Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Wytney

Wytney Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2011
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    8
    Девојки вцера кациф температура 37.4 имаф треска цел ден спиеф се ме болеше и така се осекјаф омалаксана. Денеска пак имам температура 38.7 немам иц апетит зорле јадам ама се со јадам кје го повратам прееска јадеф кисело млеко и по 10мин. го повратиф :( пијам далерон на секој 6 саата, витамин ц и цај од нане на лекар несакам да одам со знам имам некоја фобија од доктори :sweat: сега незнам со да правам ;( :worried:

2. Mygirl

Mygirl Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2010
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    850
    ^^ Да не имаш и пролив? Може да е труење некое, оди на лекар каков страв, од што ти е страв? Не тепаат тие...Ако ти е страв од инекции речи и дека не сакаш инекции и ќе ти препишат само таблети. За секоја инекција постои и замена во облик на таблети така да.
    Може и само настинка да е, но повраќањево некако не ми спаѓа во симптом на настинка :wasntme:

3. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341

Кај мене на раб. доле се плочки и влече студот а онака топло ми е.
    Прв пат ми е ова. Забележав многу јак и гаден мирис на мокраќа и викам ај овие денови претерувам со зелен чај и салати (мислев од исхрана ми е). Половината ме болеше ама препишував на 8 часа работа на биро. Веќе третиот ден приметив и мало пецкање долу и веднаш отидов кај д-р. Направив анализа на мокраќата и се покажаа леукоцитни бактерии. Ми препиша терапија и уште втор ден сум подобра ама ќе терам до крај со терапија.
    Пијам Цефалексин капсули 2*2 и чајче.

4. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    И јас сум во пакет со вас, ваљда до времето е, штом сега повеќе имаме ваков проблем со мочните патишта.

Пред 2 дена осетив пецкање, остро пецкање додека мокрев, посебно при крајот или кога прекинувам, се виткав од што ме пецкаше.
    Пошто бев во Тетово на слава кај другарка, земав увин чај си купив, и пиев по 3 шољи на ден, по 2 кесички.

Вчера си дојдив во Неготино, дома, и некако малку подобрено е, не пецка толку, но сепак тука е, откако ќе прекинам оф лелеле, пече..

Можно е да е цистат. Мајка ми ми вика настината си, пиј чаеви.
    Се мислам дали да одам до матичниот, или пак дали можам на своја рака да си ги земам апчињата палин, една пријателка ми кажа дека и таа има, или да останам само на чаеви, увин, мајчина душица и брусница...

5. ibanez

ibanez Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    102
    ANUSKA-NESTLE mojot maz imase golemi problemi so cistitisot(imase bolki,temperatura,pecenje,bolki,duri i krv vo mokracata)piese razni antibiotici(vo zavisnost od bakterijata koja ja ima vo mokracata) Podobro mu e od:kontinuirano pienje na Uvin caj i caj od brusnica i tabletite FUROLIN(porano gi nosevme od grcija a sega gi ima i kaj nas.Jas porano mislev deka cistitot se dobiva od prehladi no ova so maz mi me razuveri.Koga pie obicna voda od cesma vednas cistitot se aktivira!Se nadevam deka ova ke ti pomogne!POZDRAV!!!!!!

6. Wytney

Wytney Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2011
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    8
    сега и пролив од пред 1 саат ама не поракјам висе :sweat:

7. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.238
    Допаѓања:
    157.266
    Си фатила стомачен вирус или моментна настинка на стомакот од ладното. Земи линекс и електролити од аптека,избегнувај млеко и млечни производи,освен пробиотичен јогурт,две по 1000 мг витамин ц,бекомплекс.Јади само варена храна,по можност бела,компир,ориз и слично.
    Ако немаш повеќе општа слабост и се чувствуваш барем малку физички подобро,не е ништо страшно. Ако не ја имаш симнато температурата и ја оджуваш само парацетамол,фобија или не,на лекар.
    Такви се стомачните вируси и настинки,исцрпуваат.

Анупшка,лидаприм или палин,ама како и да е,ако е цист(а не можеш да знаеш додека не испиташ) најубаво е доктор да ти даде дијагноза.

На anuskaNESTLE му/ѝ се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.490
    Допаѓања:
    251.193
    Како помала, втора година средно ми се појавија неколку жлезди на вратот, под пазувите, на препоните.
    Правев секакви испитувања, ми правеа и пункција.
    Само бев анемична.
    Докторката од хемитологија ми објасни дека жлездите се појавуваат како резултат на одбрана на организмот и од неправилна исхрана, дека едноставно таков ми бил и ако повторно се појавуваат да одам пак на контроли.

