Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.946
    Допаѓања:
    123.534
    Jaс веќе 3 години имам проблем со тресење на рацете.Почнаа и нозете по малку.Порано немав ништо,а почна откако доживеав траума.Не е којзнае колку тресењето големо,ама се осеќа.Бев на лекар,ми рекоа да пијам б6.Пиев редовно ама ништо.Потоа ми дадоа едни стрес б комплекс,од нив малку ми престана ама престанав да ги пијам па пак се врати.Сега велат да ја испитам тироидната.Други симптоми немам.А и свесна сум дека ми е од стрес кој џабе колку и да се трудиш не се отстранува и не :worried: Почнав само по едно кафе да пијам,солено не јадам..... :worried:

2. WhiteAngel

WhiteAngel Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2011
    Пораки:
    2.107
    Допаѓања:
    1.641
    Можда е малку без врска прашањево, ама сакам да знам:
    значи пред некој ден се изгорев и ми се направи плуска на показалецот од раката. Плуската пукна и малку се излупи кожата. Сега тоа стои црвено, си личи на изгорена кожа. Прашањево ми беше дали да му ставам нешто, маст и сл. или пак фластер?? И дали може некоја инфекција да настане?

3. Heidi

Heidi Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2010
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    169

Штом сам ти пукнал плускавецот не се секирај, не би требало да има инфекција. Немој да ставаш алкохол, полошо ќе си направиш. Ханзапласт може да ставиш кога излегуваш за да не изгледа лошо или да не го изложиш на нечистотија, ама немој долго да го чуваш. Поубаво да ти заздрави кога кожата дише слободно.

На WhiteAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  4. strangewoman

strangewoman Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    718
    Допаѓања:
    391
    Дали имате слушнато за плачење но без солзи? Би сакала да знам нешто повеќе за ова. Пред некој ден слушнав за оваа појава и се заинтересирав но на нет не најдов нешто посебно за тоа :wasntme:

5. WhiteAngel

WhiteAngel Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2011
    Пораки:
    2.107
    Допаѓања:
    1.641
    Има на нет, ако напишеш на англиски. ;)
    Велат дека е почесто кај бебиња, а еве и една статија што ми се виде ко поадекватна за да ти ја покажам.
    What if you couldn’t cry? Or what if you couldn’t recognize your own face when you were sad and wanted your tears to flow?

There are people who do not have the ability to cry and that can have a huge affect on their mental well-being.

Scientists think that people with Sjogren’s syndrome, who do not have the ability to shed tears also might experience difficulty in expressing their emotions leaving them to rely on their facial expressions and words to let people know how they feel.

EurekAlert reported that a Dutch study, which assessed 300 people showed that patients with Sjogren’s syndrome were labeled clinically “alexithymic”. This means that they have difficulty identifying and describing emotions. These patients were compared to the control group where only 12% of the healthy controls had difficulty identifying emotions.

A very interesting fact that the study revealed was that higher levels of alexithymia were moderately correlated with worse mental well-being in both groups.
    Ако сакаш за знаеш повеќе, напиши crying without tears и чичко Гугл ќе ти одговори. :)

6. Acerola

Acerola Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2011
    Пораки:
    537
    Допаѓања:
    630
    Вака,ми се случува навечер кога се ќе стивне,кога е потполна тишина,да си ги слушам ушите како ми бучат.Некоја таква бучава како кога си под вода.Дали има врска притисокот со ова или е нешто сосема друго?

7. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Да,обично го има тоа кога притисокот е висок.А можно е да е и од многу стрес,емоционално и физички напрегната ако си била,ако местото каде што си цел ден или работиш е бучно,па малце одмор можи да помогни :) А кога има висок притисок има и зацрвување на лицето,зголемено потење,а шумот го има месец и повеќе..Провери го и ако имаш почесто проблеми со него,добро е да одиш кај матичниот лекар,можи да ти препиши нешто,па побрзо да помини. :*

На Acerola му/ѝ се допаѓа ова.
  8. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Веќе месец дена сум ниту болна ниту здрава. Ќе се расшмркам за еден ден, ќе помине. Па некој ден ништо. Ќе ме гребне грлото за еден ден и пак ќе ми помине. Еден ден ќе се осетам како прегазена од трактор и пак ќе ми помине. Никако да се разболам саглам или комплетно да се осетам ОК. Пијам сокови од свежо цадени портокали, така да витамин Ц дополнувам, излегувам на свеж воздух колку можам. Немам ниту еднаш качено температура па да има за што некои денови да офкам како прегазена, и почнувам да спијам подолго или да ми се спие цел ден ако сум недоспана. Мака ми е веќе вака. Вирус ли е, што ли е, само кај мене ли е, ама веќе преку становитка ми е! :tmi:

Јас се си мислам настинувам, ама па толку долго да трае инкубација? Има некој друг поминато низ вакво? Не ми се баш оди на лекар оти симптомите не ми се некои, ќе ме дијагнозира со мрза :D

9. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.603
    Не сум слушнала за вакво нешто, но пре неколку години ми се случи синдром на суво око.
    Имено, поминале неколку месеци како не сум заплакала за ништо, а не сум ни обрнала внимание, и окото почна ужасно да ме пече и чеша и боцка, едноставно ме болеше. :(
    Кога отидов на доктор ми препорача убаво да се исплачам, зашто на окото му е потребна солзната течност, од време на време.
    А немате претстава колку е тешко да плачеш кога нарочно ќе ти заповедаат - плачи за доброто на окото... :D

На Meggy и Serafima им се допаѓа ова.
  10. Insanity

Insanity Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    59
    Ми треба брза помош ако знае некој за алергија.Ми се појавија пликови по цела нога, големи ме чешаат, а неам дома ни синопен, ни авил ни лоратадин да ми спадне, ништо.Да не знае некој домашен третман?

