Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. martinuska

martinuska Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    Многу често ми пукаат капилари во очите. Поготово во десното. :worried:
    Пијам витамин Ц ама не ми помага. Ми викаат ко демек од умор било, ама не знам :?:
    Чаре да го намалам тоа? :geek:

2. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Можиш да пробаш со спазмекс или бусколизин :)

3. XstrongerX

XstrongerX Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    1.714
    Допаѓања:
    5.091
    Уште од раѓање имав бемка на која ми се појави израсток пред извесно време.Бев кај дерматолог и ми рече дека е сосоема безопасна и нема потреба да се отстрани затоа што не е на ризично место.Вчера израстокот ( кој беше месо боја а бемката нормално пигментирана темно кафена) ми потемна ме болеше.Денес сакав да одам на лекар но одложив бидејќи е недела.Израстокот ми падна а местото не ме боли.Дали треба да паничам ?! :?:

4. plazma

plazma Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    16
    Сепак за да бидеш сигурна појди си на Клиника за кожни болести.

5. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Па не е убаво кога ќе падне така или се скини,ама штом не те боли,не е толку итно,но при прва можност оди да те прегледаат за секој случај и кажи им што се случило...

6. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    леле луѓе помош! :rofl:

Jас и моите кревки црева :lol:

Kој ѓавол ме тераше да јадам пржени кубасици (дури ни цела не беше), ама само некој залак земав, многу малку, и едно парче кулен да го пробам,едно залче беше, а јас не јадам такви свари, и тоа јадев пред добри 7 саати, и тек сега револуција на стомакот,
    течна столица
    леле мори мајко

A јас и така си имам мака со стомакот, и сега што да пијам?? :|
    Kај ова ме стефи, па и грчеви грчеви...
    ццц е*ате стомакот :@

7. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Лудо незнам што да пиеш..ама земи јади чоколадо било какво по можност она црното за готвење или пак банани. За брзо време ќе ти се стабилизира и стомакот и столицата.

На ludoto19 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. rainlover

rainlover Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    969
    Допаѓања:
    633
    Можеби грешам ама мислам дека се работи за стомачен вирус.
    И јас сум сум истиот проблем денес.
    Сопругот вчера.
    И други луѓе што ги знам се жалеа на истите симптоми претходните денови.
    Јас се напив карбо и како да ми се стабилизира.
    И на храната исто внимавам.

На ludoto19 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    Hе верувам дека е кај мене тоа бидејќи јас пошто си страдам од вакви стоици кога јадам тешка храна

поготово прженици, а кубасици кулени тоа не јадам никогаш, и од тоа ерупција ми се случи :D
    уште стомачен вирус ми фали, кај што си имам мака со стомаков мој :)
    ќе се напијам чајче, подобро ми е, сепак фала :*

10. Zlatusko

Zlatusko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    738
    На општ лекар да ти даде упат за на кожно да се направи дермоскопија. Тоа е неинвазивна постапка со која се гледа дали бенката е сосема безопасна или па има потенцијал да премине во нешто. После оваа постапка може лекар со сигурност да каже дека бенката (невусот) е безопасен. Не те паничам, ама што порано тоа подобро. Плус како што кажав е безболна и сигурна постапка.

11. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.382
    Допаѓања:
    17.582
    Кај кој доктор беше ако не е тајна?
    Оди пак на кожно нека ти дадат упат за во државна објасни им ги симптомите, за да не се нервираш подобро провери си.

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.569
    Допаѓања:
    201.775

Може да се прави алерготест преку крв и кај деца помали од три години. Во Скопје во Козле прават, колку што знам.
    Да не го каснало нешто малото? На таа возраст се очекува дека имапробано скоро секаква храна, па родителите би знаеле ако има реакција. Макар што со храната никогаш не е сигурно. Леле душиче, кој знае колку му е тешко :(

13. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.382
    Допаѓања:
    17.582
    Јас не би правела алерго тест на овие години а не па на година и пол, можат самите родители да му ја контролираат исхраната, нека избегнуваат јајце, мед, домат, како и смоки и слични грицки, сокови и сл па ќе видат што ќе се случи. Да не му даваат некои сирупи, лекови. Зависи за каква алергија станува збор, колку е раширена, на кои делови и дали постои некој момент после кој се појавила истата. Треба само да го држат со строг режим на исхрана, не знам колку е препорачливо да се прават алерго тестови кај мало дете, јас не би препорачала. Преку крв да може да се прави некој си алерго тест ама тоа не може да биде баш валидно, не може преку крв да се провери дали е некој алергичен на некоја храна, зеленчук,детергенти и сл. Нека ја пробаат и таа варијанта во Козле ама со друго нека не го малтретираат детето.

