Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.637
    Допаѓања:
    76.895
    ИТНО! Прашав еднаш не ми се одговори. Мрса во мокрача, симптоми крв мокрење, на 2мин во веце со голема болка уринирање, надуен стомак... пред да ги земе рез пиеше антибиотик кој не бил сензитивен и и дадоа друг антибиотик да пие ама матичната била испаничена дека немала таков случај до сега... Други и рекоа дека е за во карантин и дека мора да оди на инфективна клиника. Сеуште има крв во мокрачата и надуено стомак. Што да прави? Да лечи сама со тој антибиотик сега што и е препишан или да оди ИТНО на инфективна клиника?? Дали ке ја примат без упат? И дали е заразна вака???

Пред да се случи ова, дента имаше и треска некоја како настинка...

2. Marti96th

Marti96th Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    57
    Здраво ќе може некој совет и мислење од вас.
    Ноќеска започна да не боли лево доле најверојатно јајник. Последно добив на 3ти ми трае 7 дена и ми доаѓа некаде на 31 32 33 дена. Според пресметките денеска ми се плодни денови. Но исто така имам и непријатност доле кај вагината. А и имам исцедок и когасе избришав имав големо количество проѕирен исцедок и една линија кафеана. Плус ме боли мн јајникот кога одам кога ќе седнам. Сега сеплашам да не е некоја инфекција или овалуација.

3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.079
    Допаѓања:
    117.834
    @Alishan30 @Annath ако може да и дадете совет.

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.076
    Допаѓања:
    119.152
    По антибиограм треба да е даден антибиотик и најдобро би било да биде хоспитализирана.
    Метицилин резистентна стафилокока ауреус доколку не реагира на антибиотици, најдобро е болнички да се третира.
    Посебно зошто има изразени симптоми

На fana и mariz им се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.855
    Допаѓања:
    202.968
    Итно на лекар, или на урологија или на инфективно. Да се смени со соодветна терапија, венски антибиотик ако може.

На fana, Alishan30 и mariz им се допаѓа ова.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.637
    Допаѓања:
    76.895
    @Alishan30 по антибиограм и дадоа сега Сумамед.. само мене ме загрижува што уште крв мокри и е надуена во стомакот. Чекаме сега крвна слика и црп, ако се ептен покачени некои параметри да оди итно на инфективна клиника, а ако не да земе Сумамед да пие... @Annath инат голем е и не ме слуша, уште вчера ја молев да отиде на инфективна, немало да ја примат без упат. Абе викам како нема да те примат Мрса имаш со доста изразени симптоми, шанса нема да не ја прегледаат. Ке дојде мм накај 3 од раб и ако треба со сила ке отидам и ке ја натерам да одиме. Докторка која се разбира во ова (она е за бубрези), рече не дај боже до сепса може да се дојде, итно да оди на инфективна.

7. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.076
    Допаѓања:
    119.152
    ^се случило како студент со стомачен вирус да ме однесат на инфективна, ни упат ни книшка имав. Ме хоспитализираа, а не па за ваква работа.
    Одете таму, ве молам, да не се искомплицира повеќе

На Annath, fana и mariz им се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.855
    Допаѓања:
    202.968
    @mariz се надевам дека отидовтњ на клиника. Не е ова за домашно лекување.

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.637
    Допаѓања:
    76.895
    Друг доктор слуша зашто и рекоа дека може не била убаво детектирана. Крвната слика, црп, леукоцити, седиментација и е мирно, но пиеше друг антибиотик до завчера (тој беше резистентен).... Денес пак оставила во друга лаб уринокултура, а незнам колку ке и се веродостојни резз затоа што има пиено антибиотик. И рекол доктор да пие урифар, брусница, чај од диво оригано и да почне Сумамед од пон, а да направи денес уринокултура во др лаб и пак да направи кога ке заврши со Сумамедот.... Ми вика денес поарно и било, нема крв. А јас вчера со свои очи видов... розева и беше мокрачата и на бришење уште потемно... Ке почекала до пон и за Сумамедот (нема рецепт за сега да го земе) (facepalm) и како да ја убедам? и на раб си отишла денеска и заврши боледувањето...

10. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.340
    Вообичаен ПМС синдром е ова.
    Го има кај многу девојки. :)

На Moon.Girl и fana им се допаѓа ова.
  11. Kikiccc

Kikiccc Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2017
    Пораки:
    1.181
    Допаѓања:
    1.052
    Де бре постои некој таблети за здебелување али малце килце да стаам, некој од искуство?

12. angelche16

angelche16 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.420
    Допаѓања:
    9.612
    Девојки ве молам за помош. Четврток имам важен настап а сега утрово станав со голема болка во грлото и затнат нос, едвај дишам. Да одам на инекција, инфузија што и да било? :(

13. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.079
    Допаѓања:
    117.834
    Нема такви таблети.

@angelche16 навистина ми е многу жал. Оди кај матичната нека ти даде упат за крвна слика, може ќе треба антибиотик. Прави гаргара со солена вода (не голтај) и земи таблети за шмукање пр. Трахизан мене ми помагаат. За носот некои капки за одзатнување пр. Септаназал, Оперил, Нафагал... Можеш да земеш и кафетин колд таблети делуваат на затнат нос болка во грло и сл.
    Со лесно.

На angelche16 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. angelche16

angelche16 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.420
    Допаѓања:
    9.612
    Ти благодарам. :l:
    Зедов амоксиклав, од него ми поминува, е сега уште имам голема болка во грлото затнат нос и уши. Се напив во 9 а сакам да се напијам пак ударна доза дека навистина не ми е добро, а се пијат на 12 часа. Дали би можела да се напијам кун 3?

15. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Амоксиклавот се пие на 12 часа. За поголема доза треба да се консултираш со лекар, а не бидејќи ти не се чувствуваш добро на своја рака да си зимаш ударна доза. Претпоставувам и антибиотикот е на своја рака земен....требало да се консултираш со лекар.

16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.079
    Допаѓања:
    117.834
    Не.

17. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.757
    Допаѓања:
    21.443
    Женски ми треба мислење, малку ме фаќа паника.

Осеќам болка во градите која е несвојствена за овој период. Обично ме болат пред да ми дојди, али сеа ги осеќам константно ко да ме наболуваат, а треба да ми дојди за отпприлика 2недели ( сега баш ми помина овулацијата ) .
    Можно е да е нешто страшно? Цело време ги гледам, ги пофаќам да не има некоја грутка случајно, ама нема ништо. Само што осеќам некоја чудна болка. Имам полицистички јајници иначе, можно е да нешто поврзано со ова или?
    Дали би можело да е нешто сериозно? И ако продолжи вака, кај кој доктор да се упатам?

@Alishan30 , @Annath советче?:D

Последна измена: 25 декември 2019
  18. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.449
    Допаѓања:
    20.082
    Девојки (и особено вие што имате мали деца), јас сум во голема паника и ќе си пукнам од мака. Имам пишувано дека имам другарки со мали деца што многу си сакам. Баш сега предновогодишно бев да ги ѕирнам и да им однесам пакетчиња на децата (кои, реално, родителите ќе си ги изедат ама нема везе). Првото дете кај кое бев сега е многу болно, со бактерија, температура и многу високо црп. Можно е да сум го заразила второто дете?

Знам дека прашањето е веројатно глупаво, ама осеќам голема одговорност.

едит- кога бев кај сега болното душиче, тогаш си беше насмеано, весело, игриво. Воопшто немаше наговестување на ова што сега се случува :u:

19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.079
    Допаѓања:
    117.834
    Не си го заразила второто дете :)

На Nausicaa му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Имав нешто како настинка, болно грло, растечен нос, такви некои симтоми..тоа почна да поминува па ме фати многу лоша кашлица, длабока, со шлајм, по што дојам од аптека ми дадоа спреј од прополис. И кашлањето почна да намалува, но ме загрижува што ми се фатени сетилата за мирис и вкус. Апсолутно ништо не осеќам, ниту со уста ниту со нос, со денови сум така. Дали е тандем со настинката или нешто друго е во прашање, почна страв да ме фаќа. Ќе идам и до матичната ама дури следната недела. Искуства?