl:

Doozy likes this.
  10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Интолеранцијата нема врска со целијакијата и антителата.
    Високи антитела значи дека најверојатно има оштетувања на ресичките на цревата. Се прават паралелно и биопсија затоа што може да има негативни анти тела, а позитивна биопсија.
    Интолеранција клинички не знам колку може да се потврди и докаже. Постои како состојба.
    Со симптомите на гастро и ќе си добиеш упот за Имунологија и биопсија.

Интолеранција не може да се потврди со биопсија. Целијакија може.
    Значи целијакијата е автоимуна болест, интолеранцијата е состојба, а сосема трето е алергија. И сите три се различно третираат и имаат нели различни насоки.

11. Marti96th

Marti96th Истакнат член

Здраво, ќе ве молам за мислење
    Некое време имам болки во градите ама различни
    Еднаш ме боли од десната еднаш од левата страна еднаш осеќам внатрешна болка а друг пат како ребрата и меѓуребрените рскавици ( ако така се викаат) и незнам што е. Не ме боли при вдишување издишување туку константна болка која трае неколки минути и знае да се повторува во текот на денот и не е толку силна да ме спречува во секокдневните обврски. Пушач сум и мислам дека имам некое искривување на рбетот.
    Сакам да ве прашам за мислење. Дали може да е поради искривување или поради времето или неправилно спиење. Се плашам да не е нешто лошо со белите дробови.

12. Ikickabebusce

Ikickabebusce Истакнат член

Ако си пушач можеби од тоа ти е. Сестра ми имаше ваков сличен случај и таа беше пушач и мораше да ги прекине цигарите.. Среќа си отиде на доктор со време па се среди се. Не чекај појди си на доктор. Со лесно.:)

Ladygugche, Kjutche and ludamaja10 like this.
  13. Aleksandra997

Aleksandra997 Истакнат член

Zdravo
    Ve molam za mislenje
    Imav strasna bolka vo grloto so temperatura glavobolka I gadenje
    Edinstveniot antibiotik doma sto go imav mi bese amoksiklav 2x I toa samo za 5 dena
    Pred dva dena zavrsiv so amoksiklavot i nemav bolka se do denes mi se pojavi povtorno bolka vo grloto mislam deka ne sum izlecena od terapijata za 5 dena sto ja primav I ne znam so da prevzemam dali da pocnuvam nov antibiotic ili nekoj imal iskustvo so istoto pa da preporaca apcinja ili bilo sto samo da ne moram povtorno da pijam antibiotik... fala

14. jok

jok Истакнат член

Трахисан.Околу 250 се во Зегин. Појаки се доста од Септолете.

Aleksandra997 likes this.
  15. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Јас пред скоро време имав сличен проблем, таблетки Кафетин Колд зедов. Но ако не е толку сериозно за апчиња, тогаш спреј за грло од прополис земи.

Aleksandra997 likes this.
  16. Annath

Annath Форумски идол

А беше на лекар? Пет дена не е доволно да пиеш антибиотик во ваков случај, најверојатно си имала гнојна ангина. Амоксиклав не е прв лек на избор во вакви ситуации, иако го даваат често. Ама треба барем 10 дена да се пие, за да се постигне целосно излекување. Не знам колку би ти помогнале алтернативни лекови. Сепак се работи за стрептокока и не е баш за занемарување.

Aleksandra997 and Alishan30 like this.
  17. Kikiccc

Kikiccc Популарен член

Како се справувавте со мокрача на секоја минута ви се оди (понекогаш не моча) а на крај те стега, феминки?

18. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Чај од брусница ИЛИ увин. Никако комбинација од двата.
    И појди провери си урина, ако е за апчиња да ти дадат соодветни.

Kikiccc likes this.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ова како циститис личи те инфекција на уринарен тракт. Мораш да пиеш многу течности, за побрзо да се исчисти инфекцијата. Увин чај веќе ти препорачале. И топло на стомак, топли облоги надворешно (термофор на пример) оти може од прелада да е.

Kikiccc likes this.
  20. niaholly

niaholly Истакнат член

На мајка ми и излегоа ситни црвени брунки по лицето, најмногу на челото и вратот.
    Вчера се жалеше дека ја боли главата и очите, денес легна да поспие малку и кога стана виде дека ги има..
    Во понеделник ке оди на доктор доколку не и поминат, а до тогаш да се мачка ли нешто?
    Совет некој?
    А и стварно незнам од што може така за 1 час да се исфрла..