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.569
    Допаѓања:
    201.775
    Алерготест преку кожа никако не би правела ни јас, ама кога може преку крв, зошто да не? Ако е тоа начин, боцкањето за земање крв не е проблем. А што ако не е алергично на храна на пример? Како поинаку и побрзо ќе се открие причинителот?

Едит: најдов нешто во кратки црти за алерготест преку крв

Test krvi

Uzima se uzorak vaše krvi i šalje u specijalističku laboratoriju na, kako je poznat, RAST (Radio Allergo Sorbent Test) ili CAP-RAST test. Ovim se mjeri količina specifičnih Imunoglobulin E antitijela (IgE, koji pokreću oslobađanje histamina) u vašoj krvi na različite alergene iz okruženja i hrane. IgE grinja kućne prašine će biti povišen ako ste alergični na grinje u kućnoj prašini, a rezultat se stepenuje od 0 do 6, zavisno od nivoa određenih IgE u krvi. Na ovaj način, moguće je testirati preko 400 različitih alergena. Postoji i respiratorni alergo-test, kao i alergo-test za hranu, koji prepoznaje alergije na mlijeko, jaja, pšenicu, soju i kikiriki. Test koštunjavog voća može identifikovati alergiju na badem, brazilski orah, lješnjak, kikiriki i kokos, dok testovi na morsku hranu prepoznaju alergije na različite vrste ribe, rakova i crnih dagnji.

15. XstrongerX

XstrongerX Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    1.714
    Допаѓања:
    5.091

Кај семеен пријател, да ме убиеш нема да ми текни како се викаше човекот.Има клиника во Пелагонка 2 доста е добар и познат низ градот.

16. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.382
    Допаѓања:
    17.582
    Оди на Кожна клиника во Скопје, барај преглед кај Д-р Пешиќ или д-р Камберова ако сакаш можам да најдам број од амбулантата, тие се специјалисти баш во таа област. Предност ќе имаше и ако си ја фотографирала бемката, затоа тие што имаат сомнителни бемки нека ја следат нивната состојба и ако се во можност нека ги фотографираат промените.

На Divinebutterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LuDaChA22

LuDaChA22 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2011
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    29
    вака..порано јас не јадев мн, се ме молеа, у уста ми пикаа јадење, шо се вели. ама од септември па наваму абе неможам да престанам да јадам. гмечам како свиња! и пуштив стомак. а ја сум слаба, кожа и коски. незнам што ми е... :worried:
    синоќе околу 11 јадев, и сабајле кога станувам за во школо, не да ми се јадее.!
    иначе имам 14години, да не е од пубертетот нешто? :^)

18. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.382
    Допаѓања:
    17.582
    Па сигурно е од пубертетот, имаш ли месечен циклус?
    Најдобро испитај си ја крвта, хормони, никој не може тука да ти каже од што е ако не ја испиташ крвта.
    На секој му се случуваат периоди кога има поголем или помал апетит, ама ако е значително изразено кај тебе оди кај матичниот лекар тој ќе те советува што и како да направиш.

19. girl.23

girl.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.800
    Не е страшно да те фаќаат периоди кога имаш голем или мал апетит, само да не траат многу.
    Кај тебе најверојатно се работи поради самиот пубертет и промените кои ги носи на самиот организам.
    Но сепак, внимавај, барем тоа што го јадеш гледај да е поздраво, и не јади касно навечер.
    На ваши години треба многу внимавање, бидејќи многу девојчиња преку ноќ стануваат дупло подебели. :tmi:

20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.946
    Допаѓања:
    123.534
    Последните две-три недели,притисокот ми се приближува.Имам низок притисок.
    Последните неколку пати ми е бил 90/80,110/100, а денеска 80/70. Секогаш со 10 разлика.
    Првиот пат кога ми се деси,ќе изгубев свест.Ме фати мајка ми да слупам на земја.Бев на лекар проверив крв и беше се ОК.Препишаа на стрес.И да,во псоледно време изложена сум на стрес и свесна сум дека треба да го намалам.
    Денес имав пулсирања во главата ,како срцето да ми чука во неа.Ми болеше одозгора ,не одстрана.Потоа ми се створи притисок во ушите.Ми бучеше цел ден главата и ушите.Многу тешко ми беше.И се јавив на докторката,ми рече да испијам 2 Б6,течности итн...
    Кога ми се деси првпат,докторката рече редовно да пијам Б6,да внесувам многу течности,да јадам редовно,да внесувам витамини и да јадам солено-инаку не јадам солено.
    Јас баш не се придружував кон ова.Течности не внесувам скоро ич.Дали една чаша во денот ќе ми текне да се напијам.Во изминатите 3,4 месеци ослабев 8-10 кг,ама не бев на диета.Редовна исхрана исто немам....
    И изгледа јас сум си крива,зар не :doh: