Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. bluepancakes

bluepancakes Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2021
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    35
    Фала ти.Веќе бев во паника

2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.676
    Допаѓања:
    39.641
    Имаш нешто друго освен болка? Следи како ќе ти биде и ако продолжи или се зголеми отиди на лекар.
    Ако било кај тебе, не значи дека е кај сите на психичка база. Океј е да не се паничи ама вакви заклучоци се исто така непотребни.

3. bluepancakes

bluepancakes Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2021
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    35
    Па не,чувствувам само повремено боцкање кај срцето .Ако продолжи вака,дефинитивно ќе одам на лекар.

4. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.702
    Од што може да ми бидат затнати ушите?
    Од вчера гласов не си го слушам како мој да е, прашувам други ми викаат дека не приметуваат промена.
    Вчера баш бев на контрола за носот ми го гледаше со "пинцета" да речам, само ми го отвори надворешно, можно е некој нерв да е поврзан со ушите да се пореметил па затоа да ми се затнати?

5. Mia 21

Mia 21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    122
    Под срцето како тапа болка дури и отежнато земање на воздух во времетрање од 10минути, но паника ме фаќа. И вчера и денес исто пред спиење. Осеќам како болката да доаѓа од желудникот, на диета сум.
    Мислите ли дека е нешто опасно? Ќе одам утре на лекар.

6. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.399
    Не би требало да е страшно.Опушти се вечерва и ако имаш напиј се магнезиум или витамин б6.

На Mia 21 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mia 21

Mia 21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    122
    Пиев сабајле ...многу бев под стрес периодов и мислам ми се одразува сега. А и вишок кг имам, па се исплашив зошто силна е болката. Но како да почнува од желудникот, екг имам правено ок ми е....

На Принцезичка1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.406
    Допаѓања:
    12.860
    Во шо се состои диетата? Немој да се прегладнуваш, а по можност намали и со кафе.

9. Mia 21

Mia 21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    122
    Хроно...да денес и вчера кога ми се случи имав испиено 3 кафиња, а не пијам толку. Вчера бев трета смена и ненаспана, сигурно и тоа си влијае.

10. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.406
    Допаѓања:
    12.860
    Епа избегавај многу кафе, особено на празен стомак. Гледај јади редовно, не прескокнувај оброци и немој големи количини храна наеднаш. Пиј и доста вода, кафето диуретик е, те дехидрира.
    Одмори се и не се секирај, ако имаш неиздржлива болка можеш да земеш и гастрогард или нолпаза/фамосан и сл.

На Mia 21 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mia 21

Mia 21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    122
    Фала ви на одговорите. Ќе одам утре на лекар за секој случај зошто паника ме фаќа.
    Јадам обилно да, ќе се потрудам од утре се да нормализирам. :*

12. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.627
    Допаѓања:
    43.256
    Здраво дечки, знам дека одамна ме нема ама си имам мака па сакам да се обратам за помош. Повеќе од 10 дена имам проблеми со дишењето, преку нос можам да земам длабоко воздух ама преку уста ми застанува на средина и никако не можам да ја задоволам потребата за дишење, не можам ниту да се прозевам. Три дена бев дома со инфекција на синуси или грип, со сите симптоми на болест, матичен тука не можев да добијам, па цимерката која е медицинско лице ми рече да пијам вибрамицин. Трети ден како пијам и настинката или инфекцијата ми е подобра ама вчера на работа ми се слоши, добив нешто како паничен напад оти не можев да да земам воздух, па уште толку не можев да дишам по нападот, ми се вртеше и ми отрапна телото па викнаа брза помош. На лице место ми проверија срце, гради, шеќер, притисок, притисокот ми беше 150/100 што за мене е високо оти нормално имам низок притисок, шеќер ок, срцето си работеше одлично со малце забрзан пулс, ништо не слушнаа на градите, сатурација ми беше 99, значи реално немам недостаток на кислород туку краток здив.
    Ми дадоа дизејапам за 3 дена и ми рекоа да седам дома, наводно немам проблем освен стрес, анксиозност и мала инфекција на белите дробови како од грип. Корона немам.
    Матичен ми вика пиј парацетемол, термин има за 2 недели, тука парацетемол е лек за се.
    Јас уште не можам да дишам и сум загрижена, не сум имала проблеми со алергии многу иако последно добивам доста епизоди кои личат на алергија, исто и предходните денови личеше како воспаление на синуси од алергија, со затнат нос, кој цеди вода, болка во пределот на очите, ушите, чешање на грлото, притисок во лицето, дали може да има краток здив поради алергиска астма или општо алергија или е проблем со срце, дали ако ЕКГ е ок, значи дека срцето е во ред и како да си помогнам со краткиот здив.

