Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.741
    Допаѓања:
    116.698
    Оди на гин да види ако е многу воспалена ќе ти ја дренираат и готово. Не е страшно.

На Darlingzz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    857
    kazete lekovi za tromboza zamena ili da imaat dejstvo ko xarelto
    poeftini nekoi ,kako ke gi zememe bez recept ke se snajdeme
    narodt e ostaven sam da se leci i sam da si bide doktor na doktorite ic ne im gajle
    ikade moze na privatno da provri krvta za tromboza vo vnatresnosta ne vo skopje z ne sakaat nitu ednas da proverat krvtta, na drzavno, mnogu im e tesko se nim

3. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.129
    Како така на своја рака ли лекови ќе зимате и тоа за тромбоза ? Би те советувала да одите во Авицена и да не зимате лекови на своја рака.

4. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    857
    pa ne i dala zamena "nemalo demek" samo tie postoele
    ja izbuija so inekcii za tromboza i i rekla ili uste inekcii no ovoj pat pojaki od 0.6 ili tie xarelto (a 14 od niv za 14 dena cinat skoro 4000 den,nemoze ni da gi kupi , papotoa pak da ide da i gi prodolzele?)
    i nitu ednas ne i napravija ni obicna krvna slika ne pak proverka za tromboza ..nemalo potreba?!
    i sto ostanuva osven sama da se leci?

5. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.129
    Да побара друго мислење , друг доктор на пример.

6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.589
    Допаѓања:
    114.521
    За жал, нема замена за ксарелто. Се даваат во краен случај, за длабока венска тромбоза.
    Прескапи се знам, многу ми е жал.
    Во секоја приватна лабораторија може да се испитаат д-димери фактори на коагулација и слични параметри за тромбоза.

7. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.442
    Допаѓања:
    172.232
    Нема замена за ксарелто.
    За инфо само да знаеш дека во Србија се на пола цена и се продаваат без рецепт.
    Некои доктори може да ја стават мајка ти на аспирин100 или клопидогрил, во комбинација со инекции ( фраксипарин или клексане) ама тоа не е иста терапија со ксарелтото.
    Поготово ако мајка ти не е баш подвижна и слабо се движи треба да си го пие ксарелтото

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    857
    e kade ke go najde ?
    bila 2 pati vo delcevo na transguziologija po meec dena molenje maticnata da se smiluva uput da napise
    vo blizina privatno nema kade da se proveri
    a so taa dijagnoza da luta po bolnici ne daj boze i korona da fati ..
    nema ednostavno ne ti obrnuvaat vnimanie i toa e

ne e za majka mi no bliska rodnina mi e
    a podvizna e si dvizi normalno ne ja boli no otecena i e nogata
    mene mi e najveke zosto ne sakaat krv da i proverat pa spored rezultatite da dadat tocna terapija
    vaka od "viduvanje"

da toa i rekle tromboza no ni krv ne i proverile nitu ednas lecenje od "oko"
    zar ne trebase bar ednas da i proverat krvta? da vidat tocnoto i kolku ..tuku samo nema potreba i biraj ili inekciite ili xarelto

Последна измена од модератор: 7 ноември 2020
  9. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.589
    Допаѓања:
    114.521
    Да не правела операција жената нешто?
    Се согласувам дека мора да проверат крв.

10. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    857
    ne ne pravela nikakva operacija
    i otece odednas nogata od stapaotodo kolenoto, crvena e po boja, nee modra ,na poctok cuvtvuvala ko opteganje od nazad na kolenoto no i pomina toa ,piese togas za bolka lekovi i antibiotik toa i davaa ,za po cel mesec konecno da ja prati na tranfuziologija no ko sto pisav pogore i moze 40 inekcii do sega primi 2-3 i stavaa dnevno a podobruvanje nikakvo i pak bila denes i nisto
    ne sakaat krv da i proverat ,ni obicna krvna slika ne nesto poveke

