Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.720
    Допаѓања:
    15.691
    @Alishan30 @joy1 zdravo ve oznaciv deka ste doktorki sakam da prasam ispiv 2 kutii fersan forte, dali tretata moze da pauziram nekolku dena pa da pocnam da pijam ili ne? Pozz

2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.775
    Допаѓања:
    40.575
    Веќе 1-2 месеци, не знам точно, имам болки во вратот, поточно од горниот дел на десната страна па болката ми оди надоле до рамото.Понекогаш ми де проширува нагоре и ме боли и долниот заден дел од главата.
    Кога почна мислев дека е последица од вежбање ,некоја мала повреда, и очекував да ми помине брзо, ама многу ми се одолговлече и бидејќи е ваква ситуацијава не можам да одам на лекар, знам дека и сите термини се откажани.Дали треба да бидам загрижена зашто волку трае?Некој со слично искуство, што би можела да ставам на вратот за олеснување на болката?

3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    На татко ми преку ноќ му се појави голем оток во долниот дел на десниот образ до под увото. Го болеше вчера, и како задебелено месо е отокот. Беше кај матичната му препиша Панцеф, пробиотик и серапептазе. Денес му е исто ама почна и образот да му се здрвува. Му рекла ако не помине со антибиотикот да оди пак по една недела, ама се плашам да не е нешто за итно да се снима или лимфна жлезда. Не е грлото го прегледа,а татко ми вели и дека не е заб, не е увото. Ако има некој совет пишете.
    @Annath дали е можно без претходна болка во заб ваков оток да се појави? Татко ми вели дека нема расипан заб на таа страна, а на другата страна го болеше пред една недела.

4. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    1.821

Мене не ми помогна, дури и контра ефект имав. Ама на повеќето луѓе им помага. Има евтини во Runners.

5. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.770
    Допаѓања:
    14.572
    На моја блиска и се појави ваков оток кој не болеше и не се повлекуваше со антибиотици, но на вратот веднаш под вилицата. И правеа магнетна и биопсија и на крајот само направија пункција на отокот, извадија течност и отокот се повлече целосно. Еве неколку години не се повтори. На фасцијална мислам одевме, а пункцијата на др место мислам и ја правеа. Не се сеќавам точно, ама ќе прашам.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.812
    Допаѓања:
    202.831
    Може да се појави оток на било кој дел. Не мора да е од заб, може да е плунковна жлезда, на тоа место е лоцирана паротидната жлезда и отекува и боли кога има воспаление или затнат канал. Покриен е со терапија, следете ситуација, ако има потреба снимка да се направи евентуално ехо да се види дали е жлездата во прашање или нешто друго. На максилофацијална хирургија да одите ако не помине од терапијата.

На H.VAGA, mal.ecka и kristina.k им се допаѓа ова.
  7. sofija014

sofija014 Популарен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2013
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    3.869
    Здраво, приметив дека ми се појави црвенава точка, одма до окото е. Што би можело да е ова? Screenshot_20200506-161250_Gallery.jpg

8. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Дечко ми силно си ја удри главата.
    Имаше јака главоболка, се напи аналгин и легна да одмара. Не спие, само лежи.
    Цело време е при свест.

Сега вика дека уште има слаба главоболка и не гледал убаво. Матно му било.

Матичната не крева за консултација.
    Му викам на доктор да отидеме ама не сака, вика ќе помине.

Цело време лежи. Не повраќа, не спие, нема јаки болки сега.

Да го соберам за на доктор или не е страшно со оглед на тоа што главоболката се намали?
    Ме исплаши дека силно се удри. Читам, барам на нет симптоми за потрес на мозокот или посериозна повреда и мислам нема ништо сериозно, ама пак не сум раат.

На ludamaja10 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    136
    Од што може да се јави зелена столица кај возрасни?

10. Кејти

Кејти Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    1
    Здраво се породив пред 8месеци прв пат добив пред 4 месеци и се беше во ред сега од кога ми заврши менструација после една недела гледам кафено некогаш црвено на хартија од што може

11. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    300
    Tatko mi ima 70 godini, pred 2 godni ja skrsi nogata .. i od koga padna nekako ne se oporavi celosno.. v3lo deka go boli nogata, polovinata koja veke mu bese povredena a toj samo sedi mnogu malce dvizi.
    Nezmam kako da mu pomognam

12. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.581
    Допаѓања:
    5.911
    Здраво

веќе недела и пол ме боли папокот ама што велат од горна страна. Осеќам тапа болка.
    Некој со искуство или што си е на струка да ми даде совет?

13. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    920
    Допаѓања:
    671
    Последниве два месеци осеќам "тапа" болка во градите, како тежина некоја. Таму болат белите дробови. Не можев да отидам на лекар со целава корона ситуација и немав здравствено осигурување. Од понеделник ќе одам кај матичната за да ме прати некаде, но сакам да прашам дали можеби знае некој од што би можело да ме боли? Исплашена сум многу..

14. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.813
    Допаѓања:
    97.297
    Од премногу работи може градна болка да се појави, најчесто, скоро секогаш, ништо сериозно.

На Darlingzz му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lady95

Lady95 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2015
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    14
    Zdravo dali nekoj gi ima koristeno tabletite re kardio itno mi e ve molam za odgovor??

16. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    1.821
    Дали те боли повеќе кога креваш, преместуваш работи, се наведнуваш и сл.?
    Градна болка може да биде и најобично истегнување на мускул.

17. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    920
    Допаѓања:
    671
    Најискрено периодов не работам баш ништо, може од лежење да ме боли... Не сум имала никаква физичка (напорна) активност освен по дома основни работи садови, прашина и сл. Се плашам да не е можеби од цигарите? Или пак алергиите? Инаку најинтензивна е наутро кога се будам од спиење, првите неколку минути како камења да имам во градите и потоа исчезнува па може да се појави од нигде никаде во текот на денот ама не премногу често. Еднаш во неделата, два пати ...

18. ludamaja10

ludamaja10 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    1.184
    Допаѓања:
    900
    Нека помине ден два, ако сеуште трае нека посети доктор

На JollyGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. wannabe777

wannabe777 Активен член

Се зачлени на:
    11 декември 2019
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    3
    Девојки, веќе подолго време чувствувам како да имам балгами заглавени во грлото и никако неможам ни да ги искашлам ни да ги повратам, а секое сабајле ме тераат на повраќање и кашлам и ми тече нос. Ужас е.
    Дали знае некоја од вас што може да е работата и некој природен лек по можност, ако не може и од аптека само да не е на рецепта.
    Фала ви однапред.

20. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Шлаем или киселини.