Во тој период ми се кочеше и десната нога, а после неколку години открив дека сум имала дискусхернија, ама никој порано не се сети да ми ја снима половината.
    Жлездите под пазувите и на препоните се повлекоа, ама една жлезда на вратот остана.
    Понекогаш е помала, речиси и да ја нема, но и при најамла настинка или кога и да сум на диета, жлездата се појавува, односно се зголемува. Или пак кога ја допирам или ја мислам.
    На доктор повторно не ми се оди, често правам систематски прегледи и освен проблеми со желудникот и хеликобактери, друго покомплицирано неам.

Е сега ме интересира дали има некој со ваков проблем и дали некој знае повеќе па ако сака да сподели некои информации, бидејќи на моменти се плашам, а и језиво ми е кога ја фаќам.
    Да напоменам кога прв пат ме испратија на испитување, претпоставуваа дека се работи за сериозни заболувања. Оттаму и мојот немир.

9. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Помагајте, умирам, не можам да издржам.
    Носот ем ми тече ем ми е затнат. Плус осеќам дека имам внатрешна температура. Е сега проблемот е што не знам што можам да пијам (бидејќи дојам). А до аптека не можам да одам сега, немам малиот на кого да го оставам, така да лекови ќе си порачам по мм.
    Освен лимони и чаеви, друго чаре :sweat: ?

10. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Друго чаре мила тешко, освен ако можеш фервекс да пиеш, ако не 3дена ќе си почекаш доколку е настинка , а 7доколку е грип, само внимавај со бебушко.

11. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Што да внимавам кога 24 часа во денот е со мене :(
    Среќа настинка мислам дека е само. Се надевам ќе заврши наскоро :sweat:

12. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341
    На една моја пријателка и се јавуваат такви жлезди на вратот одпозади (тилот) секогаш кога ќе ја фаќа настинка, грип и потоа се повлекуваат. И таа има одено по лекари, не е страшно, организмот е склон и тоа е. Не се лечат, единствено да се подигне имунитетот.

13. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719

Бев на лекар и ми препишаа риностоп и цефалексин (можеле доилки да ги пијат).Ај се надевам ќе се подобрам.

14. Rise-Shine

Rise-Shine Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2011
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    вo пoслeднитe две нeдeли сум под стрес ради работaтa и работам двојно повеке од порано и кога ke завршам со работа сум мртва уморна.Ке појдам дома,ке се истуширам и да се спремам да легнам ама сонот никако не доага...И така со саати ке лежам,ке се вртам,телото ми лебди,мислам дека не го осекам од умор ама сонот никаде го нема...И веке во последните три дена притисокот ми е нон стоп 150 со 90.Мада да речеме дека ај последнибе три дена успеав малку повеке да отспијам од пред тоа.Што ми се случува?Од секогаш сум имала нормален притисок

15. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Ако знае некој да ми објасни што значе миопатско срце ?

16. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    91.759
    Девојки не знам што ми е, веќе трет ден на десната рака ми се потечени средниот и до малиот прст, не можам да ги свиткам, ме боли кај зглопчињата. Ме воли многу и стапалото, сега кога да видам до палецот прстот ми е потечен како ќебап. :( И најлошото колената ми се исто потечени. Нешто да ми препорачате да ставам до понеделник, па ќе одам на лекар? Или што мислите дека ми е? Многу ме боли.

17. ljubam

ljubam Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    2.412
    Допаѓања:
    18.408
    Ух можеби е нешто со циркулација или тироидеа. Пробај да се измасираш со алкохол. На сестра ми се јавуваше тоа поради тиреоидната жлезда, и и' се собираше вода во колената, отоци на одредени делови. Провери си ја тирoидната обавезно..

Тоа е ослабена функција на мускулот на срцето -миокрадот. Сега има надворешна и внатрешна кардиомиопатија. Причини можат да бидат генетски, алкохолизам, дроги, тешки инфекции на телото.

Рајс Шајн многу е нормално телото да ти реагира на таков стрес, треба повеќе да мируваш и посмирено. Пред спиење пробај да се напиеш чај за смирување, или само камилица која има смирувачко дејство и опушти се, без кофеини и танини.

На thelittle17 и marama им се допаѓа ова.
  18. Mygirl

Mygirl Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2010
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    850
    Марама, по симптомите што ги кажуваш можно е и да е ревматски артритис. Е сега, при ревматски артритис обично болката и отоците ги добиваш симетрично и на двете страни, пример, во двата палци, двете колена, двата колкови... Затоа не можам да тврдам дека е тоа, но не би било лошо да си провериш.

На marama му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ivu4

Ivu4 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2010
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    41
    Денес откако станав навистина се почувствував многу лошо :envy: откако станав ме болеше грлото,а сега и главата и многу грлото се напив септолете но не ми помогна да се напијам парацетамол или чај да пијам? :)

20. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.993
    Ако немаш температура немораш да пиеш парацетамол, пробај со чаеви, и витамин ц. Најубаво земи Фервекс или пробај Кафетин Колд, стопли се лежи, и читај на форумот! :)
    ти посакувам да си подобро што поскоро! :)