Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    660
    Допаѓања:
    1.988
    Веќе недела време имам некоја тапа болка во горниот дел на стомакот(мислам дека е жолчката) ама само под физички притисок, пример ако се истегнам, сменам положба лежејки и слично. Идеја што може да биде?

2. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467

Го делиме истиот проблем.
    Секој совет би бил добредојден, зошто и јас немам проблеми со видот, но осеќам дека наскоро може да почнам да имам ако не купам очила со соодветен диоптер бидејќи почнаа да ми се јавуваат мигрени главно предизвикани од светлоста на екранот.

Претпоставувам одење кај офталмолог би помогнало?

На prominent му/ѝ се допаѓа ова.
  3. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.932
    Одење кај офталмолог.
    Ако ти треба диоптер ќе ти даде, ако ти треба само за одмарање ќе ти каже.
    Во секој случај тоа е. После ако нема диоптер можеш да си купиш наочари со антирефлексни стакла. Ако има - ќе си земеш со диоптер и антирефлексни стакла.
    Во секој случај, офталмолог ти е почетна точка.

На fana, Luminary, Nigredo Odor и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.231
    Дали се појавува по јадење? Дали се пренесува накај десното рамо, грбот, вратот? Во тој случај може да е од жолчката.

Ако е само при движење, може да е некое истегнување на мускул.

5. Bambola Bruce

Bambola Bruce Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2019
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    49
    Здраво. Правев уринокултура и денес ми стигнаа резултати и ми кажаа дека имам Staphylococcus hominis ssp hominis ... Дали е опасна , имал некој ваква бактерија ? Ептен сум исплашена .

6. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    660
    Допаѓања:
    1.988
    Само при движење е, не е поврзано со јадење. Фала ти :*

7. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    2.083
    Не знам дали прашањево е за тука, се имам консултирано и со матичниот чекар но одговорот што го добив малку ме зачуди..

Секогаш кога пијам аналгетици кои вообичаено ги земам кога ме боли глава и стомак пред да добијам, се нафрлувам на целото лице со црвени пликови кои чешаат.. Ова никогаш не ми се случуваше порано, почна последниве неколку месеци. Се случува и некогаш да не ми помине болката и да морам да се напијам 2..
    Лекарот ми рече дека сум развила алергија на нив и да престанам да ги пијам, но што да правам кога имам болки, да трпам? (facepalm)

Од друга страна имам заб 7ка за вадење и поради оваа причина сеуште го немам извадено, ќе треба да пијам откако ќе го извадам а исто ќе треба да се стави и анестезија која исто е аналгетик.. :?:

8. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.231
    Веројатно ќе одам кај офталмолог за совет. Јас немам проблеми со видот, ама мислам дека од светлината на екранот добивам главоболки и морам да направам нешто за да не развијам диоптер во (блиска) иднина.
    Постојат и филтри за екранот за намалување на сината светлина, но не знам колку се ефикасни. Во секој случај, мислам дека заштитни очила би биле најдобро решение.

На Nigredo Odor му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Исто. Главоболките се од преголемо време пред екран што не е ниту здраво ниту нормално за очите. Особено ако се работи со ситни бројки или букви.

Јас веќе закажав консултации кај офталмолог во мојата населба уште пред неколку дена, и терминот ми е за следна недела па ќе видам каков совет ќе добијам.

Само се надевам дека комплетно не оќоравев, се друго ќе се среди некако. :rofl:

10. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    И дале Клексани,тие се рефундираат 70% од цената,за почеток нека почне со Аспирин 100,нареден чекор итно да си ја сменат матичната!!!
    Да си испита хемостаза и д-димери,добар матичен лекар би ги водел низ целиот овој процес.

На magnolija09 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Leo99

Leo99 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2020
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    8
    Здраво може ли препорака на витамински апчиња

На resenska му/ѝ се допаѓа ова.
  12. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.702
    Допаѓања:
    14.633
    Ovie se dobri vitamini A-Z pocnav da gi pijam i mnogu podobro se cuvstvuvam, nemav sila, samo pospana bev iznemostena, 1×1 na den vo zegin zemav 330 denari 60 tableti. Pozz
    IMG_20201022_221122.jpg

На Leo99 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mother of twins

Mother of twins Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    8
    Majka mi podolg period se zalese na vrtoglavici i zuenje vo usite. Pritisokot i bese ili nizok ili visok a nekogas i zblizan. Na lekar ke i prepisea dijazepam, enap . .. ama ne i pominuvase Na rabota i bese stresno i sekoe odenje si piese dijazepam za da go pominit denot zosto se plasese da ne napravit nekakva greska pa da i vikaat. Inaku rabotese vo tekstilna firma 17 godini i posle se prefrli vo segasnava i bese mn tesko duri se navikna ama sepak napnato. Pred dve nedeli sabajlinata pocustvuvala vrtoglavica i turkanje vo temeto pa padnala na skali i ja skrsi rakata mnogu loso. Sega rakata i e vo gips a maticniot i dade upat za da ja snimat i glata kade sto e konstantirano deka imala mozocen udar od levata strana. Za mozocniov udar doznav vcera ama mi kaza kako demek nisto ne e. Jas do vecerva ne go svakjav kako nesto seriozno ama odkako iznacitav na internet se preplakav nemozam da spijam imam nekoe loso custvo me gusit vo gradive mislam ke puknam I se javiv da ja prasam kako e mi se zalese na bolki vo glata i mi rece deka ke legnela da spiet. Doktorot i zabrani da se nervirat ama vo nejzina sostojba so raka skrsena ne e vozmozno. . Mnogu se plasam i mislam na najlosoto. Ve molam spodelete iskustva so mozocen udar kaj nekoj vas blizok ili vase iskustvo kako ste go prebrodile, sto vi pomognalo i kako jas mozam da i pomognam na majka mi. .

14. Leo99

Leo99 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2020
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    8
    Мој искрен совет е да не читаш многу по интернет или информирај се ама не паничи затоа што таму можеш да прочиташ се, слушај ги докторите и нивните совети на мајка ти и е потребен добар одмор и верувам дека се ќе биде океј.

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.680
    Допаѓања:
    202.272
    За кои аналгетици се работи? Може си алергична на одредена група, па може да пиеш аналгетици од друг тип.
    Анестетиците се посебна група лекови, не се исто што и аналгетиците, па не би требало да имаш проблем со нив, и онака повеќето стоматолози користат анестетици со најмала можност за развивање алергија.

На MayDiamonds и fana им се допаѓа ова.
  16. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.878
    Допаѓања:
    20.068
    Знае ли некоја каде се прави тест дали е можно да е носител некој на... да речеме да имаш аутистично дете или откај ти знам шо. Може некој да ми објасни која е постапката што треба ад се направи од машкото лице? И дали треба да одам кај матичен лекар, најпрвин?

17. supersandy

supersandy Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2020
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    560
    Мислам дека испитувањата се најчесто околу ДНК-та. Најдобро е прво да се обратиш кај матичен, тој ќе те упати.

На Stark му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    2.083
    Фала ти многу Анат. Конкретно аналгин и беналгин ги пијам и од нив ми се појавува реакцијата..

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  19. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    487
    Според Вас подобро е да купам А-Z витамини или посебно Ц, В, Д?

20. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.724
    Допаѓања:
    14.563
    Зошто си ја мачиш душата? Ништо не можеш да направиш освен кариотип за тебе кој ќе ти покаже дали имаш нормален бр на хромозоми или недај Боже некаква транслокација,но тоа пак ништо не значи дали би имал здраво дете или не.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.