Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.004
    Допаѓања:
    1.124
    Првпат ми се случува ова, пијам секакви витамини овошје чаеви супи, пред 4 дена кога бев ми рекоа не си за антибиотик малце си затната.. Ставав топли облоги ми се одзатнаа скоро скроз ама болката во глава уште ја имам посебно горе кога гледам.. Да пијам ли апче за болка?

2. katica2001

katica2001 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    82
    Имам проблеми со грбот некое време при кружно движење на рамениците осеќам пукање и крцкање во плешките како да се кршат коски буквално и имам повремено болки во тој дел. Што би можело да е ,дали е опасно и дали треба да идам на некоја масажа,бања и слично. Поздрав :)

3. joyful

joyful Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2017
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    2.558
    И јас сум иста. Инхалации со босилек и лаванда. Оперил капки со гарамицин ампула. Исто ставам и облоги со морска сол.

4. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.750
    Допаѓања:
    14.462
    Нешто за “прва помош” за настинка, болка во грлото и зарипнатос?
    Фала.

На slatkickamala му/ѝ се допаѓа ова.
  5. slatkickamala

slatkickamala Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2021
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    79
    Napivki ke si gi zemes od apteka ima i topli cajcinja i bonboni za grlo

6. DrRejv

DrRejv Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2021
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    47
    Би можело да биде и од подолг период неактивност. Исто така може да биде нешто со лигаментите кои ја поврзуваат плешката со рамото и клучната коска, или пак исто може болката да ти потекнува од искривување во рбетниот столб како и неколку други работи.
    Дали е опасно- не премногу но пак зависи до што е проблемот.
    Дали да идеш на бања/масажа- со бања нема да згрешиш но јас не би идел одма на масажа додека не знам што е причината бидејќи може повеќе да ја зафркниш работата доколку истиот не се разбира доволно.
    Сепак најдобро е доколку проблемот ти трае подолго да отидеш на преглед и доколку е потребно да ти направат една рентген снимка.

На katica2001 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. DrRejv

DrRejv Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2021
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    47
    За настинката можеш да поминеш со топли чаеви (лично преферирам планински) а доколку мислиш дека не е доволно пробај со “Tylol hot”прашок од аптека.
    За грлото доколку ти е воспалено, исто покрај чаеви како дополнително можеш да пробаш “strepsils” или “septolete total”.
    За нос “flixonase” спреј ќе среди работа.

На Avery му/ѝ се допаѓа ова.
  8. katica2001

katica2001 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    82
    Ти благодарам многу. Инаку баш напротив, ова ми се случи од преголема физичка активност каде што при одредени вежби голема улога игра грбот .Би отишла на спортска масажа,а за бања незнам која е најдобра за ваков проблем не сум била до сега. За снимка ако не помине секако ќе направам

9. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Дечки пишав во хернија ама никој не ми одговори па да си пробам среќата тука. Вака сега мм има папочна кила ,почнала да го боли кога ќе се замори па закажавме операција во градска болница во Скопје кај доктор Божин Ефремов.
    Искуство со операцијата ,со докторот,со болницата ?
    Се е добредојдено.

10. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    Мене лично ми помага тон течности, чаеви, свежи сокови, супи, смутиња, др тајс од жалфија таблети за лижење, она нети под ако носост ти е затнат, а и си правам сируп ( две лажици ленено семе ставаш во ѓезве да зоврие, вадиш лененото семе и додаваш лажица мед и лимон и земаш лажица сабјле и навечер) конзистенција е ко на сируп. Земам цинк прашок, магнезиум, витамин ц и вит д. Ако кренам темп тајлол хот пијам завиткана и и ќутам дур не помине:)

На Avery му/ѝ се допаѓа ова.
  11. DrRejv

DrRejv Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2021
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    47
    Најдобро оди на лекар, многу често едноставно со палпација може да се процени локализација на болката.
    Зависи и како се повреди т.е при какво движење/вежба? Надејно ли се појави болката или со тек на време почесто и поинтензивно?

