Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    300
    veke 2 godini posle poragajot, mi se slucuva od zacineta hrana, od leb, beli peciva, pici itn da imam poduenost, gasovi, i nekoja tapa bolka vo zeludnik, mislam mi stoi nesto da se ispovratam.. moze da mi pomine mnogu cesto bez apce..ama se nerviram bidejki nempzam da jadam se. Iako imam i neredovna stolica.. sto bi mozelo da e?

2. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    920
    Допаѓања:
    671
    Може да ти е гастритис

3. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    859
    zavisi za sto e ..jas imav povreda na grbot ortoped mi prepisa i mi pomogna,mi pomina bolkata i zarasna povredata,ne e takov slicen e ..a moja komsika poracala od fb demek za ispravanje na grb,cista glupost se tie,meki ,toj del na grbot sto e i ,ovie na ramenjata se ko obicen lastik,mojot e tvrd,ima i sipki i lastikot e poinakov
    dokolku veke imas potreba , pobaraj ortoped da ti prepise,okolu 1000 den mislam deka bese preku fondot

На Skylar му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Izaabella

Izaabella Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2010
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    7.434
    Ме боли едниот крајник, а веќе почнува и увото. Чаре како за у домашни услови?

5. martiiinna

martiiinna Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    4.356
    Да пробаш да правиш гаргара со чај од жалфија? Мене тоа премногу ми помага, пробај. Млака нека биде течноста и неколку пати дневно прави.

На Izaabella му/ѝ се допаѓа ова.
  6. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.206
    Допаѓања:
    32.851
    Чај од ѓумбир многу помага. Можеш и гаргара да правиш со него.

На Izaabella и Feminka22 им се допаѓа ова.
  7. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    Од време на време, добивам некакви напади. Сега се повеќе се зачестуваат и не можам да живеам на овој начин. Еве во моментов се мачам. Ова ми е проблемот:

Заспивам и се будам одеднаш со екстремен нагон на повраќање. Бидејќи нагонот е многу јак, почнувам екстремно слабо да се осеќам. Не можам да изодам до тоалет, не можам да проговорам било што, да побарам помош. Од што се осеќам толку слабо, вдишувањата ми се кратки, тешки и брзи. Паралелно срцето ми чука пребрзо. Почнувам и да се тресам и сум на работ на онесвестување, а паралелно екстремно ми се повраќа, но не можам да повратам зошто ектремно слабо физички се осеќам и немам многу контрола врз телото. Прво нешто што правам е одам во тоалет да повраќам, кога се мачам со повраќање, се мијам со вода по лице и врат. Второ нешто што правам пијам кока кола. Трето, излегувам на тераса на воздух.

Вечерва имав само 1 таков напад, често ми се случува и по 10ина, еден за друг. Еве веќе 2 саати се пројдени од "нападот", желудникот како да ми е преполн со камења, имам уште нагон на повраќања (во позадина). Ме протера во тоалет. Се напив чаша вода со 3 парчиња активен јаглен. Уште ми е мака. Не можам да легнам да спијам.
    А пред да заспијам, кога започнував да задремував (пред повеќе од 4 саати), осеќав мала ситна вртоглавица, како тресење во мозокот.

Кога разговарав со матичната за проблемов уште во јануари, ми рече дека токсини се во прашање и да пијам активен јаглен кога ќе ми се случи "напад". Но не ми помага јагленот.
    И се почесто ми се случува срањево. А толку многу внимавам што јадам, кога јадам и колку јадам! Од каде тие токсини? И зошто секогаш навечер ми се случува и тоа кога веќе спијам? Како лежењето да ми го создава проблемот! Прогуглав вертиго, проблеми со уши, глутен интолеранција, недостаток на железо, acid reflux, и што ли уште не. Симптомите се горе-доле исти за се'. Трагичното е што пар дена пред да ми се случи во јануари, правев крвна слика и беше најтоп! Значи во најмала рака не е железо, ниту шеќер.

Има ли некој со слично искуство да даде совет?!

8. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Пушиш ли?
    Неќам да те плашам ама ако пушиш ова може да е затната жлезда од никотин.
    Татко ми имаше пред неколку години на истово место само мноогу поголемо топче кое му беше резултат на затнати (пљувачни или нз кои таму) жлезди ради никотин.
    Со краток зафат на Пластична на Клинички му се среди.Сеа има уште едно (facepalm)
    Иди на доктор ја мислам тоа е.Бублица, поткожно 1000% не е.
    Неговото беше исто вакво ради тоа мислам дека е истото.
    @MissChievous а да не ти е на нервна база?
    Јас обично кога ќе сум премногу под стрес, дали премногу страв или премногу нервоза обично прво имам зголемена потреба за голема нужда, после почнуваат да ми се потат рацете, срцето ми се тресе, некогаш од многу нервоза може и глас да ми се фати, да ми се стемни од време на време.
    А така од спиење да станам и да ми се случи, ми се нема десено искрено.
    Да не те мачи нешто?Да не се случило нешто лошо?
    Јас мислам пред спиење да пиеш Б6, и онака се витамини ќе те смири ќе те опушти.Можеш и чајч од нане да спиеш за стомакот.И пред да легнеш земи длабоко воздух, излуфтирај ја собата малце и онака не е ладно сеа.Пушти си некое музиче тивко што те опушта и легни си и не мисли дали ќе ти се случи нешто или не.
    Don’t overthink, кажи си ,,уморна си ајде да се наспиеш” и легни си.
    Мене едино ми се има случувано да не можам да заспијам или да станам со тахикардии.Еднаш у кревет мислам ќе умрев ама никогаш не паничам.
    Психата многу влијае да знаеш.

Последна измена: 10 мај 2020
  9. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.133
    Јас имав слично искуство и на крај сфатив дека ми е алергиска реакција .. Може да е од многу фактори чудно е што само навечер ти се случува. Дали можеби си правела ехо на стомакот? Дали жолчката ја имаш проверено?

10. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.884
    Допаѓања:
    9.561
    Втора вечер како ми се гади одвреме навреме и си подригнувам, иначе ми се јаде без проблем. Шо може да е ова и дали има врска со то шо денојве пиев црн чај? И шо чај да се напијам сега за подобрување, камилица или нане?

11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.888
    Допаѓања:
    45.197
    Јас имам еден проблем кој многу ме мачи со години веќе. Мислам дека е алергија ама правев тест и на ништо не сум алергична, малку нетолерантна на некои работи ама не и алергична и не знам од што може да е ова. Еве цела ноќе не спиев убаво, а цело сабајле кивам како луда, по 30 пати наеднаш. Имам чешење во грлото и ушите и блага болка, болка при дишење во носот, крв при шмркање цело време, ми тече вода цело време, ме печат очите, ги осеќам суви, а ми солзат, општо осеќам нелагодност во лицето, кожата, делот со очите. И синуси испитував, ми беа загноени ама го средивме тоа тогаш и пак продолжи ситуацијава, без разлика што беа чисти на контрола. Најмногу ми се влошува пред да добијам, јас мислам дека тогаш ми е најслаб имунитетот...не знам. Некоја идеја што може да е, што пак да испитам, како да си помогнам?

12. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    920
    Допаѓања:
    671
    Ова се што го кажуваш се класични симптоми на алергии. Не знам што и каде си испитувала, но ти препорачувам уште еднаш да отидеш да направиш тест за алергии и тоа во Јане Сандански каде што преку крв ти испитуваат. Не знам ти каде си испитувала и како, но преку крв е многу подобро од она боцкањето едно по едно на рака и многу поточни резултати дава. Се тоа што го наброја јас го години го доживувам како резултат на алергиите кога сум без терапија, потполно истото. Исто така алергии може во секој момент да се активираат затоа не се потпирајте на стари тестови дека не сте алергични зошто може од вчера до денес да се смени тоа.

На fana и 1209 им се допаѓа ова.
  13. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    Не сум правела, може да се консултирам со матичната околу тоа. Она тврди дека навечер телото мирува и токсините тогаш "напаѓаат". Синоќа околу 2 речиси престана да ми се лоши, но кога легнав да спијам во наредните саат-два, ми се вртеше. Ама ситно вртење, како тресење на мозокот. Веќе не знам што е и како да го спречам, преку глава ми е...