11. Zlatusko

Zlatusko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    738
    Тешко тебе со вирусот, тешко вирусот со твојот имунитет :rofl: дрш не дај си играте. Вирус е дефинитивно, никако антибиотик си знаеш. Витамин Ц 3 пати на ден 500мг, супи, чист воздух, екстремни случаи Кафетин колд. Не му легнувај, ако заседниш дома полошо е. Мразам вакви измеѓу-грипови. Полошо е од кога си болен. :D
    А и витамин Е добро е да си земиш.

На imelda му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Zlatusko

Zlatusko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    738
    Сигурна си дека е алергија? На кожа алергија најчесто се јавува во вид на уртикарија, црвени островца измеѓу нормална кожа. А и не е вообичаено на нога да почнува, освен ако не е реакција на некоја облека. Најчесто врат, грб, за уши, под пазуви, препони се јавува уртикарија.
    п.с ако имаш проблеми со дишење, осеќаш дека ти е зголемен јазикот, или има оток на уста, веднаш на лекар.

13. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    А чекај,од што алергија?Како така наеднаш ти се појавија? И дома така не можиш да ја лекуваш,треба некоја маст или апчиња со антихистаминик,алергозан,фенистил гел,лоратадин...Можи да треба и урбазон нешто...Пробај засега со студени компреси ама ако остани така или се влошува,побрзај да земиш нешто.

А,ете и Златушко ти пишала,јас дури сега гледам...

14. maca99

maca99 Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    1.691
    Имам низок притисок и секој ден си пијам б6,еднаш така ми кажа матичниот.Вчера една другарка која исто има низок притисок,рече немој да пиеш б6,нејзе пак докторот и рекол дека го снижува уште толку притисокот.
    Дали некоја знае кое е точно?

15. Zlatusko

Zlatusko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    738
    Ни едното, ни другото. Витамин Б6 нема врска со крвниот притисок и не делува на него. Смирува психички, делува на нервите. Ако имаш низок притисок јади посолено и голем внес на течности. И по не знам кој пат, кафето го крева моментално притисокот, а после 1-2 сати го спушта под првичните вредности. Затоа, најдобра опција за низок притисок е сол и вода.

16. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Си имам проблем со стапалата т.е со прстите. Ноктите ми растат во месото и ненормално многу боли. Еве сега има веќе два месеци како мака мачам со десниот палец. Не можам да обујам чевли од што ме боли многу. Има и гној. Го вадам еднаш неделно, ама проклето многу боли. Знам дека мора хируршка интервенција. Ме интересира дали боли отстранувањето на ноктот и анестезијата ? ;(

17. Zlatusko

Zlatusko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    738
    Блондич 15 мин е цела постапка. Со оглед на тоа дека јас ја имам извршувано постапката (студент, стажант) можеш да замислиш колку е сложено. Единствена мала болка што ќе осетиш е првото боцкање со иглата со анестезија. После тоа се боцка уште неколку пати се вбризгува анестетик низ целиот прст ама тоа нема воопшто да го почувствуваш бидејќи веднаш делува анестезијата. Нема шиење. Само се одстранува делот од ноктот што прави проблем, вертикално. Се става бетадин, и се преврзува. Не се работи во операциона сала, туку во асептична сала.

На blond му/ѝ се допаѓа ова.
  18. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Ама Блонд се многу плаши :doh: :doh:
    Уффф ќе морам мечка страв мене не страв..
    Морам да одам, ми помодре месото околу ноктот :doh:
    А колку дена ќе чувствувам болка? И колку дена ќе ми е преврзан прстот?

19. Zlatusko

Zlatusko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    738
    Блондче верувај дека сега повеќе те боли, одколку кога ќе го извадиш. Болка ќе има малце кога ќе престане анестетикот да делува, првиот ден. Нормално, сецнато е. Преврските се во зависност од ситуацијата, ќе ти каже докторот кога ќе те види. Можно е да треба да се преврзуваш сама со оглед на тоа што ти гнои, ќе мора да ставаш бетадин. Ама до сега кога си издржала, ќе издржиш уште една недела со врзано палче. Оди ич да не му ја мислиш. Отворена рана е, плус инфицирана (гнои) што побрзо одиш тоа поарно. Ќе си направиш дополнителни проблеми од пуст страв. Ќе си легниш, не гледај што се работи, 15 мин и готово. Ти кажувам само првото боцкање ќе го осетиш, дур не влези анестезијата. Со локална анестезија имам гледно вадење на израсток 4 см во дијаметар на чело, не ни осети пациентот. Trust me :)

20. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Zlatusko, ај дур си тука...
    Што да правам со воспалениево на гласните жици?
    Редовно ме фаќа... Уште од дете, од нигде и ништо ми зарипнува гласот! Едвај зборам.
    Опасно е?