Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    Дечки, многу,ама многу имам проблем со несоница. Ова ми е од кога памтам за себе, но во последно време зима поголем замав. Колку и да сум изморена, што и да правам пред спиење(пробувам да се релаксирам, читам книга, слушам релаксирачка музика, пробувам да се опуштам) ништо не ми помага. Буквално заспивам најрано во 3 по полноќ а се разбира следната ден имам обврски за кои немам ни грам енергија со неколкучасовно спиење. Секој ден се помалку и помалку имам енергија.
    Имам низок притисок па поради тоа пијам кафе ама тоа е насабајле па не може од тоа да имам несоница.
    Апчиња за спиење ми се најпоследна опција, воопшто не сакам.:doh:
    Помош?:worried:

2. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.750
    Допаѓања:
    21.438
    Пробај со чај од маточина или валеријана.
    Исто така можеш по два бедоксини да земеш пола саат пред спиење, опуштаат.

На tinka-mace му/ѝ се допаѓа ова.
  3. tinka-mace

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    Од чај бегам како ѓавол од крст. :x:lol::lol:
    А бедоксини и разни витамини имам зимано од аптека баш за оваа намена демек и не ми помогнаа.:doh:

На christinnn му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    1.371
    1603094282795.jpg Здраво девојки.. Малку сум исплашена па сакав да ви се обратам вас за помош. 28 сум на операција за екстирпација на тумор. Дали некоја од вас имала ваков сличен проблем ? Фала ви однапред секое добро:)

5. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.352
    Допаѓања:
    13.554
    Силно стегање под градите и горниот дел од стомакот (исто и позади грбот точно во тој дел - а не на цел грб), од што може да биде?

6. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.702
    Лоша положба при спиење можеби?

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  7. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    Левата страна од вратот ми е потечена и имам како линија некоја. Бидејќи имам крајници можно ли е да од нив или?

8. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.444
    Допаѓања:
    12.973
    Доколку не можеш чај, пробај валеријана во вид на капки, се раствораат во вода или сок 30 капки. Доколку ти е за несоница може околу 30мин пред спиење или доколку ги земаш за опуштање 2-3 пати денот можеш по 30 капки.

Инаку мене доста ми помогна мелатонинот во вид на таблети. Јас ги имав земено од esi, не се сеќавам во однос на цената, меѓутоа многу ми помогнаа. Со факултетот бев многу нервозен, колоквиуми, испити... you name it. Осеќав константна напнатост, тресење со ногата додека седев, па и дури лежев во кревет ги тресев нозете. Мелатонинот го скратува времето потребно за заспивање. Земав 1 таблета, 30 мин пред спиење и веќе по неколку дена забележав ефект. Многу побрзо заспивав, не се будев во текот на ноќта или многу ретко и општо подолго време спиев. Единствено малку проблем ми беше будењето на утро шо ми беше потешко, односно ми требаше повеќе време додека да се расонам убаво.

Доколку сакаш можеш да се консултираш и со матичен лекар, бидејќи не се земаат на подолг временски период. Би требало откако ќе ја завршиш кутијата да прекинеш. Јас не ја искористив целата кутија, бидејќи ефектот се постигна, па пред целосно да ги прекинам ги земав поретко. Еве речиси 2 години подоцна, да не се почудам, не сум имал никакви проблеми со спиењето и заспивам во рекордно време.

На christinnn и tinka-mace им се допаѓа ова.
  9. tinka-mace

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    Не создаваат зависност?
    Како влијаат следното утро, смеам да возам?

10. Ivauva

Ivauva Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2019
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    19
    Додека спие осетив дека цело тело ми се тресесе и не можев да се одвестам долго после тоа како во полусон. Сега ми е страв да спијам.
    Што може да е причината за тоа?

11. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.444
    Допаѓања:
    12.973
    Не, не предизвикува зависност. Следното утро само будењето ми беше да речам успорено(потешко), освен тоа немав никаков проблем од типот на малаксаност, зашеметеност или нешто слично.

