Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Sejfullai

Sejfullai Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2019
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    14.789
    Чај од бел слез помага за кашлица. Исто така и од прегорен шеќер со лимон. :)

На Kikiccc му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Svetlina

Svetlina Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    35
    Здраво Феминки, одамна не сум влегла во форумов :) Имам едно прашање. Имам болка во левата рака којашто се јавува од стрес односно при мала нервоза. Е сега првично беше при поголем стрес, а сега веќе на најмал стрес реагира. Ги направив испитувањата кои беа предложени и некако дојдовме до заклучок со докторите дека мускулно грчење при стресни ситуации (се јавувало).
    Континуирано имам мал оток во делот на надлактицата и при последниот поголем стрес, се појави силна птен силна болка.
    Не знам каде да отидам веќе на лекар, направен е преглед на срце, ЕМГ на раце, доплер и што уште не.
    Не помага Бкомплекс, магнезиум,....
    Има ли некоја сличен проблем? Благода

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.792
    Допаѓања:
    202.754
    Смееш, ако не е алергично малото на пеницилин.

Можеби менопауза?

Па од путерот пак имаш дијареа, мрсно не се јаде кога имаш ваков проблем. Варен морков, варен ориз, компир, печено јаболко, суви крекери, двопек и пробиотик обавезно. Тоа барем десетина дена треба да го тераш, не може одма да почнеш нормално да јадеш. Ентерофурил не помага при вируси.

Што дијагноза точно ти дадоа? Да не имаш синдром на карпален тунел (приклештен нерв)? Ако не помага конзерватива, тогаш оперативно се решава, ама дали е тоа?

4. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.220
    Допаѓања:
    50.808
    @Annath не е, многу одамна е веќе во менопауза.

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.792
    Допаѓања:
    202.754
    Нека провери хормони, вклучително и тироида, ако не е од нив, тогаш барајте ја причината во кардиоваскуларниот систем.

На shz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Svetlina

Svetlina Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    35
    ne ne e toj sindrom. ednostavno muskulbo grcenje kako rezultat na stres i silba nervoza, eden vid zastita od pogolem problem :(

7. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.847
    Допаѓања:
    5.598
    Може да се јави и од анкциозност. Штом сите тестови се во ред најверојатно е психо соматско така да и посета на психолог/психијатар може да се посети.

8. Svetlina

Svetlina Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    35
    jas razmisluvam za toa i baram resenie :) blagodaram

9. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    1.486
    Не знам дали баш за тука е прашањево, ама не можев да најдам соодветна тема.
    Дали некој знае што може да е ова? Ми се појави пред недела дена и беа мали точки кои ме чешаа ама не се ни гледаа, и сега се прошири и стана црвено. Дали е нешто полазено или сум згазнала на нешто боса, или пак е сосем друго? Премногу ме чеша, а од многу чешање ме боли.

Прикачени фајлови:

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.792
    Допаѓања:
    202.754
    Егзем е. Оди на кожно да ти дадат соодветна терапија.

11. Fani80

Fani80 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2016
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    158
    д-р Надица Ристоска Бојковска од Аџибадем Систина https://acibademsistina.mk/doctor/naditsa-ristoska-bojkovska/

12. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Ме боли десната нога веќе два три дена, но мислев дека е од грч и не обрнував внимание. Пробав со магнезиум (и онака го пијам бидејќи сум бремена), но нема подобрување, баш напротив. Секој ден повеќе ме боли.
    Сабајлево едвај можам да газам, кривам кога одам. Како што реков, ја немав погледнато ногата, мислев мускул е. Сега кога ја погледнав, доле кај внатрешната странична коска на зглобот имам оток и црвенило и ептен многу ме боли на допир. Кога одам, ме боли и цел лист позади, плус доле кај што ми е отокот и црвенилото.
    Прашањето ми е, бидејќи не можам да се снимам зошто сум во рана бременост, смеам ли нешто да мачкам? Хепатромбин на пример?
    @Annath @Alishan30

Инаку не памтам да сум ја свиткала ногата или да сум се удрила. Баш чудно од каде сега ова. Ме фати паника да не е нешто поврзано со Д-димери во бременост, паметот ми оди во тромбоза :worried: Немам проверено димери инаку, во рана бременост сум, а минатата бременост ми одеа дури до 5.000, боцкав Фраксипарин од 7-ми месец натаму. Може нема врска со отоков на ногава, ама се исплашив.

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.792
    Допаѓања:
    202.754
    Не знам дали смееш Хепатромбин, ама можеш ладни облоги да ставаш и ногата да ја држиш подигната кога можеш. Нека те види лекар што побрзо, нема врска во која фаза од бременоста си, ако имаш ризик од покачени д-димери, мислам дека не е лошо да се провериш.

На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Acidi Borici можеш да ставиш, а за хепатромбин ќе мораш да консултираш трансфузиолог, заради димери и хемостаза да ти проверат

15. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.853
    Јас примам клексан и слободно мачкам хепатромбин дозволен е во бременост.

16. spacegirl92

spacegirl92 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2016
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    2.981
    Околу анусот имам топчиња полни со гној веќе една недела и ужасно болат, дали некој имал такво нешто и што може да е тоа, инаку да напоменам минатата недела се бришав со тоалетна што не беше баш чиста..

17. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Високо железо во крвта дали е штетно
    39.7 ми е. Ја прашав матичната вели ок е, барав да ми испитат крвта бидејки ми е многу лошо по цели денови сум малаксана и чуствувам многу замор
    Но таа ми рече дека било супер
    Дали некој имал вавко искуство дали е во ред оваа

18. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Видов дома во упатството дека е дозволен. Се намачкав, подобро е денес, спадна отокот. Ставив и ациди борици пред спиење и денес помалку ме боли :)

Фала ти :)

На Alishan30 и Martka им се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.792
    Допаѓања:
    202.754
    Хемороиди. Има масти во аптека, побарај.

Ова е премногу висока вредност на серумско железо. Провери повторно, и ако излезе вредноста над 30, консултирај се со интернист дали е во ред. Мислам дека имаше и стомачни болки некој период, ило грешка сум? Провери си ги црниот дроб и панкреасот.

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  20. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    @Annath да да добро се секаваш
    А и подолг период ме мачи ова вртоглавица, малаксаност и затоа сакав да проверам крв
    Ме буни тоа ја прашав 5пати дали е штетно толку високо железо не ми вели се е супер не грижи се
    Ке проверам секако уште еднаш