Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. girl.23

girl.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.800
    Најверојатно од храната, па е зголемена киселината на мокрачата. Но тоа не значи дека нужно мораш да имаш болки или некоја инфекција. :)

На slavica999 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kasha

Kasha Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    3.266
    луѓе можат да бидат исти или барем слични симптомите за алергиска реакција и воспаление на синуси ???

3. Siksi

Siksi Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    305
    освен чај од камилица што друго да ставам на очите малко ми се подуени ?

4. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341

Ладни облоги. Стави лажица во фрижидер....За чајот, = стави 2 кесички, чајот си го испи а кесичките стави ги на очи

На Siksi му/ѝ се допаѓа ова.
  5. girl.23

girl.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.800
    :x Зависи кои синуси ти се воспалени. За синусите кај повеќето е скроз различно.

6. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Слични се,кај синусите и глава ќе те боли и тежи,ќе ти течи носот и ќе неможиш да дишиш преку носот,а низ уста да,ќе киваш.А кај алергиската реакција исто можи да ги има тие,само можи да настапат наеднаш(т.е. кога го има причинителот или дразнителот во близина),можи да има и чешање и зацрвување,зависи каква е алергијата можи да има и исипување. Кај синусите плус како симптоми се јавуваат и температура понекогаш и главоболката е плус за разлика од алергијата.И можно е кај синузитисот да има матна (гнојна) секреција а кај алегријата бистра.
    Еве
    http://www.zazdravje.com.mk/upload/showthread.php?80-%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%81-(%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5)
    http://zazdravje.com.mk/upload/content. ... 0%B8%D1%81

Siksi можиш да ставиш и кругчиња од краставици,помагаат ;)

На Siksi му/ѝ се допаѓа ова.
  7. J.Ivanoska

J.Ivanoska Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.690
    Има нешто кое многу ме мачи навечер, нешто ситно е, али многу ме нервира и незнам дури дали има потреба да одам на доктор за тоа. На што може да биде симптом мачително чешање на петите? Вечер штом си легнам почнува чешање една во друга нозете, во нозете на маж ми, во дрвената рамка на креветот, со нокти...како касната од комарец сум. Да се почешам и после 2 секунди пак почнува да ме мачи...И не е од лоша хигиена (ако некој си помисли на тоа), си ги подржувам нозете чисти и на секое капење премахвам сувата кожа, така да се ми мазни како на бебе. Немам црвени дамки, болчиња или што и да е друго, да личи на габички по нозете.
    Ве молам некој да ме посаветува како да го средам овој проблем...Од што е можно да е?

8. faye

faye Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2011
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    687
    Било какво чешање ме асоцира на габична инфекција. Можеш да се намачкаш со канестен, веројатно ќе се смири.

На J.Ivanoska му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Zlatusko

Zlatusko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    738
    Прво направи си крвна слика да се види нивото на шеќер во крв и билирубин, бидејќи дијабетот и холестазата можат да дадат ваков симптом. Ако се е во ред, тогаш или е габична инфекција или некоја неуроза. Пробај пред спиење да ги одмиваш нозете со сода бикарбона и вода. Исто така не ги оставај влажни нозете, пример можеш да ги исушиш со фен. Крема за нозе со ментол, ладна вода и гледај да не се зачешуваш. Ако е сериозна многу работата можеш да пробаш и со антихистаминик пример Лоратадин да се напиеш пред спиење. Ама прво провери крв, да се тргнат дијабетот и холестазата како причина. И мене често ми се случува во лето, ама одам под туш и ги поминувам нозете со многу ладна вода и ми поминува.

На J.Ivanoska му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Kasha

Kasha Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    3.266
    често и краткотрајно мокрење ? ( а не е настинка нити бременост)
    што би можело да е ?

11. daddys.princess

daddys.princess Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2011
    Пораки:
    988
    Допаѓања:
    319
    настинка е ,воспаление на мочниот канал

12. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.238
    Допаѓања:
    157.267
    Каша,обично при цистит е така. Оди направи микробилошка слика од понеделник,ако не ти помине меѓувремено и зобај сува брусница и чај од брусница исто така.

13. nenuska

nenuska Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2010
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    461
    Vaka od kas si sigurna deka ne e nastinka :)
    mene taka mi se ima slucuvano piev edni apcinja ama sega ne mi teknuva kako se vikaat za cistitis,uvin caj,i brusnica i stavaj si sise so topla voda dole da te stopli

14. Divinebutterfly

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Е да,ќе треба многу течности,можи и витамин Ц засега,ама после ќе треба некој антибиотик и за брзо ќе помини :) Си знаат тие шо да ти препишат :) Брусницата помага,ама сама не можи да го излечи циститот.
    Цистит е кога има и пецкање или болка.

15. nenuska

nenuska Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2010
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    461
    Не мора да значи пошто јас немав ни пецкање ни болка а на секои 5 мин ми се одеше во wc а докторката ми рече циститис и ми даде мислам дека беа палин ако грешам на името простете не се секавам добро :)

16. Divinebutterfly

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    ДА,да,палин се дава,а можи и друго.Можно е и така,ама па можно е тоа и од настинка да е,да мокриш често.А исто и за пецкањето,можи и да го има,можи и да го нема.Јас само го кажав дека и тоа го има како симптом кај циститот.Најубаво и лабораториски да се провери:)

17. soco

soco Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2011
    Пораки:
    418
    Допаѓања:
    185
    АКО ЗЕМАТЕ **ПАЛИН** ОБАВЕЗНО + Б КОМПЛЕКС !

На Divinebutterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  18. A.d.e.l.a

A.d.e.l.a Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2011
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    98
    девојчиња јас сум очајна ;(

ме боли стомакот а и цела половина и тоа многу
    2 месеци неми се има појавено цистит да не е тоа?
    ова лето го поминав со задебелување на мочниот меур односно цистит
    најверојатно ке мора пак антибиотици
    дане случајно знаете некое друго чаре или нешто
    ве молам кажете искуства

19. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341

Еве моментално и јас го лечам (пишав претходно што и како ми се симптомите), Пијам антибиотик и 4 чаши чај од брусница секој ден. И после тоа ќе продолжам со чајот
    Причина -ладни нозе, и да, неколку дена на работа бев со камен ладни нозе. Гледај да не ти е ладно на нозете

20. A.d.e.l.a

A.d.e.l.a Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2011
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    98
    славица душо како да се топлиме кога работа не се бира сега така да ке си работиме и на минус 10 тоа е од нешто мора да се живее. и мене овие дена многу ми студеше во нозете многу и ете ми . барав да видам твои коментари и ке ми извиниш молим те напиши ми повторно кои се твоите симптоми .
    дали е ова прв пат како ти се јавува?
    кои антибиотици ги пиеш?
    уф ама е тешко и болно кога не е стоплено . јас ракија крпче си ставив и шише жешка вода па да видиме дали ке подппреболи . :worried: :sweat: :worried: :sweat: :worried: :sweat: :worried: