Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Нормално е,особено кај млади лица,после стрес да имаш тахикардија.НЕ се нервирај,ако се изнервираш,гледај да се опуштиш некако,пиј витамин B6,кафе ако пиеш пиј помалку,пошто и тоа делува,исто и цигарите.Ако не можиш да се смириш можиш малку дијазепам да се напиеш.А можиш и за да не си земај апчиња на своја рака,да одиш на лекар за едно ЕКГ да ти направат,а можи и ехо :)

На Fearless му/ѝ се допаѓа ова.
  2. rak11

rak11 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    77
    dali ako imate puls na srce 110 e opasno ve molam za odgovor

3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.945
    Допаѓања:
    123.525
    80 е нормален пулс,дали си нешто изнервирана моментално?Од стрес се добива забрзано чукање.Инаку смири с еи почни длабоко да дишеш,напиј сЕ б6 и легни.Дали ти е моментално или нон стоп току?

4. rak11

rak11 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    77
    denot koga imav 110 puls zavrsiv na interno,da bev iznervirana,a posle toa imav 97 i mozam da kazam deka pod 90 ne mi e nikogas,sepak mislam deka toa mi bese i od nervozite sto gi imam ovoj period

5. rak11

rak11 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    77
    a prethodno nikogas ne sum imala takov problem

6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.945
    Допаѓања:
    123.525
    ^ Tи пратив ЛП

7. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    ај јас да прашам ив нешто оти мн паничам у последно време.

последнава недела дена имам како клукање на вените во вратот од левата страна имам ости болки и по кратко време престануваат. а на десната страна кога се допирам ме боли и како малку да ми е потечено барем така колегава рече и ме извади од памет.

дали да одам на лекар или си умислувам нешто, глупаво ми е да одам на лекар за ништо

8. Divinebutterfly

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    А да провериш и грлото дали ти е црвено или да те боли нешто?Да не се крајниците,а не некоја вена што велиш? Ако не,ќе треба на лекар,што ќе правиш...

9. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    ма немам крајници сите ми се извадени уште кога бев мала, друго ништо не ме боли освен што сум многу изнемоштена ама тоа знам дека ми е од анемијата...

10. Divinebutterfly

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Е тогаш незнам...ако знае некоја феминка нека каже.Ако не најубаво на лекар ќе ти кажат,може и да ти направат некое испитување,вака можи само да годиме...

11. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Некој стручен од медицина да не знае да ми протолкува резултат. Резултатот е од татко ми и сликана му е вратна кичма:
    Се гледаат sindesmofiti на предните рабови од 04-07 со лесно стеснати и.в. простори... Ама на ортопед ќе иде дури после 2-3 недели, а резултатот од рентген му го прочитал радио дијагностичар.

12. Divinebutterfly

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Па изгледа има воспалително заболување кое ги засега зглобовите и 'рбетните прешлени,а тоа го има кај ревматизмот и болеста на Бехтерев.Настануваат деформации во прешлените-синдесмофити и исто така и се стеснуваат просторите меѓу прешлените при што доаѓа до потешкотии со движењето на вратот,вкочанетост,болки и за тоа се примаат лекарства редовно,нестероидни антиинфламаторни лекарства.Ортопедот ќе ви препиши.Се надевам да е појасно.

На ana-banana му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Adi888

Adi888 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.188
    Допаѓања:
    23.228
    Значи ова стварно ми се дешава неколку пати,проблемот е тоа што на многу набрзо мокрам, можи да се кажи на секои 15-20 минути а во моментов ни пијам ни јадам нешто..стварно не сум забележала претходно, денес веке 3-4 пати мокрев на секои 15-20 минути..Шо можи да се случва со мене?? :doh:

14. Divinebutterfly

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Да не си се препила со кафе или да си пиела денес многу течности???

15. Adi888

Adi888 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.188
    Допаѓања:
    23.228

Кафе пијам многу ретко, нее само 1 чаша млеко и 1 чаша сок и то од 6 сатот немам ништо пиено !

16. Divinebutterfly

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Тогаш има четири можни варијанти...прелада(јас мислам дека можи од тоа,на ова времево),нешто ако си се нервирала(јас кога се нервирам многу мокрам,можи да е така и кај тебе) дијабет (не е лошо да си провериш шеќер во крвта ко ќе можиш) или некоја бубрежна инфекција...Се надевам да не е сериозно...Сепак мислам дека е од прелада нешто...

Еве во прилог http://www.zazdravje.com.mk/upload/cont ... 0%BD%D0%B0)

17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.479
    Допаѓања:
    251.103
    Никаква терапија, само што престанав да користам лабела, сјаеви, кармини. Јас открив од што ми излегува. Пробај да откриеш од што се појавува, па ќе одбегнуваш и нема да имаш вакави маки.
    А да пробаш со маст од бозгел или зејтин од кантерион, мислам дека истотака можат да помогнат.
    Мене и овие ми помогнаа.

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.568
    Допаѓања:
    201.775
    Преладена си како резултат на драстичниве промени на температурава во текот на денот. Затоплувај ги нозете, носи маици или боди, чај од брусница или увин чај и термофорче на стомакот (или шишиња со топла вода).

Штом не реагира на антибиотик и антимикотик, најверојатно е алергиска реакција. Може да биде дефицит на Б2 (рибофлавин), ама штом си пиела б-комплекс, тогаш изгледа не е ни тоа. Исфрли лабела, сјаеви и кармини некое време, мачкај се со креми шо содржат невен. Можеш да земеш и некој антихистаминик (синопен маст или фенерган ако има - не ја лижи!) или пак дексаметазон-неомицин - види на што ќе ти реагира.

На Adi888 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.945
    Допаѓања:
    123.525
    Веќе 3,4 дена,нонстоп ми е суво грлото и устата.Ко лепак да имам ставено ги осеќам залепено,нз како да ви објаснам,не ми се смејте :tmi: Пијам вода и пак исто,ко да не сум пила.Ми се јави зачестено мокрење,а јазикот ми станал бел :o
    Имав настинка која траеше 10тина дена,ми помина првиот пат,и по 2 дена пак ми се врати.Пиев само фервекс и кафетин колд,антибиотици не.
    Инаку ,јас не пијам ич ама ич вода,течности јок,ете сега зошто ме тера,па си викам да не ми враќа сега организмот нешто :worried:

20. Divinebutterfly

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Леле Ели да знаеш ме исплаши! Провери одма шеќер во крвта пошто така му е на татко ми,му се суши устата,обложен јазик и многу вода му се пие,многу му се јади,многу мокри! И пиши ми одма...ЈАс викам дај Боже да е само настинка,пошто и кај инфекциите ги има тие симптоми,ама не е излишно да провериш и тоа.Обично знам во Битола го мерат и по аптеките,така да можиш да провериш во некоја аптека.