14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.888
    Допаѓања:
    45.197
    @Darlingzz со крв испитував пред 4-5м, после тоа испитував со оние за нетолеранции на храна, исти резултати имав.
    Ама ќе закажам пак кога ќе се среди ситуацијата, ќе пробам вомеѓувреме со лоратадин да видам дали ќе ми се смири.

@MissChievous пишував еднаш нс темава за маж ми, одамна беше дела има ваков проблем како твојот, сличен де, со тоа што не повраќа тој, ама ми опишува дека се чувствува исто како ти што опиша. Кај него рекоа дека има проблем со нервите, притиснати нерви, дископатија на врат, подетлно требаше да се испита сега ама не одиме ради ситуацијава. Може и кај тебе е тоа, закажи си на невролог, нека ти направат снимки на врат, кичма...може тоа е. Исто и нему му рекоа дека организмот му е многу интоксициран и дека треба да се посвети да смени начин на живот.

15. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    Ни јас не повраќам, екстремно ми се повраќа, но не можам од преголемата ослабеност во моментот, никогаш немам сила за да повратам, иако екстремно многу ми се повраќа.
    Знаеш, има логика многу тоа што го велиш околу нервите на вратот. Бидејќи јас онака лаички секој пат мислев дека е перницата во прашање. А легнам, почнува пеколот. Дури и вчера ја вртев на сите можни страни, пробував и без перница (ама мачнината веќе беше присутна). Зошто како може? Цел ден сум била океј, легнувам да гледам филм, почнува да ми се врти, од вртењето веројатно се' останато. Чудно е што веќе 2 години користам перница со мемори пена (но не на Дормео) и одлична ми била, но можеби не е проблем баш перницата, туку вратот. Дефинитивно ќе проверам! Фала на информацијата!
    Инаку, што да промена од лајвстајл? Квалитетната исхрана ми е опсесија, многу внимавам што јадам, колку јадам и кога јадам. Физички сум активна, не со теретана, ама редовно секој ден по нешто, пешачење, скокање на јаже, вежбање со тегови, правење пар јога истегнувања. Медитирам речиси секој ден. Не пушам. Ретко во годината пијам алкохол, и тоа најчесто е пиво. Вчера out of the ordinary што каснав беше парче торта (зш ми беше роденден) и тоа околу 18.00. Околу 21.00 пиев чаша ќефир, што е топ за желудник.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    920
    Допаѓања:
    671
    Пробај или лоратадин по едно навечер или никсар по едно на сабајле, мене многу ми помагаат и можеш спреј фликсоназе за во нос, тој секогаш го даваат за алергии нема да имаш штета секако.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.888
    Допаѓања:
    45.197
    @MissChievous би рекла да додадеш вежби за истегнување, јога и сл, оти се останато ти е супер, баш ме чуди и тие токсини од кај ти рекла дека се. За маж ми им верувам оти не спие редовно, не јаде редовно, се храни здраво само кога го молам да касне нешто здраво, пуши, помалку пие сега, ама дефинитивно не е по едно пиво, не вежба и освен работа по 12-13 саати на нога, не се движи многу ,така да кај него ми е реално, кај тебе не знам...

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  18. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Направи интолеранција на храна. Нешто ти пречи очигледно штом ти предизвикува напад.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  19. martiiinna

martiiinna Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    4.356
    Да пробаш порано да си легнуваш? Пред спиење да имаш некоја активност што ќе ти ја потроши енергијата, да се истушираш и да си легнеш така?
    Чудна работа е мозокот, може сето ова ти се случува поради тоа што сигурно размислуваш дека кај и да е ќе ти се случи, ќе те разбуди од сон и ќе ти биде лошо.
    Или пробај да спиеш на некој друг кревет дома?
    Исто некое време не читај книги/гледај филмови пред спиење...
    Пушти пред да си легнеш ASMR и како труп ќе те успие :)

Ама ако не ти се смири, мораш да одиш на испитувања, нешто не ја бива работава вака, а глеам матичнава многу многу не ти помогнала.

20. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.233
    Допаѓања:
    1.819
    Ти пишав ПП.