Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.736
    Да, може. Иако си под антибиотик, температурата може да трае и до три дена после почнувањето на терапијата. Друга причина е ако не ти е погоден антибиотикот, или пак ако се работи за вирус.

На Animali и GirlLove им се допаѓа ова.
  2. moon1

moon1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.637
    @eta @1209
    Резултатот од брисот покажа дека немам патогени бактерии. Значи сепак е алергија. Ама на што? Докторот ми вели дека можно е да сум алергична на некој конзерванс што го има речиси секаде, и во храната и во хемиските средства и во козметиката. Исто вели дека може на било што да сум алергична и дека не може да ме испитаат на се' што постои, тоа е неизведливо. Мора јас самата да приметам што ми смета и после да побарам да ми направат алерго тест за тоа. Пример, ако мислам дека ми смета саламата што ја јадам, можам да однесам парче салама и да ми направат тест.
    Овие дена ќе пробам сама си правам тестови. Ќе почнам со омекшувач. Често ќе го мирисам да видам дали ќе кивам повеќе или не. После ќе го исфрлам од употреба да видам дали ќе ми се подобри нешто. Ќе правам некако, допрва ќе смислувам :rofl:
    И ме чуди тоа што еве толку е чест ваквиот проблем, а докторите не можат да ми го најдат чарето како да сум некој редок случај.

Дефинитивно е алергија. Брисот излезе чист.

Последна измена од модератор: 13 јуни 2019
    На eta и Peperutce1115 им се допаѓа ова.
  3. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Логично ми беше.
    Алергична може да бидеш на се. Почнувајќи од полен од дрвата (најчесто липа), различни треви, цвеќиња, домашна прашина, влакна од животни, некои лекови, некои видови храна (морски плодови, јатки, конзерванси), честички кои го загадуваат воздухот, па се до лебарки и разни видови на мувли.
    Најдобро е сама да се тестираш, да видиш што ти предизвикува проблем и да го избегнуваш алергенот.

4. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    5.375
    При такви алергии, само ние самите ако откриеме на што сме алергични, докторите не можат ништо.
    Јас шетав од доктор до доктор и си се откажав на крајот. Си се помирив со судбината :(.
    А спреј за нос, како риноко, монализ и слично, ти помагаат ли?
    Јас додека ги користам ми е добро, штом прекинам, повторно се по старо.
    Мене докторот ми рече дека доживотно треба да бидам со спрејови за нос. На почетокот кога ми го рече тоа не му верував, ама како што гледам човекот сепак бил во право.

5. moon1

moon1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.637
    Немам користено до сега спреј за нос. Баш ќе пробам па ќе пишам.Кој од овие што ги наведе ми го препорачуваш како најдобар?

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  6. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    5.375
    Rinoco е добар, оди и на рецепт. Само прашај си дали матичниот може да ти го препише или ке мора да ти даде упат за специјалист за уво, нос и грло.

На moon1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. moon1

moon1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.637
    Правев алерго тест за растенија, прашина и животни. Не сум на тоа. Мувла дома немам. За храна имам пробано со онаа диетата што ја даваат докторите при алергии (компир, ориз и двопек). Исто е пак. Не ми е од храна. Најверојатно од некаква хемија, конзерванси или честички во воздухот.... ама не можам да откријам што. И зошто најсилно е изразено пред спиење и на утро. Затоа ср сомневав на омекшувач или прашак за перење. Со главата на перница имаме најблизок контакт на респираторниот систем со нив. Ама еве денес неколку пати го помирисав омекшувачот со цел да добијам некаква реакција и ништо.... не знам навистина на што би можело да бидам алергична.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Slagana6615

Slagana6615 Активен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    8
    Decki ovaa ne je za ovde ali neznam kade da prasam Veke 2 mesecj imam bolki vo levata strana od grbot kon rebrata i kaj levata strana od gradnit kos napraviv ekg i krv se bese ok.Dali e mozno da mi je nesto od puberitetot ili nesto taka posto veke me fajka premnogu strav Fala vi

9. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.177
    Допаѓања:
    16.411
    Лек за зарипнат глас од настинка?
    Иначе, праам инхалација, цедам лимони, супи и прскам Септогал спреј за грло. Се разбира секако, Амоксиклав од 1000ка.

10. moon1

moon1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.637
    Можеби ќе ти изгледа чудно, ама помага Лоратадин. Бидејќи се таблети против алергија имаат за цел да ги олабават и смират мускулите на грлото и гласните жици, за да не дојде, нели, до гушење. На тој начин помагаат при зарипнатост. Пробај.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Како тоа "се разбира, секако"?
    Беше на лекар, те прегледа некој или почна сама со антибиотикот.
    Зарипнат глас не се третира со антибиотик

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  12. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.177
    Допаѓања:
    16.411
    Бев ми препишаа уште во вторникот и омалаксаност имав, кивав, кашлав, качував температура и сега сум ок само што гласот ми е зарипнат. Да не имам ларингит, ми спомна една колешка

13. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Те прегледал значи доктор, ваљда знае дали е ларингит или воспалено грло или воспалени крајници.
    За зарипнат глас можеш да пробаш таблети трахизан, за шмукање се, и баш се за зарипнат глас

На buba4e89, Animali, eta и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.177
    Допаѓања:
    16.411
    Сега веќе се загрижив бидејќи 2 дена не ми попушта т. Е. На моменти ми попушта и, после пак ќе ми зарипни.
    Дали да се сомневам во ларингит?

15. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Би требало да те прегледа ОРЛ специјалист за да каже дали е ларингит или не

16. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.177
    Допаѓања:
    16.411
    Уште едно прашање, на суво кашлам и не можам асолно да спијам. Пијам чаеви, праам инхалации со морска сол, супи, лимони,спреј Септогал, Трахизан, гргарење со сода бикарбона.
    Од средата сум на терапија со Амоксиклав од 1000ка.
    Гласот ми е зарипнат некоку дена.
    Кога ќе излезам надвор не можам правилно да дишам, ме гуши топлово. Едвај 15 мин издржувам надвор.
    Дали е нормално?
    На преглед одам секако во вторник ко ќе ги допијам апчињата

17. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Нормално не е, ама примаш терапија. Ќе одиш на лекар, ќе те прегледа и ќе ти каже што и како понатаму.

На GirlLove и Alishan30 им се допаѓа ова.
  18. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Дополнително можеш и лоратадин да се напиеш, додека појдеш на лекар

На GirlLove и Peperutce1115 им се допаѓа ова.
  19. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.177
    Допаѓања:
    16.411
    Моментално немам.
    А, дали смеам апче за смирување да земам?
    Јас сум на терапија со антидепресив кпј го пијам на сабалје и во криза пијам пола Лорсилан.
    Не знам колку смеам да мешам апчиња, нема кој да прашам.... Продолжен викенд е

20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    Апче за смирување кашлица или за седатив прашуваш?
    Херба бомбони ублажуваат..