Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.076
    Допаѓања:
    119.151
    Консултација со ортопед и хирург за второ мислење.
    Обично не се проблематични овие скршеници, но незараснувањето укажува дека треба да се промени нешто.

На ludamaja10 и oblace1 им се допаѓа ова.
  2. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.415
    Допаѓања:
    8.519
    Докторката што го преземала е хирург. Што би требало да се промени? На докторката мислиш или? Тоа ме најмногу интересира на што се должи незараснувањето и дали е неопходна операцијата? Се мислам дека треба да појдеме на второ мислење во Скопје.

3. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.076
    Допаѓања:
    119.151
    За второ мислење мислев да одете и на втора консултација, за зараснување е рано, но пукнатината станала скршеница затоа мислев да ве виде и друг специјалист

На ludamaja10 и oblace1 им се допаѓа ова.
  4. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.415
    Допаѓања:
    8.519
    Фала многу на советите :). И јас сум за второ мислење, ама тврдоглав е, одбива. Се надевам ке го убедам.

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Al3xandra

Al3xandra Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2018
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    116
    Се преселив во странство и почнав со работа. 5 6 месеци немам јадено манџи и мн мрсни јадење и сум видно ослабната. Постојано ми зборат дека се изгладнувам но едноставно се научив да внесувам храна во помала количина повеќе пати и ги отфрлив благите работи и чипсовите и дум постојано во движење. Од саботата имам јаки желудочни болки и дијареа,се напив пролајф и ранитидин и болки се смирија но немам апетит за ништо да јадам и кога јадам како со сила да јадам,осеќам како цревата да ме болат. Постојано мо зборуваат дека желудникот ми се стеснал што не јадам итн итн. И другарка исто имаш болки дијареа и повраќаше. Утре ќе одам на лекар за крвна слика. Дали е можно стеснување на желудникот или се работи за стомачен вирус? Осеќам дека почнувам и температура да качувам па се напив парацетамол и амоксиклав....

6. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    Женчиња дали некоја користи д3 Вигантол? Ако може доза да ми каже

И барав во темите но не најдов за
    ХИПОГЛИКЕМИЈА- низок шеќер во крвта.
    Дали има некоја ваква состојба??
    Случајно ја открив. На јадено ми мереа и 4.5 ми беше, онака случајно ми мереше, бидејќи беше дојдена дома за мерење на роднина.
    И му вели еее можеш чоколада да јадеш, гледај на јадена ти е 4.5
    И ок си реков. Но имав проблеми покасно.
    Ми се лошеше, повраќав, омалаксаност и ај ми текна да си мерам кога излегува 2.8 лелле паника. Па јадев се крена на 5.5

Денес мерев гладна 3.3, па јадев по 20мин ми беше 3.8, а по 1 час 4.5.

Совет? Слично искуство? Дали е страшно??? И што да превземам??

7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.099
    Допаѓања:
    117.972
    Обрати се на лекар за да ти препише терапија со која ќе го регулираш шеќерот. Низок шеќер е поопасно од висок, бидејќи мозокот се храни со јаглехидрати. Чаеви и таблети на база на цимет го регулираат шеќерот.

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Kasandra1133

Kasandra1133 Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2019
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    15
    Не сум од Скопје но морам да одам на контрола за забите па ако може да ми препорачате кај кој стоматолог би можела?

9. irrelevant

irrelevant Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2012
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    8.328
    Искуство со оние восочните тутурутки за чистење уши? Што се палат додека се во уво.

10. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    670
    Допаѓања:
    510
    Според мене врска немаат:D И јас и дечко ми пробавме 2-3 пати, секогаш е истото. Вториот пат после чистење на уши (на ушно) пробав баш да видам што ќе излезе - тоа па тоа. Восокот од свеќата си излага, не од уши.

На irrelevant му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    909
    Допаѓања:
    5.301
    https://m.facebook.com/PZU-Protetika-Petkovi-1399604946971404/ Супер се и многу фини, јас идев едно време и сум задоволна.

12. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.110
    Не е точно, јас го практикувам и помага.

13. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    670
    Допаѓања:
    510
    Затоа реков "според мене" :)

14. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    После 1 час по јадење ми беше 7.5 шеќерот во крвта.
    Нормално е за јадена, така?
    Барав табели на нет ама не можев да најдам

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.099
    Допаѓања:
    117.972
    Да :)

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    2.364
    Ве молам за искуство. Денес на мајка ми, матичниот гинеклог и кажал дека ендометриумот и е здебелен 8.5мм, а таа веќе подолго време не крвари. И пишува дијагноза гландуларна хиперплазија на ендометриум. И рекол дека мора да оди на киретажа. Има 51 година, нема никакви гинеколошки проблеми, редовно правен секоја година пап тест. Главата ми е во хаос, ве молам за помош.

17. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.679
    Допаѓања:
    25.246
    Значи наодот на пап тест е нормален?Не се секирај,подобро е да ја направите па да ви биде мирна главата,се прави со општа анестезија трае некои 5 минути ќе има неколку дена болки,но поминува со мирување :)

18. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    2.364
    Да наодот и е нормален. Само заборавив да напишам дека има миом, кој не и прави никакви проблеми, не се зголемува. Не знам дали има поврзаност на тие две работи.

19. FancyGirl*

FancyGirl* Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    3.635
    Предходно пишав и во темата за Анемија(слабокрвност) но никој не ми одговори,како што гледам оваа тема е поактивна па ке го споделам постот и тука.

Имам проблем со анемија неколку години. Првиот пат ги имав веке познатите симптоми па после испитување на крв се потвртија сомнежите, хемоглобинот и железото ми беа многу ниски.Докторот ми препорача да пијам тотхема но неможев да го поднесам вкусот и мирисот па ги заменавме со фероглобин.Ги пиев околу 6 месеци и исто така во меѓувреме внесував се што е можно да помогне за подобрување на резултатите.Симптомите ми се намалија се чувствував подобро после 6 месеци а со испитувањето се докажа дека се е во ред.
    После нецела година од прекинувањето со фероглобин повторно истите симптоми,истите испитувања,истите резултати...пак истиот процес на лекување и после неколку месеци конечно подобрување на резултатите од крвната слика во април 2019 ,па прекинување на пиењето фероглобин после 1 месец од задоволителните резултати од испитувањето.
    Но еве после 5 месеци повторно ми се повторува истото по 3 пат.Резултатите од испитувањето се пак хемоглобин и железо под нормалната граница.После разговор со докторот утврдивме дека ова се случува поради обилните менструални крварења, со што ми предложи да се консултирам и со гинеколог за проблемот и веројатно да почнам со контрацептивни таблети кои што би го намалиле крварењето.
    Имам закажано термин кај гинекологот во петок. Но дотогаш би сакала доколу некој има слично искуство како ова да каже мислење дали би помогнале контрацептивните таблети или пак нешто друго за намалување на обилното крварење за време на ментруација ??
    Се извинувам за долгиот пост..но ова навистина веке не се издржува ;(

На ludamaja10 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.389
    Зголемени леукоцити во урина значи нешто или ништо страшно?
    @Alishan30 ? За мајка ми прашувам