Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Nightwish11

Nightwish11 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2020
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    2.000
    Jas ne dojam I nemam pokacen Seker .a nz Sto e ???

2. sierra

sierra Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    908
    Да не имаш дисбаланс на бактериската флора? Посебно на тие бактерии кои се "хранат" со шеќери.

3. VMP

VMP Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    53
    Некој да ми препорача медицинска установа или лекар за лекување на проширени вени. Благодарам.

4. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.359
    Допаѓања:
    9.321
    Преку матичен можете да си закажете во 8ми септември - трансфузиологија или Здраствен дом Железничар. Имам позитивно искуство и од двете установи

На VMP му/ѝ се допаѓа ова.
  5. sofija014

sofija014 Популарен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2013
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    3.869
    Дали е во ред да се зема истовремено риностоп и кафетин менструал?

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.615
    Допаѓања:
    76.843
    Отоци на очи (многу потечени капаци), и дури отечено и збрчкано од што може да биде? Не солзат, не печат, само отечено...

7. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.359
    Допаѓања:
    9.321
    Имајте во предвид дека Кафетин менструал е уствари по состав Ибупрофен (од 200 мг, што е помалата доза), а Риностоп има меѓу другото и 250 мг Парацетамол. И Ибупрофен и Парацетамол се користат за исти работи (болки, темп, воспаление) ама мора да се дозираат според возраст и килажа (видете во упатсвото на лекот). Ибупрофен е подобар за болка и воспаление, а Парацетамол за температура. Што и да земате мора да пазите на дозирањето (двата истовремено е ко дупла доза од едниот лек). Знаете дека не треба да се надминуваат препорачаните дневни дози од лековите.. Ако имате дилеми прашајте во аптека или на матичен најдобро, особено ако имате некој друг здраствен проблем... Јас искрено избегнувам да мешам, лекови со слично или исто дејство. И не сум баш задоволна од тие мешани производи што се со повеќе лекови ама во мали дози...Едноставно не ми помагале доволно со симптомите, а честопати се поскапи од другите лекови. Така да, ако сакам да смирам силна болка земам само Ибупрофен од 400 мг. па дури и од 600 мг сум земала ако имало потреба, ама од овој лек втора доза само по 8 часа (макс. 3 на ден, обично 2 на ден ми биле доволни). А за малку покачена темп., малаксаност и настинка земам само Парацетамол од 500 мг и не почесто од една на 6 часа.

На sofija014 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. VMP

VMP Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    53
    Благодарам

9. Anitaane

Anitaane Активен член

Се зачлени на:
    28 август 2018
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    8
    Zdravo, dali navistina ne treba da jadam ni da pijam 12 casa pred da se ispituvaat hormoni?

10. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.047
    За крвна слика тоа важи. За хормони не мора гладна,само треба да си одморена пред испитување.

11. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.845
    Допаѓања:
    7.129
    Jas go imav ova. Na bris ne pokaza nisto. Mi se pojavuva sekoja zima koga ke mi padne imunutetot.

12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.371
    Допаѓања:
    18.596
    Мачкаше со нешто? Дали да одам кај општ лекар или кај кожен?

13. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.845
    Допаѓања:
    7.129
    Neka ti zemat bris na mikrobiologija.
    Jas mislev deka imam gabicna infekcija. Ama se iznenadiv koga izleze cist.
    Mackav so kantarion I propolis.
    A na kozen ne sum bila. Ne mozev termin da najdam.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.813
    Допаѓања:
    97.297
    Докторки, луѓе со искуство ве молам
    Што е во прашање, вирус, бактерија
    Скрос здрав, во рок од пола саат, не повеќе точно 30 мин се развива силно болење на грло, силна мускулна болка до викање, значи пресилна, температура 37 со 5, се зголемува полека
    Ве молам насочете ме

15. "Zoki"

"Zoki" Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2016
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    9.127
    Јави се на Ало докторе прашај да не чекаш од тука.
    15123 ти е бројот

На buba4e89 и Nightwish11 им се допаѓа ова.
  16. st2007

st2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2014
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    797
    Веќе трети ден имам многу течна столица проследена со грчење на цревата. Стомакот ми е подуен како труднички (инаку сум многу слаба) и многу тврд. Повремено чувствувам гадење и немам воопшто сила за ништо, не можам на нозе да стојам. Апетит никаков, мислам ако така продолжам ќе дехидрирам.
    Секако бев кај матичниот лекар и ми даде Линекс ама воопшто не помага. Вели дека е вирус и дека не е страшно, ама мене многу ми е лошо.
    Што би можело да ми помогне, зашто лекаров не се замара, а јас не можам вака...

17. Responsible

Responsible Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2011
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    434
    Zdravo zenski dali nekoj ima izleceno Candida i virusna infekcija HPV visoko rizicen tip 73? Se raboti za bliska osoba nema sto nema pieno, razni terapii za imunitet plus samo na zdrava ishrana cela godina i nisto ne pomaga. Kolposkopijata pokaza i ranicka na grloto na matkata. Slusnav nekoi praktikuvale kantarion maslo na tampon i ispiranje so soda. Iskustva?

18. Nightwish11

Nightwish11 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2020
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    2.000
    Mozebi nz sum prasala I doktor veli ,ako toa e normalno od nizok Seker ili pritisok ama kaj Mene e premnogu nz Sto e :sweat:

19. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.201
    8 часа претходно не треба да си јадена, од пиење само вода. Голема физичка активност не и нервози не :D

20. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    920
    Допаѓања:
    671
    Девојки веќе две три години имам "проблем" со бешиката т.е премногу често имам болки и печење при мокрење. Зима, лето цело време. Скоро секој месец правам уринокултура и нема ништо. На бубрезите нема ништо. Се пазам, се облекувам да не дојде до прелада ама и во сред лето на 50 степени ми се случува истото. Цело време пијам увин бидејќи ме смирува малку, но мислам дека тоа не е решение.. Да ми дадете совет некој што да испитам, што да направам веќе да го решам овој проблем.