Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341

Успеав да најдам нешто на Гугл (прв пат чув за овие тбл.) тоа е амфитамински стимуланс, сака да каже дека се дава заедно во комбинација со Метадон за лечење на зависници (тоа го прочитав на нет).
    Цена, незнам а ти да си се консултираш со лекар, најпаметно ќе ти биде

На meandyou му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Вратот ми е вкочанет (предновогодишно :@ - ми се случува веќе неколку години по ред пред нова година, дали е поврзано или случајност незнам). Се напив дијазепам од 2 за да ме отпушти малку и се напив апче против болка. Се намачкав и со коњски балсам, направив се како и вообичаено со што ме отпушта, но сега се заинаетил вратот и не ме отпушта, вкочанет мие и ниту можам да мрднам, ниту да се свртам на лево :( . Чаре некое??

3. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    Замотај шал или марама да го грее местото и не го вади ни за спиење и внимавај вечер како ќе спиеш. Мене кога ми беше укочен вратот ставав перница во форма на буквата C и со нејзе спиев ,па за ден-два ми попушти.

На ana-banana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    И да ако некој знае да ми каже какви витамини да земам, знам дека еднаш при разговор со еден лекар ми кажа какви витамини да си земам во таков случај ама имам забораено кои. Магнезиум да не беа? :wasntme: Може и тресам не ми текнува

5. Feminkaa

Feminkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    62
    На задниот дел од бутовите па дури и во близина на задникот ми се појавуваат мозолки. Се појавуваат за време на менструација, после малку се губат но уште ги има. Знам дека не е некој голем естетски проблем на тоа место ама несакам да ги има. Препорачајте некој лосион или крема за акни

6. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Ане,пробај со ибупрофен(или нурофен) и масажа,а иначе да,магнезиум се препорачува,а и калциум можи.Ете можиш топло млеко да пиеш,секако ќе те опушти малце.И облекувај се потопло.

7. jorde505

jorde505 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2011
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    imam bitno prasanje i ke ve molam za brz odgovor.Bremena sum 21 nedela nastinav mnogu i se do denes ne zemav nisto otidov na kontrola i maticniot opst lekar mi dade infuzija so citeral koj najmnogu se odbegava vo bremenost,otkako ja primiv infuzijata se konsultirav i so drugi lekari i mi rekoa da prekinam,sega se plasam za bebeto nema da ja primam terapijata poveke posto ne mi e siguren doktorot voopsto ,sakam da znam dali ke e sve vo red so bebeto posle edna terapija posto srceto mi place od misli za nego.Vi blagodaram odnapred

8. feferona

feferona Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    94

Истолчи еден парацетамол или аналгин, додај мал кафен филџан ракија и стопли ги, масирај се околу вкочанетото место 5 минути, и покри го со топла облека и шалчиња, направи ја процедурата 2x на ден.

Мене ми се случува околу мај, две години по ред :x, ми помага илечов, и користам магнезиум витамини.

9. Butterfly15

Butterfly15 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    2.620
    Пробај со маста Alga San. Лута маст е и многу помага во вкочанетост, болки на половина, болки на вратот и слично. Еве како изгледа.

Прикачени фајлови:

10. meandyou

meandyou Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    197
    каков вид на лекарства се антикоагуланти и антиагреганти? :?:

11. Zlatusko

Zlatusko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    738
    Антикоагуланти, антиагрегати и антитромботични лекови се лекарства кои ја намалуваат вискозноста на крвта т.е ја прават крвта потечна и не дозволуваат крвните елементи да се слепуваат едни со други т.е го спречуваат настанувањето на тромбови. Најкористени се хепаринските препарти, клексан, исто така и антиагрегационо дејство има и аспиринот. Има многу лекарства од овој вид се користат после вметнување на било какви протези во организмот, постоперативно, при венски нарушување, срцеви проблеми и др. Нивна цел е да се намали коагулацијата на крвта за да не се направи тромб кој може да го прекине протокот во артериите, вените.

Не требало да се даде цитерал (ципрофлоксацин). Има многу други лекарства со помало тератогено дејство. Сепак 21 недела значи дека веќе завршила органогенезата на плодот, значи до 3 месец е најкритичниот период за давање на антибиотици. Не би требало да има оштетувања на плодот, поради тоа што е помината органогенезата, ризикот е многу, многу, премногу мал за во овој период да настане малформација или дефект на плодот, но јас лично не би се осмелила да дадам цитерал. Консултирај се со твојот гинеколог и направи ехо за секој случај. Сепак не продолжувај со цитералот, освен ако тоа не ти го препорача гинеколог. За понатаму мој совет е за било што да се консултираш со гинкологот, а не со матичен лекар до крајот на бременоста. :)

На anastasija85 и meandyou им се допаѓа ова.
  12. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Никогаш не сум можела да јадам мрсна храна, па дури и да не е толку мрсно. На пример, баба ми ќе пржи мекици или ќе меси зелник и ако се само малку помрсни јас нема да јадам, а ако каснам макар малку после некое време обавезно ќе повратам. Затоа избегнувам и буреци и такви работи.
    Не сум некој љубител и на кафе, ама никогаш не ми пречел кофеинот. Пред неколку месеци почнаа да ми пречат комбинациите на кафе и млеко, посебно макијато и 3 во 1. Не можам дајадам ни лук и кромид.
    Знам дека мрсните работи се штетни, дека комбинацијата кафе со млеко штетно влијае на желудникот, дека не секој желудник може да ги поднесе лукот и кромидот, ама мене ме мачи нешто друго. Не сум ли премногу млада за да толку ги чувствувам тие работи?

