Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.131
    Па на тоа мислев и јас, дека станува збор за масно ткиво, мора да одиш прво на преглед, па докторот ќе ти каже дали има сомневање и потреба за понатамошни анализи :)

На Divinebutterfly и savana им се допаѓа ова.
  2. bumbuleya

bumbuleya Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2012
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    105
    Стомакот ми е некако подуен. И кога ќе го допрам цврст. Се чуствувам како да имам внатре нешто што ми тежи. Еве втор ден веќе вака, не можам ни да спијам на стомак (обично само така спијам) ако го притиснам повеќе или легнам на него, ми се чини веднаш ќе повратам. А и вака, се осеќам многу омалаксано, тешко во стомакот (како со камења ми е полн), а и осеќам мачнини цело време, ми се лоши.
    Од што ли може да е ова ? Кај да се обратам?
    Однапред благодарам девојки :*

3. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    А на кое место те боли? Зависи тоа,на кое место од стомакот,или цел стомак те боли? Дали е силна или тапа болката? ДАли е кога се движиш или ако мируваш те боли? Можно е да се пренесува насекаде болката. А иначе промена во бојата на кожата,на урината,температура,повраќање? Има многу работи кои имаат значење за да се определи точно. ВАка не можи да се кажи точно.
    Најубаво да одиш што побрзо на хирургија или интерно,на ехо да те видат и да ти направат испитувања на крв и урина.Се надевам побрзо да ти помини :*

4. bumbuleya

bumbuleya Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2012
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    105
    ^^ Фала Divinebutterfly ама мене не ме боли стомакот. Само се осеќам подуено и осеќам мачнини. Промена на боја на урина и не можам баш да забележам, бојата на кожа не ми е променета, а температура имав претходниве денови. Повраќање да, веќе кажам, цело време осеќам мачнини.
    Фала уште еднаш на твојот одговор и ќе гледам што побрзо да го послушам твојот совет :*

На Divinebutterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Погрешно сум разбрала,само тежина и подуеност значи...
    Зависи сепак и од другите симптоми,а и од испитувањата,многу работи можи да се,најубаво да те видат,а и да ти дадат одма нешто да ти препишат или да ти кажат ако треба нешт друго.

6. DiPi

DiPi Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    29
    Од неодамна сум сексуало активна, и после првиот пат кога ја изгубив невиноста,мокрачата на сабајле а и може во некој период од денот ми мириса на лекови( она типичен мирис кога ке отидеш во некоја амбуланта ) :worried:
    кажете ми што мислите, зошто тој мирис ?

7. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.731
    Силниот мирис на урината може да е знак за некаква инфекција (ако не пиеш некои лекови во моментов, па од тоа да е мирисот)
    Имаш ли некои промени во бојата, или болки? :^)

8. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Тоа нема врска со тоа што си изгубила невиност, дали случајно пиеш витамини? На пример б-комплекс? Или апчиња? Смени исхрана? Има 101 причина, кажи ни нешто повеќе. Може да е и вагинална инфекција па да ти се чини дека мокрачата ти мириса така, но поверојатно е уринарна. Наведи нешто повеќе.. Дали имаш болки во долниот дел на стомакот? Пецкање?

9. demonio

demonio Активен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2012
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    Здраво. Јас подолго време можи 2години патам од вртоглавица. Имам низок притисок и според тоа е консатирано дека ми се јавува вртоглавицата. Вртоглавицата ми се јавува ненадејно и така и исчезнува. Пред една година освен вртоглавица започна истовремено и главоболка да ми се јавува. А инаку порано никогаш глава не ме болело. Бев и главата ја снимав и се ама на снимките ништо не излезе дека има, потоа ми велеа дека било психички, ама јас немам никакви проблеми па ни некои грижи посебни. Минатиот пат кога имав вртоглавица ми се појави и мн силна главоболка што не можев ни да спијам. Најчесто вртоглавицата ми трае 1 недела. Пред два дена кога бев излезена во кафиќ зборував нешто со една другарка и наеднаш ми се сврти, одма слеговме долу седнав, мислев дека ќе се онесвестам и кога си појдов дома притисокот ми беше 110 со 90, близок. И вчера имав вртоглавица и притисокот ми беше зближан и денеска исто се чуствувам и како омалаксана сум и главобола имам, најчесто во задниот предел од главата. Не знам зошто вака ми се случува мн ми е страв, а имам само 19години Ве молам за ваш совет, фала однапред. Поздрав

10. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.586
    Има вирус некој, и стомак фаќа и настинка, јади компот од сливи ако имате ставано во тегли или купи си суви модри сливи и вари компот, нема да трае многу, два-три дена би требало. Мене така почна па ми се воспалија синуси и ме фати грло, сто пати настинувам зимава. :(

11. DiPi

DiPi Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    29

не пиијам апчиња,инаку да бе комплекс имам испиено мислам негде 3 пати од крај на декември до сеа. пецкање нема, болки само кога ке добијам, ништо друго се си е нормало, освен миризбата на мокрачата
    :/

12. Ashling

Ashling Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2010
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.577
    Поради тоа што матичниот ми е далеку,а далеку сум и со кеш да плаќам приватни прегледи решив сам свој еким да бидам.
    Што е најдобро за убиствен грип со сува кашлица?

13. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    91.762
    Купи си фервекс и тие сличните на него. Чај од прегорен шеќер, ракија ако имаш со бибер врзи на грлото.
    Лимон јади или ако можеш исцеди еден лимон и со лажичка дирекно на грлото ставај.

Ако ми текне уште некој народен лек ќе ти пишам.

На Ashling му/ѝ се допаѓа ова.
  14. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Б комплекс може да ја обојат јако жолта мокрачата, и да и дадат некој специфичен мирис ама претежно ако се пијат редовно. Најубаво оди мокрача да ти испитаат да си бидеш на раат, може е некоја бактерија, што секако не би требало да ја има. Може да си ја фатила од јавни тоалети на пример.. Не е ни битно, не ми делува како нешто сериозно само однеси мокрача да ти испитаат и се ќе се среди :)

15. caroline.costa

caroline.costa Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    2.587
    За да ја убиеш побргу кашлицата ако пушиш гледај барем овој период да одбегнуваш цигари или задимени простории.
    Најпрво поработи на зајакнување на имунитетот со тоа што ќе конзумираш здрава исхрана богата со витамин Ц.
    Пиј многу течности, најчесто топли односно чаеви. Имам читано дека чајот од црна рибизла ја смирува кашлицата.
    Исто така засега избегнувај кофеин и алкохол.

На Ashling му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ashling

Ashling Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2010
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.577
    Фала :)
    Но конкретно прашувам за лекови некои кои се поефикасни, досега се лекував така и нема подобрување :)

17. caroline.costa

caroline.costa Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    2.587
    Можеш да пробаш со амоксиклав или цефалексин. Ама да ти кажам незнам колку ќе има ефикасност и од апчињата. Јас уште сум грипосана. Испив една доза амоксиклав, се ублажи кашлицата но пак трае. Но со топли напитоци продолжувам за да ја намалам.
    А штом имаш сува кашлица можеш и да си земеш сируп за искашлување.

18. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.819
    Зависи што има таму каде што си. За кашлица одличен сируп е Dr. Theiss Mucoplant (германски е, го има низ различни земји), неверојатно добро смирува кашлица, и од истата фирма Dr. Theiss Балзам од еукалиптус, се мачка на градите и на грбот и ја смирува кашлицата. За грип антибиотик не се пие, не делува. За дезинфекција на грлото убаво е или спреј прополис некој квалитетен или пастили од жалфија. Се препорачува да се пие чај од камилица, затоа што таа прави природна дезинфекција. Одличен спреј за грло и нос е Аcidosalus, ама тој е хрватски, може и да не го најдеш секаде.

19. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.586
    Па ефикасните лекови одат со рецепта, ако е по сериозна работата со грлото ќе мора да одиш на матичен да ти препише амоксиклав таблети, сируп оспен, бруфен или сл. Ќе помине и со природни лекови, можеби по бавно. Пиј млеко со загорен шеќер со мед или неколку капки прополис. Можеш да си правиш и инхалација, добра е за дишните патишта а и за грлото, со тоа што повремено ќе дишиш и преку уста. Во водата стави сол а можеш и ампула gentamicin или барем пола, добра е за инфекции на респираторни патишта.
    Од чаеви вари бел слез или жалфија(која иако е добра за воспаленија на усна шуплина, добра е и за искашлување)
    Ако одиш во аптека прашај дали имаат германски сируп за кашлање, зелена е кутијата со растенија на нејзе, го пиев еднаш добар е и не оди на рецепта, на природна база е. (Можеби е истиот за кој зборува Li0ness)

20. Lallly

Lallly Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    33
    девојки може ли некој да ми каже дали можам да земам Бедоксин од аптека без да ми ги препишува матичната и колку пари се ? :$