Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Девојки дали некоја е запознаена, па да ми каже. Бев на лекар и ми даде да извадам крв пошо кренав температура и имам воспалено грло и затнат нос. Кога ги земав резултатите мојата матична веќе беше замината, а утре нема да можам да отидам да ми ги прочита резултатите. Порано си имаа референтни вредности и си гледав од до што ми е покачено, а сега нема и незнам дали нешто ми е покачено. Ако се разбира некој би била благодарна да ми каже кое е кое и дали нешто ми е покачено пошо на лекар можам да идам дури во среда.

WBC=6.1 10 3/mm3
    RBC=5.12 10v6/mm3
    HGB=14.1vg/dl
    HCT=44.0 %
    MCV=86 um3
    MCH=27.5 pg
    MCHC=32.0 g/dl
    PLT=322 10 3/mm3
    MPV=8 um3

Se 24/46

Неутрофили 0.80
    Лимфоцити 0.18
    Моноцити 0.02

CRP +++

2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368
    Девојки, имам едно прашање, и веројатно ова не е најсоодветната тема, ама незнаев каде да прашам..
    Во последно време имам забележано поголема длакавост (како е зборот на мкд?) на рацето, на лицето (пример никогаш не сум имала потреба да депилирам брк, а сега приметувам мали влакненца на краевите)... Не е многу страшно, но сепак ми паѓа во очи.
    И сега сакав да прашам дали ова може да биде резултат на нешто друго освен на хормонско пореметување, и каде би можела да направам тест на хормоните (како се прави и од каде земам упат?)
    Инаку редовно добивам, и немам некаква друга промена, ама сепак сакам да се проверам...

На ana-banana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.731
    Можно е да станеш повлакнеста од хормонално пореметување, но и немора да значи дека е од тоа. Сепак оди провери се на време, подобро е на време да откриеш ако има нешто, за и лечењето да оди полесно. Земи упат од матичен.

4. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.131
    Матичен гинеколог дава упат за хормонален статус. Истиот може да се провери на гинекологија или пак на клиника за боихемија, таму и ќе те боцнат. Но прво треба да одиш кај гинеколог, да назначи тој кои хормони ке се испитуваат, ги има многу. Ако станува збор за 2,3 можеш да ги направиш и приватно, 700-750 е испитувањето на еден хормон :)

5. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.982
    Допаѓања:
    26.368
    Фала ви девојки, не сум во Македонија, ама се враќам за 10 дена, па ќе одам одма на гинеколог и ќе видам што како.

6. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    91.762
    Веќе 4,5 часа ме боде околу срцево ама страшно. Се напив диазепам пред 2 часа ама не поминува. Чаре? А, да и на моменти ме гуши, едвај воздух земам. :worried:

7. DeMelo

DeMelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    1.405
    Ако е напред кај срцето, не се плаши мускулот е само, кога стега срце стега и напред и назад грбот цела линија.Олабави се можи си седала многу згрчена може и на стресна база да е, диши полека ама длабоко.Ако не помине до утре иди на доктор.Во мегу време релакс не мисли на тоа и диши полека и длабоко.И мене ми се дешава некогаш, трае околу 10 минути па поминува.
    Ајде поздрав и со помин. ;)

На marama му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.603
    Не му е ништо на срцето, срцето не боли, освен можеби ако имаш љубовни јадови и маки. :P
    Можеби те фатило промаја околу тој дел, или си се укочила, легни си во положбата која најмногу ти одговара, ќе помине, без гајле.
    Веќе си мавнала дијазепам, ќе те попушти, не се секирај. :)

На marama му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Reaper666

Reaper666 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2011
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    15
    дали вагиналниот секрет е зголемен кога треба да започне менструацијата?

10. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    нормално дека е, јас секогаш имам многу ден пред менструација

11. Reaper666

Reaper666 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2011
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    15
    :) хаха .. денес требаше да ми дојде .. али некако ме измачува .. еве и мешето ме боли по малку .. се надевам до утре ќе пристигне :*

12. kiki4kablondy

kiki4kablondy Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2010
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    443
    Имам кандида и користам mycoril вагиналети вчера ја ставив втората а сабајлево добив и сеа третата да ја ставам вечер или не? нз што да правам help

13. anastasijaki

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.131
    не ја ставај, како ќе ставаш вагиналета кога имаш добиено |( си пишува и во упатството на скоро сите вагинелети дека не се става кога се има мензис :!:

14. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557

Почекај да ти помине па стави ја. Џабе ќе ја ставаш ќе ја исфрлиш одма со менструацијата

15. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.446
    Допаѓања:
    22.878
    Пред неколку месеци исто ги користев и јас овие вагиналети, и бидејќи требаше да ми додје тие денови, ја прашав докторката дали да ставам ако сум при крај со нив. Таа ми рече ако не ми е обилна уште првиот ден, а имам уште една вагиналета, можам да ја ставам вечерта пред спиење.

16. savana

savana Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    9.567
    Ве молам за одговор. Приметив дека имам некакво грутче на десната града. :( Ме интересира како да откријам дали има нешто? Дали ако направам прво крвна слика би се покажало нешто?

17. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Можи и да не е ништо страшно,не мисли одма на најлошото,можи да е само како мозолче со гној или некоја цистичка (мене ми се имаше случено така,свеста ми се зеде,изгледа некое воспалено влакненце,а беше исто како грутка до зрното)Убаво е да одиш да те видат на ренген (мамографија) или ехо да не има нешто.Од крвната слика можи да се провери,ама ако се сомневаат во нешто такво се пуштат и специфични маркери. Ако има и болка,секрет или измени на кожата тогаш е пострашно.Во секој случај треба што побрзо да одиш на лекар,а и сигурна ќе си бидиш :)

18. anastasijaki

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.131
    Ќе си отидеш да ти направат ехо на дојки,може и приватно 1500 денари е, мамографија никако, тоа само за жени над 40 години, или во случај кога се има сомневање за нешто недај боже. Значи прво оди еден преглед направи си ехо и докторот во склоп на тоа со допир ќе ти ги провери градите . Не се плаши може да е само масно ткиво кое нема да прави проблеми, доколку расне ќе треба да се вади ама вака не :)

На savana му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Е да да,подобро прво со ехо,јас го кажав само како метод дека се применува,ама ехото е побезопасно :) И јас мислам дека можи да е само како масно ткиво или мозолче,па можи и на прегледот да и кажат ако се познава што е (е сега тие таму си знаат повеќе :) )

На savana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. savana

savana Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    9.567
    Фала ви на советите, но мене тоа внатрешно ми е, надворешно немам никакво мозолче туку на допир внатрешно го чувствувам грутчето. :(