На Zhukov и mal.ecka им се допаѓа ова.
  13. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.836
    Допаѓања:
    23.508
    Јас долго го имам истиов проблем. Прво мислев дека ми е затоа што имам астма и пушам цигари и плус зимскиот период во Македонија воздухот е хаос, бев по лекари, ми рекоа дека се е во ред со плуќата (и специјалист) па испаничив дека имам проблеми со срце.

Не знам дали ќе те утеши, на крај навистина испадна дека ми е од анксиозност затоа што од апчиња за смирување (на природна база пиев, Персен) ми се подобри дишењето. Сега не пијам и повремено го имам симптомов, знам дека е од анксиозност иако некогаш таа вознемиреност е многу потсвесна.

Ама те разбирам, јас обично успевам да ги „наполнам“ плуќата само со прозевање, а иначе е многу нелагодно чувството, да не можам до крај да дишам. Ми се случува во последен период при заспивање да мислам дека ќе се угушам и станувам во паника.

И јас мислам дека ти е стрес, анксиозност и уште повеќе паника имаш во врска со дишењето и мислам дека уште толку се фокусираш на тоа како дишеш (пошто ја така правев и уште повеќе се плашев).

На GirlRose, Lavender4 и 1209 им се допаѓа ова.
  14. Perverzna€

Perverzna€ Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2018
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    75
    Здраво, веќе недела дена ми трепери капакот на лево око. Дали некој имал слично вака? Што треба да направам?

15. Emi888

Emi888 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    Здраво, сакав да одберам општ матичен доктор во Неуромедика ама некако многу лоши мислења се изначитав дека Неуромедика не е тоа што била, па дали имате некое позитивно искуство да ми споделите за избор на матичен во некоја приватна болница?

16. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.807
    Допаѓања:
    11.271
    Штом си имала проблем со синуси, може да е алергија затоа што синусите се воспалуваат од алергија. Истите симптоми ги имам јас.Јас еве два месеци со синуси имам мака,ме гледа и ОРЛ, додуша веќе на 10 дена ме гледа (facepalm)прво мислеа од настинка дека се, отпосле видоа дека е алергија Едвај дишам, нос затнат, а ми тече, пулсирање на глава. Провери си на што си алергична.
    Инаку брат ми доби инфекција од синуси на уво, грло, температура со све. И нормално во странство даваат парацетамол, а тој да биде алергичен на парацетамол. Исто како тебе почна да се гуши, плус и да отекува, среќа па таму брзата помош за две минути ти е пред врата.
    Ако не е алергија може и анксиозност да е. Маж ми кој никогаш не признава дека некои стресни ситуации многу лошо ги прифаќа, почна да кашла, па да не може да голта. Испита све и на крај утврдија дека е од стрес. Пиеше персен за смирување на природна база месец дена.
    Може и едното и другото да е. Направи си контрола и ќе се утврди.
    Доколку ЕКГ е во ред, немаш проблеми со срце, доколку приметат нешто те праќаат на дополнителни испитувања.

17. peperutce94

peperutce94 Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2021
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    89
    Zdravo na site pred eden mesec primav inekcii metatraksat imav vonmatericna bremenost inekciite bea mnogu jaki pomina skoro mesec ipol otkako gi primiv zelezoto mi e padnato na 7 ama imam vrtoglavica sega so terapija sum za zelezoto ama mene uste mi se vrti vo glava se plasam da ne imam posledici od inekciite dali nekoja od vas imala slicno iskustvo?

18. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Луѓе имам како задебелена кожа кај ногата доле како жуљ кај големиот прст на коската не ме боле ама ме ирититра.. што да намачкам?

На Ognen4e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Сируп Боквица од тегавец

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. hellocity