Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Jan 14, 2011.

1. Star_dust

Star_dust Популарен член

Па ако си алергична на полен тогаш би требало овие симптоми да ги чувствувааш само на пролет. Инаку можеш да пиеш Aerius таблетки по една на ден. Ама сепак бидејќи не си сигурна што точно ти е не ти препорачувам да пиеш, прво направи тест за алергија.

maja.mitrova likes this.
  2. DomD

DomD Истакнат член

koj zglob?

3. GirlLove

GirlLove Форумски идол

На нога.

4. DomD

DomD Истакнат член

Koleno,skocen zglob?

5. GirlLove

GirlLove Форумски идол

и
    Стапало

6. DomD

DomD Истакнат член

odmaranje,fizikalna I gledaj da ne stavas mnogu tezina na zdravata noga.

GirlLove likes this.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Денес правев крвна слика и хемоглобинот ми е многу слаб, цел живот ми е околу 140 сега 115, пред 6м ми беше 145, а се хранам здраво и овошје и зеленчук, семки, цвекло јадам, боровинки и не ми е јасно од што може да е толку слаб.Дали знае некој од што може и како да го појачам?

8. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Чудно ми е баш.
    Мајка ми правеше сок од цвекло и морков за хемоглобинот и се покажа мн делотворен.

Biljarkata likes this.
  9. bicycle

bicycle Форумски идол

Дали имаш пробано јајце од прпелица? Ситни мали такви се.
    Мојата крв беше околу 90 и нешто ситно, ми се поправи од тоа, сега ми е околу 120.

10. 1209

1209 Форумски идол

Немам пробано ама за покачување знам дека има начини него мене ме загрижува зошто е толку намалена оти никогаш во живот не ми била толку...секогаш имав висока вредност дури ми велеа и да дарувам крв едно време да ми се намали ама не знам зошто не дадов тогаш, нејсе под 135 не ми била и сеа се мислам нешто од болест да не е.

11. bicycle

bicycle Форумски идол

Пробај, ништо не губиш, пиј го со млеко а можеш и така.
    Живо да е, да не е готвено, не е гадно, речиси и да не го почувствуваш.
    И јас ко тебе, јадам овошје и зеленчук, цвекла, уште што не и пак исто.
    Со јајцата ми се подобри крвната слика.
    Не е болест, не верувам, го имав истиот проблем.

Некој постручен нека каже @Alishan30 @Dream-Girl @Annath

Alishan30 and 1209 like this.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

За да се види состојбата во стомакот и општо во цревата, за каков преглед треба да ги замолам? Дали може на ехо да се види?
    Имав еднаш термин за колкоскопија или како и да се вика ама нема шанси такво нешто ќе умрам на лице место.
    Цело време ме мачи стомакот, ми тежи, како планина да носам во него. Понекогаш ме боли доле ниско.
    Формата на стомакот ми е безвезална, оцртано е со подуени ридови.
    Ама сепак во границите ти е нели?
    Нема потреба ништо да пиеш специјално, само продолжи со здрава и урамнотежена исхрана.
    Не си болна од ништо. Знаеш таквите 'болести' само од главата ни доаѓаат.
    Мене ми беше понизок од тоа, ми препишаа Тотхема, мислам точно ја напишав, ама не пиев, со тек на време ми се среди.
    Внесувај храна што содржи витамин ц или пиј витамин ц од аптека за да железото се претвори во хемоглобин или сврзе како и да се вика не знам точно ама знам така требаше.

1209 and bicycle like this.
  13. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

За желудникот е гастроскопија, за црево е колоноскопија. На Ехо не се гледа.

gjoker4e likes this.
  14. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Терапија за оваа вредност обично не се дава.
    Со исхрана треба да се среди.
    Битно е дали крв ти е земено по менструација, зошто нели се губи крв.
    Исто дали си била настината или со намален апетит.
    Ако не ти се верува на резултатот повтори го.
    Од исхрана ги пишале веќе: месо, спанаќ, цвекло, зеленчук и на тоа внимавај повеќе.

*Amethyst* and 1209 like this.
  15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Нели пиша дека не беше арна дури не бевте вратени, и се сомневаше на корона. Да не ти го има паднато хемоглобинот вирусот што и да беше? Се тестира за антитела? Претпоставувам само, зошто мислам дека паѓа хемоглобин после вирус, инфекција, итн..

