Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.171
    Допаѓања:
    181.126
    Еве ти еден, пошто си лебед

upload_2022-8-7_0-30-3.png

На Ugly Duckling му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LittleZuzu

LittleZuzu Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2022
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    280
    Истото се случува и со мене, немам прележано корона (колку што знам), не ми е ни заради монотоните денови бидејќи имам скроз заборавено некои периоди од животот како што се денови од школо (од пред 2 години а камо ли основно), некогаш и не можам да се сетам со кои сум учела...
    Но имам приметено дека обично во стресни моменти го губам памтењето поизразено

А иначе пијам магнезиум со Б6 и омега (нема никаква разлика)

3. Majra

Majra Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2016
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    84
    BetaG immuno. Не знам од која возраст може да се користат, за возрасни секако се ок. Мене ме извадија од тешка криза со паднат имунитет. Зегин ги продаваа, барем до скоро.

На Resana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Majra

Majra Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2016
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    84
    Јас би ви препорачала да земете метилирана форма.. фолат. Solgar фолат почнаа да носат во зегин од минатата година ако точно памтам. Јас порачував од каде стигнам до тогаш. Додека пиев обична фолна никакво подобрување не видов.
    Можеби имате недостиг на желудечна киселина па апсорбцијата ви е слаба.. или сте на некоја терапија со блокатори на ж.киселина. Омепразол и сл.
    Во секој случај спомнете тоа на вашиот лекар или подобро ако сте во можност отидете кај гастроентерохепатолог.
    За почеток дадете шанса на фолната и б12. И тој го имате во метилизирана форма, брендот е NOW суплементи. Објаснете во аптека.
    Секое добро.

На Lima24 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Majra

Majra Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2016
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    84
    Дали сте правеле гастроскопија, дали жолчката ви е добро? Консултација со лекар за тоа, доколку не сте провериле.

6. Majra

Majra Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2016
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    84
    Од тие диети може да е контраиндикација и болна тироида и ретка коса итн. Најдете добар ендокринолог да направи потребни анализи.

7. Majra

Majra Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2016
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    84
    Немам искуство со спомнатиот лек но мене многу ми помогна BetaG immuno. Капсули се, ги има во Зегин. Ако не сте пробале до сега, земете, дадете шанса. Јас првите две пакување ги пиев со максимална доза, мислам две на ден беше а потоа по едно навечер.

На SarChee му/ѝ се допаѓа ова.
  8. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.969
    Допаѓања:
    15.993
    Дали витамин D3 може да се зема сега летово?
    Работам цело време со 3 екрани а в канцеларија нема доволно светлина.

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.591
    Допаѓања:
    201.840
    Секако дека може. Цела година се зема Д3.

На Biljarkata и GirlLove им се допаѓа ова.
  10. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.969
    Допаѓања:
    15.993
    Ти благодарам.

Имам само уште едно прашање дали серумското железо е исто со Fe во крвната слика.
    Сакам да проверам од утре.

Исто и маснотии и шеќер.

Да им кажам триглицериди и шеќер или како

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.591
    Допаѓања:
    201.840
    Си пишува серумско железо, нема кратенки. Кажи си да ти обележат што се сакаш да испиташ, генерално основна крвна слика содржи и маснотии и шеќер, за серумско железо, ензими и слично треба да нагласиш.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.527
    Допаѓања:
    21.293
    Скоро 3 месеци многу често ми се јавува некоја тапа болка во средина на горен абдомен, како тежина, како да сум прејадена. Е во овие 3 месеци неколку пати се случило да имам и остра силна болка на истото место и боли и во грб паралелно и вака ми трае пример 2-3 саати и пушта. Исто кога е појака болката знае да ми се гади и повраќа. Значи како тежина и тапа болка е скоро секојдневно ама неколку пати се случило да боли остро, а кратко.
    Ако сакам да решавам на приватен, дали на интернист треба да отидам? Оти ваљда е нешто до желудник или хепар. И што може да е вака отприлика :?:

13. Majra

Majra Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2016
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    84
    При закажување нагласете гастроентерохепатолог дека ви треба. На приватно каде? Нека дадат членки препорака и јас би сакала да слушнам.

14. benitabenita

benitabenita Активен член

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    21
    Zdravo i jas imam bolka vo stomakot zeludnikot istovremeno i pod rebrata levata strana me bolit mnogu niedno apce ne pomagat oteznato dizenje operirana sum pred 4 god od zolckata.Imam problem so zeludnikot dolgo vreme mi kazaa deka imam kila pravev rentgen so kasa vo skopje

15. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Скршена главна коска предна под колено и плус внатре помала коска
    Утре операција е сега ме интерсира ке и ставаат шипки,колку време потоа треба да се носат тие шипки,кога се вадат?
    Плус рекоа дека е можно телото да не ги прифатело,ако се случи тоа што понатаму?
    После колку време ке може да се гази ногата?
    Многу не ни објаснија дека касно се случи се и рекоа дека тоа најдобро утре ке каже докторот кој ке ја прави
    Но јас неможам да останам мирна,некој ако знае нешто подетално за оваа да ми каже

16. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Nekoj da predlozi gastro doktor dobar? Ne mi se odi po drzavna, dali imate dobro iskustvo so nekoj od privatnive kliniki?

Veke 2 nedeli imam bolki posle jadenje bukvalno od se, dobro e da me vidi nekoj internist ali sto e subspec gastro

17. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.183
    Допаѓања:
    7.235
    Препорака за ортопед, приватно негде?

Последици од породувањето имам, долниот десен дел од грбот ме сецка многу на движење, страшна болка, а од денес почна и десната болка да трне и жештина да чувствувам.

Неуробион привремено бива за вакви ситуации?

18. Marble

Marble Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2021
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    203
    Провери си жолчка.

На Munchmallow20 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.527
    Допаѓања:
    21.293
    На интернист?
    Прашувам оти на матичната ѝ спомнав пред некое време и ми рече нешто од типот сигурно не ти е ништо, па ако продолжи ќе морам на приватен.

20. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.760
    Допаѓања:
    16.509
    Обично вака боли желудник, хроничен гастрит. Треба да појдеш на гастроентеролог.

На Waverly Raven му/ѝ се допаѓа ова.