12. Zokiccc

Zokiccc Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2021
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    114
    Дечки. Пред 3 дена имав 2 дена тврда столица. Значи извинете на изразот, ама како пред пораѓај се осеќав е до толку. И еве денес кога отидов во големо вц, како да ме буцка нешто дури вршам нужда, како некој со игли да ме буцка. Немам крв ништо такво се си е во ред, само ме боцка дур вршам. Извинете на изразиве, ама не знам како по добро да опишам. Почнав да пијам јогурт и утре супа ќе си направам па да видеме. Дека сум тежок паничар, може некој да ми каже дали е ова нормално после тврда столица или?

13. Lavender4

Lavender4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    813
    Допаѓања:
    2.317
    Душо те читам подолго време мислам дека за банални ствари обраќаш многу внимание

На elimkd, Guns N` Roses и slatkickamala им се допаѓа ова.
  14. slatkickamala

Се зачлени на:
    11 април 2021
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    79
    Здраво феминки вака пред неколку недели навечер осетив некои пецкања при мокрење нагони притисок и слично пиев антибиотик ми се смири но не исчезна правев крвна слика и анализа на мокрача и излезе дека имам покачени леукоцити и бактерија во урината утре сум на уринокултура да видам што бактерија е па ме занима од што би можела да се појави не сум сексуално активна 4 месеци веке но со прехтодниот партнер ми се јавуваше инфекција при мокрење после секој однос се ми е страв да не останало од тогаш не долечено ама сега од што би ја закачила ако има некој поискусен нека ми пише и имам болки позади како во бибрезите и стомакот дали од бактеријава се чувствувам изнемоштено некогаш

15. DrRejv

DrRejv Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2021
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    47
    Можно е да станува збор за нова инфекција. Бактерии има насекаде околу нас, на нас, и во нас. Немора да си сексуално активна за да закачиш некоја.
    Исто така во 25% од случаевите станува збор за релапс на претходната инфекција. Ова значи дека третманот не бил доволен (и/или несоодветен) и бактеријата не била комплетно елиминирана, па сега при поволни услови повторно се размножува.
    Додека чекаш резултати внесувај повеќе витамин Ц, сок од брусница, храна богата до протеини како месо, риба и слично. Во исто време избегнувај млеко и млечни производи.
    Уринарните инфекции причинети од бактерии предизвикуваат алкална урина, односно покачување на pH вредноста на урината, што уште повеќе ги прави поповолни условите за раст и развој на бактерии.

16. slatkickamala

Се зачлени на:
    11 април 2021
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    79
    но немам болки туку само малку пецкање понекогаш инаку пиам увин чај редовно внесувам течности и ми дадоа уриројал и плус ко алмацин антибиотик да го почнам од утре после резултатите

17. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.781
    Допаѓања:
    16.554
    Ти ги гледале на ехо бубрезите?? Можеби имаш песок. Пиј многу течности околку 2л во текот на ден. Многу чај од брусница, увин, магдонос, чај од оригано.

18. slatkickamala

Се зачлени на:
    11 април 2021
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    79
    не ради тоа што докторката рече само уринокултура да напраам бидејки покажа на крвната слика дека имам бактерија во урината и покачени леукоцити што укажува на бактерија инаку пиам течност но имам чудно чувство некогаш над вагината да кажам или во неа како тегоби и затнување дали од што постојано мислам си ја утепав психава..

19. DrRejv

DrRejv Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2021
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    47
    Тогаш ми звучи дека инфекцијата е само на ниво на уретрата, односно мочниот канал, што е добра вест бидејќи не се проширила кон мочниот меур, уретерите и бубрезите.
    Само не ми е јасно кој е тој лекар што ти препишал антибиотик пред да добие резултати за каков тип на бактерија станува збор.
    На моменти ми се гади од тоа колку сум разочаран од македонското здравство..

На Matea94 и slatkickamala им се допаѓа ова.
  20. slatkickamala

Се зачлени на:
    11 април 2021
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    79