13. Magnolija

Magnolija Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    7.652
    Последните два месеци постојано имам вртоглавици, чувствувам гадење, губам концентрација, како да тонам, имам потреба од многу вода, па и болките во грбот и вратот уште повеќе се зголемија, немам енергија и сум ептен мрзелива (што е многу, многу чудно за мене). Поради ова избегнувам да излегувам почесто од дома, зашто кога ќе почне да ми се врте одма се повлечам и почнувам да тонам во себе и само молчам и никој не можам да слушам.

Си го проверив видот - океј е. Притисок-океј. Хемоглобин-150, супер е. Проблеми со шеќерот-нема. Ми зедоа крв од вената, ми направија крвна слика, се е во ред.
    Постојано пијам витамини, отсекогаш сум јадела здрава храна, го намалив кафето и цигарите.

Ја знае ли некој причината, болката, лекот? :^)
    Стварно се нервирам!

14. Nymeria

Nymeria Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    3.659
    Можно е да е од неправилно седење, се намалува дотокот на крв во глава и затоа имаш вртоглавици, болки и останато. Ако можеш тркни до на ортопед да те провери, или експериментално неколку дена внимавај на положбата на телото и види дали ќе се подобри ситуацијата.

На Magnolija му/ѝ се допаѓа ова.
  15. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.282
    Почни да вежбаш ;)

На Zlatusko и Magnolija им се допаѓа ова.
  16. Reaper666

Reaper666 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2011
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    15
    ме фатила паника бре .. дај кажувајте што да се прави ..
    имам ненормално многу гасови .. кои ретко ги испуштам .. и многу ме боли стомак ..
    иии .. почнав да крварам од анусот . . многу се исплашив .. дај кажувајте ако некоја имала сличен случај .. ептен се загрижив :(

17. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Па тоа може да се пројави и порано Ангел,можно е да ти го иритираат желудникот и да предизвикуваат воспалување.
    http://style.mnogoo.mk/mk/articles/Zdravje/so-pravilna-ishrana-oslobodite-se-od-gastritis,
    zdravstveni-problemi/gastritis-t260/
    Провери дали имаш и некои други симптоми и добро е некогаш да направиш испитување и лабораторија,а тие храни да ги одбегнуваш,за да не дојде до компликации.Потоа е многу потешко лечењето.

А ти Reaper666 кажи дали е светла или темна крвта?Бидејќи ако е од анусот ќе е светла и е можно да се појавила ако ти била тврда столицата(и зависи дали се јавува само сега или и предходно) Исто гасови се јавуваат и од полн стомак и задршка на храна.А ако е темна тогаш можно е и кај тебе да е гастрит или недај Боже чир.Ако продолжи така,не се срами да одиш и на доктор за преглед и испитувања. За гасовите можиш да јадиш повеќе кисело млеко,исто така за полесно да поминува и да се вари храната треба да примаш почесто и повеќе течна храна.Исто за гасовите можиш да земиш Еспумизан.Немој да се стискаш и да ги чуваш,подобро оди почесто до тоалет.
    Јас мислам дека не е толку страшно и дека само си имала запек,ама сепак не е лошо да провериш.

Едит...Магнолија,а еден тест за бременост да си направиш?Можно е и тоа.

Внимавајте луѓе што јадите бидејќи многу проблеми се создаваат од тешка и зачинета храна,многу газирано и кафе,особено сега за празниците.Тие што имате проблеми,избегнувајте ги.И јадете течна храна за правилна работа на дигестивниот систем :!: :)

На DAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  18. nice.girl9090

nice.girl9090 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    Во последно време постојано во текот на денот ми тече носот а често пати ми е и затнат.Инаку не сум настината ниту грло ме боли ниту нешто друго... Исто така и постојано ми е студен...Што би можело да ми е ,и како да го спречам овој проблем??

19. anastasija85

anastasija85 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.029

најчестата болест на човеќот ќе те фаќ,а тоа е настинката не се секирај симптомите кои ги имаш се настинка,еден ден носот е затнат,еден ден не е,тоа се наколку дена за кои ако се излечиш нема повеќе да се разболеш,а ако не се лечеш тогаш може и грло да те боли,затоа ти препорачувам еден до два фервекс или кафетин колд кесичка испиј и јади овошје з да не се разболиш повеќе.иако сега мисли дека си здрава во тебе вирусот работи и моментално си во латентна фаза која се вика инкубација

20. nice.girl9090

nice.girl9090 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    Да, и јас помислив дека може пред настинка сум па затоа ми е така, но мене ова ми се случува веке 1-2 месеци и малку чудно ми стана дека само носот ми тече а друго ништо не ми е толку време и затоа прашав :D Ок, нема везе како и да е ке пробам со тоа што ми кажа ти. :)