11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.589
    Допаѓања:
    114.521
    Штом нема подобрување од инекциите, значи навистина и е потребно ксарелтото :(

12. Babygirll3

Babygirll3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    181
    Здравооо, сакам да прашам, пред некоја вечер ми се јави чешање на прстите на нозете, не обрнав многу внимание бидејќи утрото ништо не ми беше. Другиот ден истото, преку ден ништо и вечерта почнува да ме чеша, денес истото, до пред 1 час ништо, сега ме чеша.. Приметив дека има како мал исип околу ноктите, сосем малечки како точки..единствено вечерва го приметив тоа, предходно не знам дали имав. Другиот дел на стапалото не ме чеша, само прстите. Дали некој знае што би можело да биде или се нашол во слична ситуација? Ситуацијата со вирусот е доста алармантна, болниците се полни па затоа не сакам веднаш по доктори да одам.. Ве молам за совет иритантно е! Фала ви однапред.

13. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Што може да предизвика компулзивно кашлање кај непушач? Зборам за кашлање со години, периодично појако, па послабо. Дали е во прашање можеби мувла, прашина која предизвикува бактерија на плуќа?
    Како да се пристапи на ваков проблем и какви поаледици може да предизвика, игнорирање на проблемов?

14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    Колку се ксарелто? Како изгледаат,имаш слика?

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.678
    Допаѓања:
    202.267
    Барај xarelto или rivaroxaban. Ама има различна доза мислам, лекарот одредува која треба да се прима. Ние од Србија понекогаш ги купувавме, ама на приватно, пошто таму беа за нијанса поевтини. Одат и на рецепт, за разлика од кај нас, ама како ќе најдеш во друга земја да купиш на рецепт ако немаш таму здравствено осигурување. Плус мислам дека ниеден лекар не би го препишал лекот како услуга за пациент.

На fana и buba4e89 им се допаѓа ова.
  16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    На приватно ги препишуваат,си плаќаш нормално за преглед и за рецептот,ама тоа во секоја аптека има доктор и во истата таа аптека купуваш. Они даваат и упати за во болница пошто без упат не те примаат, а и прескапо е. Овде си го ценат занаетот, не е како кај нас, со чест на исклучоци.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    857
    neznam ne se razbiram no po net barav antikoagulantni lekovi i polno izlegoa ne samo toj, zanekoi piuvase nesto po sema lecenje (aj tie i da gi otfrlam) no imase i drugi
    no zborot pred se mi e mora krv da proverat
    nemavrskaso ova no bar taka pravese mojata maticna , za bilo sto prvo krv proveruvase pa potoa ako prepise bilo koj lek (iako i samo od pregled znaese no sepak da proveri)
    steta sto umre mnogu razbirase

kako mislis vo sekoja apteka vo srbija ima i doktor?
    ides vo bilo koja apteka i doktor ke te pregleda i pise odma recept?

Последна измена од модератор: 7 ноември 2020
  18. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.841
    Допаѓања:
    5.588
    @magnolija09 очигледно по изгледот на ногата и симптомите лекарот утврдил дијагноза. Xareltot од 20 мг е 4000 ден за 28 таблети , за 14 табл односно 1 лента е 1990 ден. Скапи се да ама кога се работи за здравје мора да се најдат пари. Секако се пијат 1-2 месеци не повеќе.

На magnolija09 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    Не зборував за Србија, туку за друга Европска земја.

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.678
    Допаѓања:
    202.267
    Ама не сите антикоагулантни лекови делуваат на ист принцип. И мајка ми, Бог да ја прости, пиеше ксарелто, мислам дека поради тој лек поживеа малку повеќе.
    Ако лекар рекол дека мора тој лек, ваљда знае подобро од мене и од тебе.
    Не може јас да препишам одреден лек по антибиограм, на пациентот да му биде скап, па да бара друг антибиотик оти бил поевтин. Не е работава да се пие било што.

На H.VAGA и fana им се допаѓа ова.