Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    5.642
    Значи се' ова што го опишуваш се симптоми на цистит. Доколку немаш бактерии и не е причина инфекција, може да е друга форма, види со матичната нека те прати на уролог крај краева, нема така да седиш.

2. Didajo

Didajo Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    514
    Jas go imam istiot problem ginekoloski uroloski se ok ama custvoto bolkata i pritisokot si stojat.KOlku vreme si so ovie simptomi i sto ti e terapijata?

3. princess02

princess02 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2017
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    718
    nikakva terapija jas na svoe bidejki imav kako pomala problemi piev uvin caj i brusnica malku mi se postisija ama seuste go imam pritisokot.
    Od letoska dali od prelada nesto e pojma neam ama dolgp vreme me drzi. Letoska bese nepodnoslivo nne mozev nikade da odam na sekoi 5 minuti idev vo toalet po 1 kapka i me peckase

4. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    487
    Од што може да се јави трнење на нога кое трае со денови? Ја осеќам тешка, како да е отечена, а вака надворешно изгледа океј. Не знам да не е до слаба циркулација зашто по цели денови седам, таква ми е работата.

5. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.559
    Допаѓања:
    114.396
    Пиј магнезиум, редовно.
    Ако не помине посети лекар.

На NPN му/ѝ се допаѓа ова.
  6. AngIv

AngIv Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239
    Цел месец и повеке имам течна столица, значи не е честа, нормално еднаш дневно, но секој пат столицата течна. Пробав промени со исхрана, пак исто. Пред месец дена пиев Изопринозин си мислев на почетокот од нив да не е, но не е. Болки не чуствувам, освен што сум многу под стрес. Дали е можно од стресот или незнам да правам лабароторија што да испитам?

7. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    562
    Дали проба со пробиотик? Јас мислам да си направаш копрокултура, сепак 1 месец не е краток период

8. AngIv

AngIv Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239
    Не сум пиела пробиотик. Периодот кога ми почна овој проблем, знам дека ги пиев само изопринозин 15 дена, и тогаш почнав да пијам и магнезиум директ, магнезиумот го пијам уште, не знам дали би можело од него да го имам овој проблем.

9. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    562
    Можно е да е од магнезиумот. Прекини го и земи попиј пробиотик 2пати на ден и ако не ти се нормализире во следните 3-4 дена направи си испитувања

10. AngIv

AngIv Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239
    Линекс може? Мислам дека тие беа за дијареа.

11. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    562
    Може

12. AngIv

AngIv Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239
    Благодарам многу

На LaTama му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Justify

Justify Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2013
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    162
    Има неколку опции:
    1. Ако е само трнење и доаѓа од кичмата надолу, сѐ до ногата можно да е резултат на дископатија со консеквентен притисок на нервот (идеално би било мрт да се види да нема протрузија на дискот меѓу пршлените). Обично корелира со физичка работа.
    2. Ама како што имаш спомнато дека повеќето од времето на работата го минуваш седејќи, можно е да е од васкуларна природа овој проблем.
    Доколку имаш чувство на тешки нозе, лесни отоци, чешање по нозете, би требало да те прегледат на дуплекс ултразвук, да не се варикозни вени. (Попуштени вени) т.е.инсуфициенција на клапите на вена сафена магна кај препоните или парва, позади коленото, или да се исклучи друга васкуларна причина.Тоа би можело ангиолог или васкуларен хирург да го утврди.
    Во случај на варикозни вени, имаш 2 можности: конзервативно со носење на чорапи што стегаат, да не дозволува крвта да се затајува долу во вените, или операција со стрипинг на вената.

Мој совет е да пробаш на работа со такви чорапи до надоленица што стегаат (класа 2) и да користиш моменти за било каква физичка активност за време на работа. Чисто да воочиш дали постои разлика пред и после носење на чорпи.

Во секој случај, треба да се прегледа од страна на ортопед/невролог за кичмата, и ангиолог/васкул. хируг за вените. До душа може да ги прегледат и артериите, веќе кога се таму за исклучување на периферна васкуларна болест. (Доколку имаш знаци на скратување на км што можеш да ги изодуваш поради болка, долгогодишна употреба на цигари и алкохол, дијабетес).

На NPN му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.671
    Допаѓања:
    202.259
    Од магнезиумот е, тој ја забрзува работата на цревата. Пиј пробиотик, штета нема од него. Кога ќе го прекинеш магнезиумот, ќе се нормализира.

На fana, Biljarkata и AngIv им се допаѓа ова.
  15. lilly57

lilly57 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    393
    Имам несоница.9ч ме фати, никакп да склопам око.
    Посебно кога ќе спијам кај дечко ми.Дома заспивам на кај 5ч.
    Што да правам?
    И апче се напив мелатонин ама не ништо не бива.
    И чаеви имам пиено, и диазепам, и б6 ама не бива.
    Чаре? Нешто што ви помогнало?

16. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    Добар кожен доктор? Освен кај Анчевски дали има некој постручен?

17. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    5.642
    Старова

На fana и Lima24 им се допаѓа ова.
  18. 6th sense

6th sense Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2020
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    370
    Да пробаш да си физички поактивна, пример да пешачиш кај 19 часот, или таа вечер кога нема да можеш да запиеш до 5 часот воопшто да не заспиваш потоа, стани направи си кафе и почни си го денот, и ни преку ден да не дремнеш...вечерта би требало веќе во 22, 23 часот да заспиеш

19. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.231
    Одмарај ги очите од светлина од монитори/екрани барем 60 минути пред заспивање. Не прави ништо што те вознемирува пред спиење (расправии, размислување за проблеми итн.) Тие работи остави ги за преку ден, ако веќе мораш.

Топла купка или туш пред спиење исто така помага. За момент ќе помислиш дека уште повеќе те расонува ама после ќе спиеш многу поцврсто.
    И по секоја цена избегнувај дремки преку ден, па дури и кратки.

20. lilly57

lilly57 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    393
    Физички активна сум 0.
    Одамна не движам , укочена сум.
    Ова коронава не измести од патики.
    И пробав со вежби некни и пак престанав.
    Порано ми помагаше млеко ќе се напиев,апче и кома бев,.А сега леле ништо.