Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ... нормално дека ќе пречи, со тоа што може да го почувствуваш и лично, а може и не во моментот, но дефинитивно комбинација на ципрофлоксацин и алкохол делува негативно во телото поради лошата компатибилност (не е само в прашање намалување на ефектот на антибиотикот), нема тука малку, чаша или повеќе алкохол... исто е, не смее да се пие! така да одлучи се секогаш дента дали ќе пиеш антибиотик (конкретно како пример цитерал) или алкохол макар и чаша пиво да биде!

2. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.572
    Допаѓања:
    5.908
    Што е тоа
    Капитис ?

Некој со такво искуство?

3. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.074
    Допаѓања:
    9.370
    Женски в петок е неработен ден дали работат некои лаборатории за празници или во сабота? Авицена, Синерџи, Ремедика не знам дали работат, не знам дали да идам утре или во петок или сабота да идам. Ми треба резултат за во вторник во 8:30 сабајле, значи понеделник не е опција... Help.

4. LegallyBlonde00

LegallyBlonde00 Активен член

Се зачлени на:
    6 март 2019
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    36
    А зошто мораш да чекаш петок и викенд.?Отиди утре и резултатите ти се готови за пола сат.

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.719
    Допаѓања:
    15.657
    @Alishan30 @joy1 moze li da mi objasnite kako se pijat imam heliko bakterija na zeludnik i doktorkata mi prepisa 2 dozi lekoklar od 500 mg,flazil od 400 mg i acipan od 40 mg, koj prv da go ispijam kolku razmak da ima megju niv..?

6. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Прво Аципан од 40мг (30 минути пред јадење) и наутро и навечер така. Потоа по јадење ги пиеш антибиотиците Лекоклар и Флажил по 1 таблета наутро и навечер. Незнам за колку време ти е препишана терапијава, обично по 10 дена сите 3 лекови се пијат(по ново е четворна терапијава) наутро и навечер. А потоа уште 21 ден се пие само Аципанот наутро на гладно

На resenska му/ѝ се допаѓа ова.
  7. dijana8

dijana8 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2014
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    260
    Почесто ми се случува да имам слабо крварење помеѓу циклус.. На вагинален преглед докторката ми виде некое воспаление на матката и ми даде флажил вагиналети(но повторно има крварење) инаку се породив пред 15 месеци... На пап тестот има само инфламација а микробиолошките брисеви се негативни... Некоја со вакво искуство?

8. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.719
    Допаѓања:
    15.657
    Fala mnogu
    Antibioticite zaedno da gi ispijam ili posebno bez razmak ili ne?

9. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.896
    Допаѓања:
    15.406
    Авицена обично работат скратено на празник и објавуваат на фб секогаш за празнично работно време.Еве повели :)
    Screenshot_20191010-125726.jpg

На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Едно по друго, у размак од 2 секунди;)

На resenska и John Snow им се допаѓа ова.
  11. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ...pantoprazol (Acipan) од 40 мг, не се препишува толку лесно при хеликобактер ако не се направат (ензимски) лабораториски хепатални анализи и не се провери состојбата на вит Б12 и затоа пожелно е да се применува јачина од 20 мг два пати на ден, еден час пред доручек и еден час пред вечера (а не пола час), примена на два антибиотика (ерадикциона терапија) се пие според упатствата за употреба кај самите антибиотици се или не се контактибилни при истовремена примена!
    ... самата примена на комбиниран два антибиотика при Хеликобактер пилори е според национална програма или локални водичи во однос на бактериска резистентност и адекватана употреба и препишување и на антибактериски лекови, но секогаш треба да се внимава на препишувањето индивидуално од пациент, наиме claritromicynot (Lekoklar) како антибиотик знае да го продолжи QT интервал па внимателно кон тие со брадикардија што најчесто помладите најчесто се жалат дека ја имат, така да amoksicillin секогаш е подобар избор од кларитромицинот во комбинација со антимикробниот лек -метронидазол!
    ...за разлика од пантопразол (или омепразол) кој се пие еден час пред доручек / вечера, антибиотикот или антимикробикот се пијат пола час пред јадење сабајле / навечер!

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Шо ми се пушти мене, кога јас не ја препишав терапијава:)
    Девојкава праша за како да ги пие лековите, дали пред или после јадење, а не сме јас и ти, тие кои би требало да коментираме како е и зошто е препишано погоре наброеново.
    Со цитати од книги се е супер што си напишала, но што ќе и смени тоа на пациенткава која веќе почнува со терапија.
    И цитирај ја неа, не мене, таа ја интересираше терапијава.
    Можеби со рефератов да отиде и да каже на специјалистот ензими прво да и испитаат, брадикардија да не и направи кларитромицинот, па пантопразолот да и го намали на 20 од 40мг.
    Не ти го сваќам цитирањево колешке.
    Пиши што мислиш дека треба, и готово.
    Ете јас не сум у право, рефератов е. И што сега? Не ја сваќам поентава:)

На resenska му/ѝ се допаѓа ова.
  13. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ...а зошто го сФаќаш тоа како „пуштање“ ? и што е нервозата? едноставно дополнав некои работи ако некој друг чита да знае, тебе ти ја цитирав само временската дозажа на сите лекови наречени инхибитори на протонската пумпа ( пантопразол, омепразол) дека се даваат еден час пред јадење,а не пола час...тоа е толку страшно ако биде правилно напишано? и прво ја цитирав членката, па после тебе само поради болдираното 30 мин.пред јадење....и нема тука лутиш, не е правилно пола час пред јадење туку еден час.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Волшебникот

Волшебникот Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2018
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    485
    Деновиве сум настинат нешто. Пред да ме фати настинката, чувствував болки во грбот особено на горната страна кај плешката и рамото и кога ќе го свртев вратот како железо да тргам. После 2дена почна грлото да ме боли, ми помина од прополис. Потоа почна да ми течи носот, почнав на нос да зборувам и повеќе зачестена кашлица. Еве 4ден уште мие така освен носот не ми течи како што беше денеска како да ми прекрато а насабаље најмногу ми се збира и шлајм. Има некое чаре или да си појдам на доктор?

15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.730
    Витамини и инхалација.

На Волшебникот му/ѝ се допаѓа ова.
  16. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ... таман работа за секоја настинка да се побара лекарска помош, ако таа е од невнимание поради сегашнава нагла временската промена, поради промаја или нешто слично, телото само ќе се избори со својот имунитет, како кажа самиот постапно телото реагира и се самосанира, твое да помогнеш да се грижиш и внимаваш повеќе на себе додека телото целосно не се поврати, малку чаеви, малку потопла облека, повеќе одмор, избегнување на газирани и ладни пијалоци, витаминска исхрана!
    ...човечкото тело не е идеална машина, дури е нормално во текот на денот 16 пати да кашла, два пати да кивне, еднаш носот да истече и ете насабајле да исфрли шлајм, а да биде во рамките на нормална телесна реакција на здраво тело!

17. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.339
    Настинка ти е од промените на времето, мене 3недели ме држеше дур целосно не ми пројде ама ако сакаш може да отидеш и кај матичен да те прегледа. :)
    Или фармацевт у аптека да ти препорача некои капки, спрејче. :)
    Земи си природно витамини од овошје, повеќе ќе те оправат отколку да внесуваш вит Ц преку таблета. :)

На Alishan30, BlackMistery и LegallyBlonde00 им се допаѓа ова.
  18. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.081
    Допаѓања:
    136.581
    !!! Ве молам да прекинете со препукување едни со други, кажете си го вашете мислење без да ги напаѓате другите. Секој за себе си смета дека е во право. Ako продолжи дискусијата во истата насока како досега ќе следат соодветни санкции.

@bijonse за тебе ова е опомена пред бан од тема. Не ти е прв пат вакво однесување на форумов и нема да бидеш повеќе толерирана :)

Благодарам на разбирањето!

На Alishan30, fana, Alisa22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Linman

Linman Активен член

Се зачлени на:
    20 јули 2019
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    8
    Женски дали сте се соочиле кај вас или вашите деца со нешто слично. Во урината кај моето дете два дена има како ситни ронкички, парталчиња, сосема мали кои се таложат на дното од чашката.

20. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    671
    Поради конзумирање антибиотици ми се појави чешање во интимниот дел и ми ги дадоа вагиналетите "Микотрит". Тие се три вагиналети. Две ставив, но добив и не знам дали последната да ја ставам кога ќе ми заврши добиеното или не. Инаку после првата ми е подобро, немам веќе чешање..