Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.554
    Допаѓања:
    5.904
    Здраво девојќии

Левата града нагло ме заболува и отекува и после ден се враќа во нормала. Ме боли. И се осеќаат ,,јазли,, кога претиснам малку и боли.

Инаку градите ми се малку зголемени, а и сум во очекување на бебе или мензис. Ќе видиме ...

2. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.056
    Здраво, дали можеби на некој му се случило да му течи крв од нос и да му се слева во грло и да плука крв од уста? Дали има место за грижа?

3. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.702
    Не.

4. AraZaho

AraZaho Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    35
    Sin mi ima 4 godini pred nekoj mesec mu se sluci obilna krv od nosot na üocetokot neznaeve kako da reagirame treba gravata da ja navednes nanapred a ne nanazad i da plugas i da go zatvoris nosot .... porazgovaravme so lekar ni rece od vremeto premnogu mu se isusila vnatresnosta i puknalo .... za tebe prasuvas ? Koe godiste si ?

5. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.056
    Јас возрасн
    Јас возрасна сум , цел живот ми течи крв ама ова прв пат ми се случува.

6. AraZaho

AraZaho Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    35
    Epa ako e taka koa se slucuva istoto glevata nadolu nosot zatni go i plukaj da ne goltas. Toa ti e krv od nosot so se sleala vo grloto ...:)

На pikabu5 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265

...доколку претходно била чепкана внатрешноста на носот со прст или се исекна носот во марама со поголема сила, можно да пукнал некој крвен капилар и да дојде до крварење, при што ако во моментот се подига главата таа крв од носот се слева во грло и нормално грлото рефлексно реагира да го исфрли и се плука крв,

ако крварењето од нос настанало нагло без да се чепне, тогаш може да биде поради нагло покачување на крвниот притисок, може да биде поради анемија, а и од непознато потекло, ако било обилно крварењето треба да се направи барем лабораториски анализа крвна слика и да се пие секој ден по некоја таблета Витамин Ц ,

Последна измена: 24 април 2021
    На pikabu5 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ... кога веќе се случува нагло крварење на крвта од нос и тоа пообилно, не треба ниту главата наназад да се постави, оти цела крв ќе му оди во грло и може да се засекне и „удави“, а ниту да се наведне нанапред поради повеќе истекување на крвта и можни вртоглавици, најдобро да се тампонира носот со вата или чисто шамивче и да седи со онака нормално како се седи и да се дигне левата рака нагоре,

најчесто таква вата се намокрува со малку содржина од витамин К ампула или (tranexamic acid) Траксал ампула, двата спаѓаат во група на антихеморагици (против крварење), да се стави мраз свиткан во платно како облога на местото и евентуално да се притиска со два прста носот неколку секунди па да се пушти, но никако не смеете да ја допрете со сила крвта, таа треба да истече, често пати децата можат да се удрат незгодно кај носот и самото крварење да биде од механичка трауматска природа, но не е на одмет секој ден по некоја таблета Витамин Ц кој може да биде причина на нежни крвни капилари, а и Витамин К , но сето тоа морате со контрола и совет од педијатар!

Последна измена: 24 април 2021
    На pikabu5 и AraZaho им се допаѓа ова.
  9. AraZaho

AraZaho Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    35
    Fala za odlicno pruzenite soveti... sigurno ke mi se najdat za vo idnina ;):)(y)

На bijonse му/ѝ се допаѓа ова.
  10. nina_lina

nina_lina Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2017
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    673
    Здраво,
    Моја блиска личност има проблем со константна кашлица веќе две години. Направени се повеќе испитувања, тироидна жлезда, алерготестови и уште некои испитувања, резултатите се во ред, а кашлањето не се смирува. Некој совет и искуство што да се направи, какви испитувања или ако имал некој слично искуство да посоветува нешто. Да напоменам дека не пушач.

11. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.966
    Допаѓања:
    4.846
    Rtg na beli drobivi ima ima praveno? Pregled na otorinolaringolog?

12. macufce

macufce Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2016
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    439
    Здраво, имам еден проблем, не знам што ми се дешава.
    Ноќеска, дур спиев, ми дојде како, киселина во грлото, почна да ме пече, до степен што почна да ме гуши.
    Неможев воздух да земам, може 20 30 секунди.
    Многу панично.
    Што може да е?

13. AraZaho

AraZaho Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    35
    Koga bev bremen 2-3 pati mi se ima sluceno da se razbudam tasto be mozam da vdisam vozduh bidejki se kacila kiselinata do grlo i go blokieala dusnikot i pecese i tesko disev i goltav ... toa ti e od kiselinata jadi üomali obroci dokolku veceras i poveke voda vo tekot na denot za da se vari hranata polesno ...ne e nisto strasno sigurno nesto si izela sto mu padnalo tesko na tvojot zeludnik da go svari :)

На macufce му/ѝ се допаѓа ова.
  14. nina_lina

nina_lina Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2017
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    673
    Оториноларингологија има правено и се е ок, брисеви исто така негативни... Ртг нема правено, кашлицата е сува не е длабока, осеќа буквално како топче на грлото што иницира кашлање

15. macufce

macufce Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2016
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    439
    Баш периодов сум под голем стрес, и од стресот избегнувам јадење, т.е. заборавам да јадам.
    Се надевам дека не е ништо страшно. Ме фати паника, и уште ме држи, да не ме фати ноќеска пак..

16. AraZaho

AraZaho Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    35
    Ze razbiram ama smetam deka ne e nisto strasno ... moze taka naislo ... pusis ? Ako malku jades i pusis cigari moze i toa da ti natera kiselina ...

17. Lost angel

Lost angel Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2016
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    12.854
    Да не пие некакви апчиња и да има нус појави,сличен случај со свекор ми пиеше апчиња за притисок кашлаше два месеци и на крај излезе дека од нив е.Ги замени за други и ми престана кашлењето .

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.016
    Допаѓања:
    16.133
    Малку сум во паника.
    На дедо ми, главата му е отечена.
    Се жали на болки во градите, несоница и тешко дишење.
    Што може да биде?

На Ajsell му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.612
    Допаѓања:
    43.198
    Болка во уво и нос, само левата страна? Понекогаш и чешање. Посебно ми се јавува при лежечка положба.
    Не ми е затнат, не ми течи, само ми се слева во грлото.
    Веќе долго време ми е вака, ми дадоа антибиотици, капки, но подобрувањето е краткотрајно.

Знам дека треба доктори и болници, ама малку да се потсреди ситуацијата. Ако некој имал слично искуство, да сподели некој совет.

20. AraZaho

AraZaho Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    35
    Kade e oteven potocno na glavata ?
    Odma na lekar so i da e star covek e ... :(