Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Jan 14, 2011.

1. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

@mariz, грчеви, притисок, лигава столица, чувство како цревата валцер да ми играат, чувство како некој со нож да ме сече, кркорење сите да слушнат...Тоа е тоа, за жал :) Нема бегање од симптомите.

Те молам, ако ти препорачаат некој асален, пиши го. Не мора тука, пиши ми го во лп. Јас чекам да поминат празниците па да тргнам да испитувам тиреоида. Искрено вака, ми фуфка малку поради тоа нагло качување на вредноста па не сакам да ги обојам празнициве со (можеби) неубави вести. А секако дека нема бегање од тоа што е, само не мора баш сега да се нервирам :) А ионака не знам каде да се јавам да закажам (се тешам работава :D ). Кога се распрашував кој е добар, за истите доктори, едни ги фалат, други викаат дека ги упропастиле со терапија...

mariz likes this.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Повеќемина ја фалат Адамова од клиника. Лично искуство немам.

Nausicaa likes this.
  3. snegce

snegce Истакнат член

Доколку некој имал некое вакво искуство ве молам за мислење...Мислам дека ќе почнат моите панични напади повторно... :sweat:

SunnyGirl2 likes this.
  4. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Здраво

вчера сабајле ете и денес, имам потешкотии-мачнини в желудник. Кога легнам на грб ми доаѓа ко повраќаница нит излегува пд грло нит слегува назад в желудник (facepalm)
    Вчера не ми се ни јадеше, се напив сода бикарбона и ранитал и ми се смири, така ќе е и денес...

некна бев вежбала и јадев баклава, и вчера сабајле се случи тоа..
    за бременост не би требало,затоа што не е свршил во мене.

некој со слично искуство? совет?

5. Annath

Annath Форумски идол

@mariz @Nausicaa др Габриела Балабанова од Е медикал ја фалат. И јас сакам таму да одам, за испитување хормони, исто после празниците. Интернист ендокринолог е, приватно.

Nausicaa and mariz like this.
  6. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Како се справувате со загадувањето?
    Мене глава ме боли, кашлам, болки во мускули.

7. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Не ми делува никако. :o
    Освен шо кога трчав по бус завчера кашлав после едно 10мин зашо се изнадишав ептен ептен воздух загаден одеднаш...
    Би ти препорачала маска да си купиш, колку толку да ти помогне. Од тие што се носат сега знаеш, глеам има многу низ град со неа, фенси се :D. Чим имаш проблеми, малку бар со неа ќе ти е полесно.
    Само искупени се по аптекиве, прашај во некоја да ти кажат кај има на залиха, да не луташ џабе. :)

8. Ivauva

Ivauva Истакнат член

Рајнов синдром може да е

9. Annath

Annath Форумски идол

Мислиш на Raynayd синдром... не знам, тоа треба да се докаже со испитувања, вака не.

10. mariz

mariz Форумски идол

Мрса во мокрача, колку е опасна? Не е за мене.. со орален антибиотик се лечи само? Зашто знам не е баш наивна бактерија...и како се фаќа? Нема лежено во болница личноста.. А читам таму највеќе се закачува.

11. tamche995

tamche995 Популарен член

Дали некој знае што значи намалени агрегати во крвта ( од трансфузиски испитувања)?

12. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Сода- не. Прави секундарно лачење на киселините поголема беља ќе си направиш.
    Мислам дека и Ранитал не е баш најсигурен оти при подолго користење може да прикаже канцер (ова го прочитав од @theowndemon )
    Отиди на лекар можеби имаш проблеми со дигестивен тракт.

SunnyGirl2 likes this.
  13. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

Известување
    Статија
    Слика од статијата:
    upload_2019-12-18_18-9-43.png
    Само не знам зошто не пиши дека од Ранитидинот не се повлекват и таблетите, не само шумливите и ампулите. Можда можи да се најдат, ама не препорачувам. Се друго е и повлечено.

