1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.679
    Допаѓања:
    25.246
    Нема врска не се плаши,измери пак и гледај правилно да измериш. Може си имала напорен или стресен ден,си јадела повеќе сол па се случува да се покачи..види утре како ќе ти биде ако е исто оди на лекар.Што пиеше за настинка?

На buba4e89, bella.s и Психијатар им се допаѓа ова.
  2. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Па повеќе работи користев, сируп, инхалација и некои таблети, не сум сигурна за името, утре ќе ги проверам. Ќе пратам неколку дена, дај боже да се нормализира, коса ми се крева од такви болести.

3. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.679
    Допаѓања:
    25.246
    Мислам дека не ти е тоа тоа... ама сепак мери си неколку пати дневно

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    920
    Допаѓања:
    672
    Здраво девојки. Овој пат пишувам за една братучедка која што има проблем со нозете. Не знам дали сте слушнале она кога нозете ти се во форма на Х или О и кога одењето не е правилно. Она има 19 години и нозе О ама како помала не и се приметуваше многу, а сега е поизразено.. Јас не сум запознаена со ова многу, деновиве читав нешто по интернет ама не најдов некое решение па можеби некој од вас знае дали постои начин, некои вежби нешто за да го поправи одот. Благодарам

5. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    576
    Допаѓања:
    220
    Здраво, имам јаки болки во стомакот веке 2 дена некој пат повеке е кај желудникот болката како да пече да имам лута пиперка јадено, потоа долу се симнува болката и како да ми мрда нешто во стомакот и цел стомак боли во секоја положба.. Што може да биде

6. Sweetbaby007

Sweetbaby007 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2019
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    60
    Здраво девојки ми се појавиа 2 3 грутчиња(незнам како би ги нарекла извинете) на препоните но внатрешни и тврди а од надвор нема никаква појава освен мала испакнетина би требало да се чирови дали можеби знае некоја од вас како да ги излечам,одстранам?

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.853
    Допаѓања:
    202.955
    Нема начин да се исправи. Тоа е настанато во периодот на раст и развој, има генетска предиспозиција, ама почесто е од недостаток на витамин Д. Сега и да го прима доволно, џабе е.

Најверојатно киселини имаш, за секој случај оди на лекар да ти кажат точно.

Поткожни влакна. Не чепкај ги, ќе пукнат сами.

8. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.679
    Допаѓања:
    25.246
    Дали скоро имаш правено интимна депилација ?

9. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.479
    Допаѓања:
    7.943
    Здраво на сите, доколку има медицински лица на оваа тема сакам да се консултирам со нив. Вака станува збор за член од фамилијата на кој што повремено му се јавуваат брунки по рацете. На неколку пати беше на доктор му рекоа дека е алергичен на прашина, дрва и сл и примаше терапија од апчиња, креми и инекции. Откако ќе ја испримаше терапијата ќе му се повлечеше но еве сега пак му се појавуваа. Да ми препорачате некој доктор специјалист или некои анализи кои би можеле да ги направи за да се утврди од што конкретно му се појавуваат бидејќи сега немал допир со ништо.

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.339
    Сличен проблем имам јас, само со ранички што чешаат и што ми се појавија на раката и од јуни не можам да се отарасам од ова.
    Мачкав крема кортикостероидна, се повлекуваше, но тоа секако кратко се користи и ништо, после пак на истото место си се појавуваа.
    На дерматолог одговор е "од ладно ти е, крема за хидратација ставај си". :drunk::drunk: А мене на сред 40 степени ми се појави тоа. :headbang:
    Најпрво го имав само на зглобот, па ми се прошири на 2 прсти и сега дури и на дорзалната страна од дланката на 2-3 места. :worried:
    Ме чешаат, суви се, дури ми се раскрвави едната "раничка" што сум ја чешала несвесно. :worried:
    Кога сум под стрес гледам повеќе реакција имаат, а може и од тоа да ми се појавија летото, стварно не знам..

Моја претпоставка е дека ми е дерматит према моите основни познавања :$, па и на нет со примери од дерматит, исто изгледа вака, само што многу помалку е кај мене, ептен мали ранички се, дури не се ни приметуваат освен кога ќе ме зачешаат, па ќе ги разранам и тогаш се исти вакви. Страв ми е да не се прошири ептен ко шо тргнало. :worried:
    Има ли нешто што можам да напраам или со здравје да си ги носам на мене цел живот. :tmi: Не дека не читав на гугл :rofl::rofl: ама сепак, би сакала мислење од @Alishan30 или друга колешка ако има. :)
    Dermatitis2015.jpg

11. "Zoki"

"Zoki" Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2016
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    9.127
    http://drgorica.com/

12. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.479
    Допаѓања:
    7.943
    Исто такви само од зглобот нагоре, исто беше летото кога му се појавија прв пат, еве сега и на лицето имал околу очните јаболчници( мислам така се вика местото под окото) и на челото и претежно навечер го чешало. Во претходниот пост немам спомнато дека станува збор за старо лице.

13. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.339
    И кај мене навечер и после бањање и миење раце ме чешаат...
    Ја сум 18 али вакви работи увек може да излезат на кожа и се страшно досадни за лечење...
    :headbang:

14. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.679
    Допаѓања:
    25.246
    Јас имав исто на левата рака на зглобот и почна да ми се шири мислев дека нешто од пракса сум се допрела кога сум работела и ми текна да се мачкам со канестен неколку дена и не знам дали од тоа ми помина или само се повлече
    Ме печеше и чешаше и мене

15. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.076
    Допаѓања:
    119.150
    На клиника има добри дерматолози, моја асистентка беше Др.Катерина Дамеска и додека ја гледав, многу добро ги водеше пациентите.
    Јас сум за да се консултира дерматолог и да се најде причинителот на овие кожни промени. Еднаш засекогаш така би се излекувало, овака на недетално испитано, креми, масти само се става и се шминка и ублажува клиничката слика. А сепак повторно се јавуваат промените, по некое време.

Дермоскопија прават и алерго тестови и крвни анализи, за да се докаже се.
    Терапијата некогаш знае и да трае со месеци па и години, но за тоа ќе одлучи дерматологот кој ќе си го одберете за консултација.
    Ако еднаш немало ефект, па и два пати, сменете трет доктор и ќе добиете и трето мислење.

16. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.479
    Допаѓања:
    7.943
    Дали познаваш некој добар доктор од околината на Гевгелија,Струмица па и Неготино,Кавадарци? Без разлика дали е приватно или на државно. Доколку нема би оделе и Скопје не е проблем. И тоа дермоскопија дали има во нашиот регион?

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.896
    Допаѓања:
    15.406
    Од лично мое и искуство со сестра ми можам да кажам дека во Ск нема дерматолог,пишував пред неколку години на форумов.Клиника,8 Септември,Поликлиника Бит пазар и 2 или 3 приватни доктори ми се доволен доказ.Од сигурно 7 специјалисти ,мислам дека 2 и Проф беа,ниту еден да не погоди терапија.Мастови,креми,гелови,правење специјални кремови од специјални аптеки,производи од кои си имаат процент ординациите,џабе.И јас сум 10 год веќе во здравство ,јасно ми е како функционира све и јасно ми е дека кожните болест не се лечат ко настинка,ама ова со дерматолозиве е претеризам.Да немаш мака и да не им паднеш у раце,ко ќе ме праша некој препорака за дерматолог им викам нема у Скопјево,ај да не бидам офф и да не отварам друга тема.

На Alisa22 и fana им се допаѓа ова.
  18. Волшебникот

Волшебникот Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2018
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    485
    Страм не страм ќе пишам. Пред 3-4 дена во близина на анусот ми се направи како топче мало, мазно без крв до сега. Ме боли при нагли покрети, кашлање и сл. Денеска болката мие поголема. Од дома ми велат дека е мајасил - хемороид, денеска се намачкав со кантурово масло и миење со вода.. На доктор не ми се оди од страм. На нет прочитав дека мајасил - хемороид се добивало на 45+ години а не на млади годинки. Што можи да биди? Хемороид или? Ме фаќа страв.

19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.066
    Допаѓања:
    117.784
    Воопшто не е срамно. Треба да внимаваш малку на исхраната повеќе овошје зеленчук и повеќе вода. Избегнувај сува храна луто и црвено вино. Има креми за хемороиди. Додека работев во аптека факту крамот најмногу го бараа. Се мачка 3 пати дневно. Со лесно.

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. dianna95

dianna95 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    106
    Здраво. имам константно чешање на грлото и црвенило (обележани со црвено на сликата) веке неколку месеци. Бев на доктор ми препишаа некаков спреј и апчиња за алергија но не ми помина. Немам никакви други симптоми освен чешање што некогаш е неподносливо. Има ли некој совет или искуство??
    Благодарам
    Inked40383700_LI.jpg