На tinka-mace му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.789
    Допаѓања:
    16.576
    Најверојатно се работи за болка причинета од желдникот. Може да биде хијатална хернија, ГЕРД, гастритис. Дали имаш и некој други симптоми и кога се јавува болката?

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  13. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.352
    Допаѓања:
    13.554
    Само тој симптом ми е. Не знам, првпат ми се јавува..Ептен ме стега, од сношти.

Едит: прашав медицинско лице, ми рече од настинка е. Ама не знам, само носот ми тече одвреме-навреме..

Последна измена: 19 октомври 2020
  14. Lavica_30

Lavica_30 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2020
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    52
    Благодарам на советот @Alisa22 , би сакала да споделиш како го реши овој проблем и која беше причината кај тебе? Ќе го земам во предвид твојот совет и воедно би сакала да те прашам каде се снима бешика и од каде да земам упат?

15. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.129
    Мојот проблем испадна многу посериозен од што изгледаше испадна дека имам ауто имуно заболувања односно Системски Лупус . Затоа е најдобро да си одиш на време на прегледи пред да се искомплицира работата . За упат побарај од матичната . Може од многу причини да се случат проблемите со мокрење верувам дека се ќе се среди.

16. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.231
    Го поставувам прашањето во темава, бидејќи е најактивна:

Поради работата, во последно време сум голем дел од денот пред компјутер.
    Ме интересира што би ми препорачале за заштита на видот? Знам дека постојат заштитни очила, но како да ги изберам најдобрите за мене? Или некои капки за заштита на очите?
    Инаку немам проблеми со видот, немам диоптер, не носам очила за вид или леќи.

На Nigredo Odor му/ѝ се допаѓа ова.
  17. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    857
    aj da prasam i tuka
    ima edno 10-na dena na edna stara zena i otece nogata ,ja matkala maticnata ni krv ne i proverila i denes i rekle tromboza ima (a krv pak ne proverile) i i dale nekakvi inekcii (sabajle i vecer) 20 da primi i nekoi dr lekovi , edna inekcija bila 250 den
    nisto od ovie lekovi ne zela so ogled deka nema pari,..ispila samo antibiotici nekoi sto na pocetokot i gi prepisala
    me interesira moze li bez lekovite da se povlece ili mozi da se vlosi ? ,,ustvari znam deka ne mozi i bez lekovi ama da prasam pak
    i dr me interesira na nea maz i pred toa kaslase i imase simptomi na covid-9 no nitu go testiraa nisto taka maticnata go lecela
    ,mozno li e da bile zarazeni od virusot i sega ovaa tromboza da i e nekoja komplikacija na zenata (nemala temperatura ne kaslala osven sto pred da i otece nogata imala bolki vo muskuli,)
    upm bev cesto vo kntakt vo niv i uste edno upm dokolku bile zarazeni ili uste se, eve vaka se lecat ako nemas pari ni za lekovi ni za privatno test
    i uste edno upm me boli glava a toa e najran simptom (mene glava me boli samo koga ke imam no sega ne mi e toj period)
    i uste nesto so ogled deka nema pari kupi tie 20 inekcii i dr lekovi ako znaete nesto caj li nes ttakvo sto da koristi za tromboza

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  18. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    Чај од магданос.
    Аспирин од 100мг
    Маст за тромбоза.
    Почесто одмарање,ногата во вис потпрена на нешто.
    Да не се движи многу.

Ако мислиш дека си заразена тестирај се,закажи термин.

На magnolija09 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.932
    Инекциите се многу битни ако дошло до отекување на ногата.

На magnolija09 и Avery им се допаѓа ова.
  20. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.755
    Допаѓања:
    14.480
    Претпоставувам Клексан и дале да се боцка. Неговата цена е таа и за жал мислам дека е неопходен во оваа ситуација.
    Друго, згрутчување на крвта (тромбоза) е една од можните последици на Ковид, така да можно е да прележала, но не значи задолжително дека е од тоа.

На magnolija09 му/ѝ се допаѓа ова.