Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Terramr

Terramr Активен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2022
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    21
    Zenski babami se operirase na matka.. postara e veke vo godini(71) no morase kazete mi sto mozam da i davam za da zakrpne pobrzo ovosj, zelencuk, vitamini sejkovi bilo sto samo pobrzo da zakrpne :)

2. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.394
    Допаѓања:
    12.815
    Дали правеше крвна слика, нешто од лабораториски испитувања(ензими АЛТ, АСТ, ГГТ, алкална фосфатаза)?
    Дали ти правеше преглед матичната, во смисла да те притискаше на стомакот па да кажиш каде те боли, т.е. дали те болеше на притисок/допир или само те боли од време на време и дали болката ти е поврзана со земање храна, дали се јавува после јадење или сл.?

Во однос на гастроентеролог, матичната може да ти даде упат само за во 8-ми септември мислам, а и таму само 2-3 гастроентеролози се мислам и немаше баш термини па можеби затоа ти рекла на приватно. За ова ќе си прашаш убаво.

Дали имаш подждригнување, киселини/болка во хранопроводот? Дали некој од фамилијата имал проблем со Helicobacter pylori? Мислам матичната може да даде упат за да се испитаат антитела кон бактеријата во крв, но најточно е да се испита присуството на антигени на бакеријата во фецес.

На Lavender4 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.527
    Допаѓања:
    21.293
    Крвна слика правев последно во март ама тогаш ја немав макава и беше све океј. Матичната не ме прегледа, само ко што реков прокоментира дека најверојатно не ми е ништо и ако стане полошо тогаш да идам пак кај неа.
    Болката е инаку појака баш кога не сум јадена ама не зборам за онакво обично грчење при глад што го имаме него баш ко прејадена се осеќам, а уствари гладна. Исто и при подолго пешачење и физички напор засилува.
    За последното, кога боли појако освен така слабо гадење, друго не осеќам. Значи не ептен пред повраќање него делумно. Инаку ни јас ни некој од фамилија сме немале проблем со желудник или хепар.

А тие неколку пати што болеше интензивно и неподносливо, исто се потев со ладна пот и при вдишување стануваше полошо. Дури размислував да идам на дежурен една вечер кога упм болеше ептен ама чекав да помине само.

На Matea94 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.394
    Допаѓања:
    12.815
    Штом те боли толку и трае веќе 3 месеци, мора да се најде причината. Обично на гладно како шо рече @Guns N` Roses боли желудник... Сега вака јас би ти препорачал да избегаваш многу зачинета, пржена и мрсна храна или да намалиш со тоа, а кај матичната барем уште една крвна слика со или без тие ензимите(чисто онака колку да се исклучи дека не е жолчка/хепар ма да не ми се верува дека е) и евентуално да ја прашаш за испитување на антитела за H. pylori преку крв. На крај краева кај гастроентерохепатолог, ако нема термини на приватно, знам има еден кај Беверли Хилс проф. Серафимоски околу 1000-1500 чини преглед.

На Guns N` Roses и Lavender4 им се допаѓа ова.
  5. savageu

savageu Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2015
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    145
    Луѓе, ако има некој буден.. Како се чувствувавте денес со времево? Има ли метеоропати тука? Мене промените на времето многу ми влијаат и денес буквално ме уби времето. Притисок 90 со 55. Цел ден ме влече на лежење, ни прошетка ни кока кола не помагаат. А учам, испит спремам. Главава ми е тапа. Ме интересира како се справувавте со ваквите промени на времето. Пијам вода, кока кола, солена храна, кревам нозе во вис ама кога е џабе-џабе е. Се надевам утре ќе е постабилно...

6. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    565
    I mene isto...iskreno nisto ne mi pomaga, gledam da pijam poveke voda i magnezium na vakvi denovi, ama sepak osekam promena na vreme.

7. savageu

savageu Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2015
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    145
    Тоа е за жал, да, нема многу што да се направи освен да се издржи :/

8. VACA

VACA Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    324
    Здраво , дали на некој му е позната болката на occipital nerv ?
    Болка во долниот дел од черепот , пред да почне вратот ? Сопругот има веќе подолго време страшни болки и без апче не му поминува . Ве молам за инфо или евентуално некое познавање од истото .
    Ви благодарам

9. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    11.234
    На доктор нема одено?
    Блиска моја на таква болка се жали на утврдена спондилоза. Ама кај неа трпне и рака, грб и со апче не поминува освен масажа.

