Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Emilija97mk

Emilija97mk Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    553
    Девојки, некаде околу 3-4 дена имам како остра болка на левата страна од тораксот. Не е на едно место, туку на 2-3 места. Не е околу срцето, а не е ни баш на градата, околу неа. Болката како да пецка, не е константна туку се јавува одвреме на време, особено кога мирувам или лежам. Некако ја чувствувам како да е подлабока, на пример од мускул или ребро но не сум сигурна. Многу ми е страв дане е нешто на градата. Дали некој искусил нешто слично или знае што може да биде? И каде би се упатила?

2. L-a-d-y-Bug

L-a-d-y-Bug Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    60
    Здраво, дали има некој искуство со Центарот за биоинформатика Revit во Скопје? www.bioinformatics.mk

3. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    11.233
    Ноктот на прстот на ногата ми е до пола, т. е одоздола ми порасна нов а стариот ми е до пола веќе, многу бавно додека испадне. Има ли некоја крема за побрзо да падне?

4. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.307
    Бев да ми зимаат крв за да ми испитаат алергија и бактерија во желидник и не ми протекува крв од вената и ме враќаат за друг ден во друга лабараторија да ми извадат крв.Дали на некој друг ова му се случува,те буцкаат и крв нема ,страв ме фаќа,а не ми е прв пат:worried:

5. Feniks7

Feniks7 Нов член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Во декември минатата година почнав да осеќам константна болка во градите и пазувите, на што веднаш закажав ехо на гради. Докторката ме прегледа, ми кажа дека имам циста од 7мм и дека не е ништо страшно. Болката не ми поминуваше, па бев и на второ мислење, каде што докторот ме прегледа абдомен и гради и ми кажа дека се е во ред, дека болката ми била од стрес. За кратко време, имавме систематски преглед од работа (срце, абдомен, гради - се беше во ред) , кадешто ме испратија на дополнителни испитувања за тироидната. На крвната слика, тироидните хормони ми беа во граница, но имав антитела и докторот ми дијагностицираше Хашимото. Во тој момент најдов објаснување за страшниот умор кој го осеќав и уште мн други симптоми си реков, а добро сигурно и болката во градите ми е од тоа. Во меѓувреме на неколку пати имав воспалено грло, до степен да не можам да голтам и почна да ми отекува и жлездата од левата страна под вилицата. На крај ми потече и жлезда на вратот од десната страна (не веднаш под вилица, туку на средина од десната страна) и бев кај матичната. И ги кажав сите симптоми, повторно ме прати кај ендокринолог, којшто пак ми кажа, во ред имаш Хашимото, но тоа не е поврзано ни со грлото ни со болката во градите, и ми посочи дека може да биде проблем со лимфните жлезди или некоја инфекција, да барам преглед или на уво, нос и грло или кај инфектолог. И пренесов на матичната, таа ми рече ајде да направиме крвна слика, каде што испадна дека железото ми е под граница и MCH, RDW и MPV малку под граница. Докторката ми препиша капсули да пијам за железото, а за болката во градите и пазувите не ми даде нов упат, туку да се мачкам со гел.... Болката сѐ уште не ми поминува, градите ми се преосетливи на допир (во текот на целиот месец, само стануваат поосетливи кога имам добиено) а многу често во текот на денот од нигде никаде осеќам болка. Истотака, нешто што најмногу ме плаши, кога ќе легнам на стомак, односно се потпирам на рацете, осеќам голема болка повторно во градите и под пазувите. Други поизразени симптоми ми се многу често заврзано биење на срцето (претходно сум немала), изгубив доста килажа во однос на тоа на претходно и никако не можам да ја вратам старата килажа, постојано ми се појавуваат афти во устата, скоро секоја вечер се будам, имам честа болка на левата страна на стомакот над јајниците секогаш на истото место, и ми се појавија и лишаи кои веќе ги немам, но специфично беше што беа на симетрични места, на бутовите на исто место, на препоните на двете страни на исто место. Имам 26 години и претпоставувам дека е некаков системски проблем, но веќе не знам кај да се обратам. Би ви била благодарна доколку сте имале слично искуство или имате некакво медицинско познавање да ме посоветувате.