едит. за членката која си ја цитирала, најдобро оди на лекар види од шо ти идат киселините оти пролонгирано имање на киселини не е добро за желудникот. Шо земам јас за киселини е Рупурут, се џвакаат и единствена намена им е киселини. Ама, не ти препорачувам да ги земаш на своја рака, најдобро консултирај се со доктор.

SunnyGirl2 and GirlRose like this.
  14. Ivauva

Ivauva Истакнат член

Тресење на раце од што може да биде?

15. girlkitty

girlkitty Активен член

Здраво, ме интересира еден проблем. После мочка кога сум се избришала забележав дека имав крв, дали им се десило на некој од тука или пак само мене? И дали е тоа некаков сериозен проблем?

16. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

@SunnyGirl2, како што ти пишала @theowndemon, киселини се тоа и оди на лекар што побрзо, не се потпирај на тоа старинското „пиј сода бикербона“. Да, помага ама прво да те види доктор и да ти каже што точно да правиш. Лани го поминав истото, и еве, година дена подоцна уште не можам да се отарасам од Нолпаза. И храна сменив (и се здебелив како резултат), и кафе ретко пијам, и пак одново се враќам на пустата Нолпаза. Ранитал не пијам зошто ми е многу лошо од нив, Рупурут па ми се ептен лајт ко за мене :) Јас имам киселина за извоз, кај и да е ќе почне и низ уши да ми излегува :D

Можно е да треба да провериш хеликобактер, зошто и тој предизвикува киселени.
    За почеток не пиј кафе, јади помали и полесни оброци, никако не се прејадувај, алкохол и цигари не, и спиј на подигнато.
    Ама најважно, оди на лекар!
    Со лесно и брзо да ти помине :)

17. prominent

prominent Форумски идол

Веројатно е за тука прашањево, ако не е, нека оди во психологија.

Дали некој од вас се бори со SAD (Seasonal Affective Disorder)?
    Накратко, лошо расположение предизвикано од недостигот на дневна, сончева светлина во есен и зима, особено во зимските, кратки денови како што ги имаме сега.

Мене многу лошо ми влијае секоја зима. Од тоа што читав, потребен е зголемен внес на витамин D, тоа и го правам, се фокусирам повеќе на таква храна а земам и суплементи од пред некој ден.

Читав и за терапија со некакви светлосни кутии ама не знам дали можат да се најдат тука и по која цена?

Да споделиме искуства, зашто секоја зима за мене е неподнослива, волја и сила немам за ништо...

SunnyGirl2 likes this.
  18. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Имам огромни болки во кичмата, наизменично, на средина па долу на крај. Последниве денови како да јецка, незнам како да се изразам, ме боли и при седење и стоење лежење цело време. Коса кога мијам или машина кога раскревам неможам да се исправам, плачам од бол. Кога станувам како да се откочувам. Претходно имав мали болки во кичмата поради седење на раб место, па вежбав еден период од 3-4 год, но овој проблем се зголеми од анестезиите од пораѓај. Првата анестезија не фати како што треба, нервите не ги погодија и на мое барање пак ми ставија анестезија зашто имав тежок пораѓај и болките не се издржуваа, се онесвестував. Во бременост не качив на килажа, туку ослабнав, значи не ми е таа болка од тежина.
    Прашањето ми е, дали некој имал или има ваков проблем и како го решава? Пијам апчиња за обнова на нерви, пешачам колку можам, зашто ми се кочи карлицата и едната нога и планирам на пролет во бања.

19. Annath

Annath Форумски идол

Направи снимка да видиш дали 'рбетот е добар, да не имаш дископатија. Оти некогаш може да се јави како последица од бременоста. Кај мене конкретно тоа беше случај после првата бременост, се укочив, не можев да се исправам, ми дијагностицираа токму дископатија на лумбалните прешлени. Ортопед ми препорача јога, навистина помага.

20. yana147

yana147 Истакнат член

dali na nekoj mu se slucuva pred mestruacija da dobije da ima poduen stomak gasovi grcevi vo zeludnik?