На VACA му/ѝ се допаѓа ова.
  10. шеќерка

шеќерка Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    6
    Здраво девојки,ве молам за мислење.
    Претходниот месец циклусот ми доцнеше две недели, па добив. Овој месец повторно ми доцни векје 10 дена. До сега сум немала ваков проблем, се случувало да доцни 3-4-5 дена но не и 2 недели. Исто така пред два дена имав болки во стомак како за добивање. Гинеколог ќе посетам следна недела, си давам малку фора да ми дојде викендов. Малку сум хипоходнрик, па вакви ситуации ми прават огромен неконтролиран стрес и паника.

11. Tih-ana

Tih-ana Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2020
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    239
    Што пиете против грчеви во стомакот?

12. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.243
    Допаѓања:
    11.296
    Мислеш грчеви предизвикани од стомачен вирус?
    Моментално сум на мака. Пијам спазмекс.

13. Tih-ana

Tih-ana Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2020
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    239
    Не знам од што, млаки болки имам, вчера ми беше полошо денес сум ок ама пак осеќам кога ќе се допрам ко млаки болки, спазмек мене ич не ми делуваа, ставам крпа потопена во млака вода на стомакот прочитав на нет малце ми е подобро ама мислев вака да не има нешто поефикасно.

14. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.760
    Допаѓања:
    16.509
    Чај од нане мене ми помага секогаш, ама не она од филтер кесички, туку природно сушено. Треба да се пие млако.

На Tih-ana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kikiritkaTa

kikiritkaTa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    354
    Здраво, дали некој пронајдил долгорочно решение за внатрешни хемороиди? Бев на преглед во 8ми септември, докторот ми направи ректално туше, ми рече моментално немаш хемороиди, ама си имала. Во моментот немав тегоби. Ми речи не си за колноскопија.
    После 1 месец од прегледот повторно крв на бришење и болки кога одам до тоалет и при седење.
    Пијам флебодија, вит Ц, пробиотик.
    Пробувам да внимавам на храна, зачинето и луто не јадам, пијам вода... Приметувам дека кога сум под стрес ми се јавува.
    Имам пробано се, антролин, факту, чепчиња, фрезидерм, крем од кантарион, се делува моментално, ништо долгорочно...
    Ми влијае ептен на психичкото здравје, со страв одам во тоалет.
    Доколку некој знае природен лек ве молам споделете.
    Благодарам

16. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.760
    Допаѓања:
    16.509
    Имаше еден чај од херба стојанови(не знам дали уште постои ова), за хемороиди, мене само тоа ми помогна, многу внимавање на исхраната и хигиената е многу важна. Иначе повремено се активираат хемороидите(некоја храна, физичка неактивност, претжно јадење на сува храна), не може да се "излечат" ако еднаш ти се појавиле.

17. kikiritkaTa

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    354
    Многу внимавам на исхраната, 4кг ослабнав од што пазам што јадам. Минатата недела имав стомачен вирус, морав да јадам тврда храна. Можеби од тоа пак се активираа.
    Гледав еден чај ама не знам колку е ефикасен.. Ќе побарам од тој што го спомена дали сеуште има.
    Инаку да се активираат повремено ќе издржам, ова е на секои месец и пол..
    Психички не го издржувам добро.
    Ти благодарам за споделеното.:)

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.760
    Допаѓања:
    16.509
    Ќе се среди, треба подолго време. Плус физичка активност во текот на денот. Чајот го земав од Кисела вода кај рампа, таму имаа отворено продавница, на друго место не знам кај може да се набави.

19. kikiritkaTa

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    354
    Фала ти, ми значи поддршката :)
    Дали е овој чај, дали се сеќаваш? Сега го најдов, сеуште работи аптеката.
    Извини што те испозамарав :) FB_IMG_1660303708993.jpg

20. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.760
    Допаѓања:
    16.509
    Да тој е. Мене ми помогна, го пиев како што е напишано на него, само доста е гочив да знаеш. Ако го земеш и го пиеш, пиј го одма не чекај да се излади, затоа што како стои повеќе станува погорчлив.

На kikiritkaTa му/ѝ се допаѓа ова.