Последна измена: 30 август 2022
  6. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Си направила ли рентген на граден кош?

На Feniks7 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Feniks7

Feniks7 Нов член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Не, немам правено. Дали според симптомите би можело да има некоја поврзаност?

8. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.694
    Допаѓања:
    7.996
    Оди на интернист. 50 евра на приватно ти е сегде и ќе ти каже што ти е.

На Feniks7 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Feniks7

Feniks7 Нов член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Ви благодарам на предлозите, ќе побарам рентген на граден кош и ќе одам на преглед на интернист, па се надевам дека ќе дознаам што ми ја предизвикува болката

На Puellapulchra му/ѝ се допаѓа ова.
  10. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.659
    Допаѓања:
    106.736
    @Kallias2

Правев крвна слика и испитав урина, се ми е во границите на нормала.
    Стварно чудно од што може да имав температура...:?:

На buba4e89 и Kallias2 им се допаѓа ова.
  11. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    3.896
    Некој пролазен вирус можеби

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Darling.

Darling. Активен член

Се зачлени на:
    31 август 2022
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    4
    Како се употребуваат капсулите МАКМИМОР. Дали се ставаат во вагината или може да се пијат?

13. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    9.263
    Се користат вагинално, не се пијат.

На Darling. му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Girls night

Girls night Нов член

Се зачлени на:
    1 септември 2022
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво,
    Ве молам кој знае да ми каже подетално за мононуклеоза веќе петта недела лимфните жлезди кај вратот ми се потечени, многу сум испаничена, ми е страв премногу.
    Дали е нормално и после петтата недела да имам потечен врат од вирусов?

15. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.760
    Допаѓања:
    16.509
    Се случува ова, може да се работи за некоја вирусна инфекција, организмот успеал да се избори со инфекцијата без да се појават други симптоми, па си поминала само со покачена температура. Мислам дека не постои засега причина за загриженост, но доколку почесто се случува можеби ќе треба да се направат дополнителни испитувања, да се види од што се јавува покачената температура.

На buba4e89 и koritsaki им се допаѓа ова.
  16. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2021
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    1.440
    Незнам дали прашањето ми е за тука или за совети за вежбање.

Почнав да вежбам, поточно скокам јаже и десната нога пред 4-5 години ја имам повредено кај скочниот зглоб. Инаку скокам јаже скоро 2 месеци на почетокот знаеше некогаш да ме заболи така малку и брзо ми поминуваше и необрнував внимание на тоа, а последниве два дена премногу ме боли еве сега скокав ама неможев да си ја постигнам целта пошто почна да ме боли, незнам дали е од промена на времето или треба да престанам со ваков вид на вежбање. Нормално е така да ме боли?

17. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.760
    Допаѓања:
    16.509
    Не е нормално да те боли толку, нема врска со промена на времето. И јас имам скокано на јаже, скочните зглобови ме имаат болено после тренинг, ама не е нешто што не поминувало. Доколку имаш голема болка треба да прекинеш, може е повреден зглобот.

На Just_a_kid му/ѝ се допаѓа ова.
  18. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    11.233
    Какви капки за уво можам да ставам, ме полудеа од чешање :@

19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Дали може на своја рака да си купам Риностоп
    Без рецепт? Или кажете алтернатива за затнат нос и премногу кашлање..
    Не сум болна ама умирам

20. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.760
    Допаѓања:
    16.509
    Може да се земе без рецепт Риностоп но тоа е за ако ти тече носот, а ако ти е затнат не знам дали ќе ти помогне. Ако ти е затнат носот Септаназал спреј за ворасни, мене ми помага секогаш, можеш и Оперил спреј има и многу други јас овие ги преферирам. За затнат нос добро е да се прави и инхалација. За кашлица сируп, зависи каква е дали сува или продуктивна, ама и сирупот делумно ќе помогне, каплицата може да перзистира и до еден месец. Добро е да се пие салеп, ја обложува слузницата на грлото и ја намалува кашлицата.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.