Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Ivauva

Ivauva Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2019
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    19
    Не не

2. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    8.431
    По малку не е скроз...

3. Ivauva

Ivauva Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2019
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    19
    Повеќе ми се банали видот нагло ми се зголеми диоотерот. А за вкус и мирис нема голема разлика од предходно бар не сум примеѕила да е така драстично. Стварно ме ставивте во мисла. А матичната тек наредната недела можам да ја добијам..

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Здраво дечки, у последно време се соочувам со еден “проблем” неможам да голтам храна.
    Значи хранат ја џвакам и кога ќе треба да голтнам ми застанува на грлото и ниту на горе ниту на долу оди. И се давам и после или ќе успеам да голтнам или ќе го плукнам. Ај на почеток мислев големи залци, помалку ќе ставам у уста ама пак исто. Шо ми е најстрашно почнав и плунката да неможам да ја голтам. Досега сум приметила на поцврста кога јадам храна со леб и некои кифли. Можеби едно 2-3 месеци ми се случува тоа, и тоа скоро секој трети залак шо ќе треба да го голтнам. Течности и потечна храна не сум приметила да ми стварат проблем.
    Понекогаш имам осеќај како да имам груКа унгрлото. Не само тоа одвреме навреме ме гуши нешто у градите, ко да сака срцеро силно да отскокне но неможе. И кога јадам неможам да дишам, па пд тоа ектра ми е отежнато голтањето.
    Едит: Чуството е кога на заболекар си со отворена, и сакаш да голтнеш плунката ама неможеш. Голташ а ништо не оди на долу. На имтернет читав разни чуда, страв да те фати. Разни пораметувања и сл. Ќе побарам и стручно мислење нормално. Имал ли некој таков случај или на некој познат па да ми сподели искуство. Нешто ептен ме фати страв. Страв ми е да јадам :worried::|:|

Последна измена: 6 јуни 2020
    На Ladyy* и ludamaja10 им се допаѓа ова.
  5. ludamaja10

ludamaja10 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    1.181
    Допаѓања:
    900
    Најпрво , смири се. Провери ги жлездите кај грлото што се. Се случувало да ми се натекнати жлездите да неможам да голтам а да не кашлам , а според мене тоа е грип настинка итн.. Оди на матичен, најдобро тоа. Не мисли на лошо дека нту има место за паника толкава.

А сега јас : После вежбање ме болст колената а и инаку секогаш многу ми крцкаат кога клекнувам. Што да пијам? Што да правам / не правам ?

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Simgeee

Simgeee Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2017
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    119
    Metalen vkus vo usta , krkorenje na crevata. Gasovi, poduenos , grcevi dali se znak za helikobakteri ? Posto od damna ja imav primiv terapija se povlece togas samo grcevi imav , sega pak ovie sintomi gi imam dali znae nekoj sto e ?

7. LuxB

LuxB Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2018
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    138
    ДЕЖУРЕН ОФТАЛМОЛОГ КАДЕ ДА НАЈДАМ СЕГА ??

8. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Вертикална болка горе во градите, на што може да укажува? Некогаш се појавува преку цел ден а навечер ќе исчезне, некогаш обратно. Нешто слично како киселини кога ќе имаш е чувството но ова е баш болка..како некој да те има удрено таму..дали е можно да е од силен стрес,затоа што баш по стресот наредниот ден почна и тоа, и од што друго може таму да боли?

9. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.081
    Анксиозност

10. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.241
    Денес кашлам, ништо друго не осеќам, ама имам алергија и неколку дена по ред не пијам апчиња за тоа, ептен само ако ме фати некој напад. Ми е страв да не е корона, пореметена ми е психава веќе.