1209, Biljarkata and Alishan30 like this.
  16. 1209

1209 Форумски идол

Не сум се, а може треба. Исто и свекрва ми беше многу болна крај на февруари и сега прима лекови за анемија, се замислив може паметно е да направам тест.

kristina.k likes this.
  17. prominent

prominent Форумски идол

@1209, јас би ти предложила по природен пат, црвеното месо и јајцата се најбогати со железо што човековиот организам може да го апсорбира идеално, за разлика од тоа во растителната храна. Не наметнувам никому начин на исхрана, но според мене (квалитетното) месо е најздравата храна за човекот. Остави цвекло и боровинки за железо... јади си ги ако ти е мерак, ама ништо не правиш со нив. :|

Alishan30 and 1209 like this.
  18. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Магнезиум (магнезан [магнезиум +б6] пијам секоја вечер за подобар сон (и главоболки), тоа ми е единствениот суплимент без кој стварно не можам. Јас мислам дека ми се деси грчот зошто започнав да носам нови обувки, мокасинки кои не ми се мали, но сепак стапалата се на еден начин збиени, односно нема многу простор за движење. Исто така, во последниов период многу возам точак...

Туку, ме мачи тоа што од тогаш пројде речиси цела недела, а се уште осеќам штипења и затегања не само во стопалото, туку и во листот и бутот од позади. Можно е да се изместило нешто? :?: Се масирам секоја вечер, ама нема нешто промена...
    Во секој случај, фала на советите!

19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Спанаќ, аронија, цвекло, таан (во хумус моеш), црвено месо, внесувај исто така повеќе витамин Ц, бадеми јади повеќе.
    Мене се од горенаведеното (освен месо бидејќи не јадам) ми помогна.Вев анемична повеќе време, до степен на онесвестувања бев.
    Пиев и еден сируп (мислам дека) се викаше нешто на Х (вкусен беше)
    Знам дека железо добро оди во комбинација со вит. Ц бидејќи така полесно се апсорбира во крвта.
    Додека со калциум обратно.
    Спанаќот гледај помалку да стои во тенџере (сум чула дека не било добро)
    Можеш смутиња да си правиш од цвекло, морковче, банана, малку лимонов сок и вода.Јас тоа пиев секој ден буквално.Некогаш и плус аронија додавав.
    Можеш и свежа салата од морков и цвекло со оцет да си правиш :inlove:
    Суви сливи исто знам помагаат, и тоа јадев.
    Бидејќи не јадам месо буквално сѐ друго ,,насилно” да не речам и премногу јадев и ми се среди среќа.
    Исто можеш ова чоколадо да го купиш бидејќи има доста % какао, а и какаото помага.
    296DA8DF-ABFF-44D4-A131-95E9139EA1FE.jpeg
    Мешункасти плодови повеќе внесувај.
    Друго што да ти препорачам стварно не знам.
    Ова ти препорачувам сѐ од искуство :wasntme: а и општо познати работи кои се богати со железо.
    Нека ме дополни некој ако забораив нешто

едит:Сама ќе се дополнам.Видов @bicycle ти пишала за јајца од препелица.Јас и тоа пиев.Али има редослед како се пиеа.Мислам прв ден 2, втор ден 4 па 6.. така нешто беа али ја пиев по 4 максимум.
    Мајка ми ми ги правеше со рум и со шеќер.
    Ќе ги скршеше прво јајцата во чашка, ќе ставеше ептен малце шеќер и рум за вкус и со маталица за кафе ќе ги изматеше да станат пенасти и превкусни ми беа така.
    Дека глумев лудило и ми беше ,,гад” да ги пијам така.Дур не почнав обични живи јајца да пијам :D :rofl:

Last edited: Jun 16, 2020
    *Amethyst*, 1209 and Alishan30 like this.
  20. 1209

1209 Форумски идол

@Feminka22 и останатите,фала ви, ама буквално се што сте напишале правам и јадам, освен јајцата, брат ми пие ќе го прашам како. Смути со спанаќ секој ден, месо 3 пати неделно сигурно, јајца исто. Хумус обавезно, со салати секојдневно, домашен со таан, и темно чоколадо исто. Е сега пијам калциум може тоа е проблем за витамин Ц, друго не знам мора нешто да има...имам хемороиди и ми крварат многу во последно време исто и менструацијата ми траеше нешто подолго ми заврши пред два дена, може и од тоа да е. Фала ви сепак ќе пробам со коприва и јајца исто па да видиме.

fana and Feminka22 like this.