11. JoanaS

JoanaS Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    3.969
    Здраво на сите,

Прашањето не е за мене туку е за моја блиска личност. Веќе месец и пол личноста се соочува со еден проблем. Преку ден е се супер нема никакви проблеми, но навечер и се прават како возбуди, нервози, се жали на забрзано срце биење и како нагони за повраќање. На што може да се должи ова?
    Притоа испитана е крв, урина, хеликобактер. Се е во ред.
    Дали е можен некој проблем со тироидната можеби?
    Или е нешто на психичка база?
    Многу е чудно што само навечер ги осеќа симптомите.
    Дали некој се соочил со вакво нешто или некој предлог како да се надмини?

12. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.241
    Може анксиозност да биде

На JoanaS му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ivanamackica

ivanamackica Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2018
    Пораки:
    727
    Допаѓања:
    1.050
    Здраво, ми треба совет. Неколку дена ми е отечено горното непце на крајот од десна страна. Понекогаш знае да ме здоболи увото од десно но ништо страшно. Ја плакнам устата и правам гаргара со млака вода и сол и чај од камилица и не осеќам болка кај непцето. Вчера ме болеше малку десниот крајник но ми помина. Сабајле кога станав осетив болка под брадата погоре исто така од десна страна и многу малце ми е отечено. Само ако го допрам тоа место ме боли. Највеќе ме нервира тоа што устата ми се суши иако пијам вода, што да правам? Дали да ставам ладна или топла облога на образот од десно за побрзо да се намали отокот, бидејќи сум и пушач и не можам убаво од десна страна да ја пушам цигарата и ми смета.? И што да правам во врска со тоа што ме боли под брадата? Мислам дека најверојатно е од непцето...:sweat::|

14. menina

menina Активен член

Се зачлени на:
    31 март 2020
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    97
    Знам дека 90% паничам без потреба ама ми се појави мала виолетова точка на раката кај зглобот и една модрица жолта на вратот. И мал осип на градите многу мал. Почнав да гуглм и пишува дека тоа се појавува при леукемија.. Се преплашив..
    Дали треба да идам на лекар за ова.. Не сум во Мк и доколку е глупост попрво не би. Ама се тресам цел ден.

15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    Ако си пиела некои лекови може да се појават модрици од нив.

16. menina

menina Активен член

Се зачлени на:
    31 март 2020
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    97
    Ништо.. Ама веќе се светло жолти.. Малата црвена точка највише ме исплаши...

17. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.027
    Како се справувате со грч? Поточно на прстите од стапалата?

После доста долг период, вчера ме фати многу јак што ми ги држеше згрчени 3тиот и 4тиот прст од левото стапало добри 10 минути. Буквално ми беа вкочанети надолу, како да се дислоцирале. И болеше поприлично, колку повеќе време поминуваше, толку појако стегаше. Денес како последица, не само што ме боли стапалото, ме болат и листот и задниот дел од бутот!

Па се мислам, дали во тие мигови е подобро да мируваш и да трпиш додека не помине, или е подобро да го мрдаш местото и масираш додека да не помине? Не знам што ми го влошуваше грчот! Зезнатото е што прстите ги "дислоцирува", а бев надвор излезена кога ми се случуваше!

18. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    135
    Дали може да се пие лунебра заедно со масло од валеријана?

19. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    1.698
    Веќе имаш валеријана во лунербата

20. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    Јас имам проблеми со срцева аритмија која се јавува баш навечер. Најмногу ми помага магнезиум+б6, баш во оваа комбинација се продава. По едно на ден, за два три дена ми се смирува срцето.
    Симптомиве во комплет звучат на анксиозност. Нека проба со магнезиумов, ако не и се смири за неколку дена, нека појде кај матичен и нека побара препорака, дали друго ќе се испитува, или ќе се прати на психолог. Може и тироидна да испита, симптомски тироидните хормони знаат да влијаат и на расположение, покрај другото.
    Мене кога ќе ми се случи го масирам со рака некоја секунда дур да се врати на место, ми помагало...

На JoanaS и MissChievous им се допаѓа ова.