Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. caroline.costa

caroline.costa Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    2.587
    ^
    Бедоксинот одат без рецепта. Можеш од било која аптека да купиш.
    Цената е различна. Варира од 25 до 30 денари.

2. The.Complicated

The.Complicated Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    235
    Девојки, последнава недела имам многу обилен вагинален исцедок. Варира од помала до поголема густина и има киселкаст мирис. Ни секојдневните влошки не ми помагаат, неубаво мириса, а и чувствувам мачнина во стомакот. За меснтруација ми е рано, треба дури на 15, 16 фебруари да добијам. Што да правам?

3. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.032
    Допаѓања:
    11.809
    Може се работи за обична прелада, па се лачи поголемо количество.
    А бојата променета му е? Затоа што ако и бојата му е променета можно е да е инфекција.

4. The.Complicated

The.Complicated Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    235
    Прилично бела.

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.576
    Допаѓања:
    201.781
    Преладена си, т.е настината, а како не би била кога владеат поларни температури. Затоплувај се повеќе, особено нозете и стомакот, и повеќе витамини и течности (чаеви, од брусница за секој случај). Ќе се среди. ;)

6. Majasi

Majasi Активен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2012
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Sega zimno vreme koga e ladno se slucuva da se ima obilen sekret . Se dodeka nema promena vo bojata e ok. Beluzlava i prozirna se normalni. Vo sekoj slucaj ako prodolzi mnogu obilno najubavo e da odis na ginekolog da proveris. Ako treba da dobies sredina na fevruari kkao sto napomena znaci pominuvas niz ovulacionen period sto go zgolemuva sekretot.

[mod-kirilica:qnnv7l1m][/mod-kirilica:qnnv7l1m]

7. Tanjusska

Tanjusska Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    4
    Devojki, me bolat jajnicite skoro cel den, dali znaete sto bi mozela da se napijam? :(

8. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.731
    Штом нема промени во бојата не би требало да е инфекција, изгледа е некаква настинка. Ништо страшно, облекувај се потопло, пиј чаеви и ќе помине.
    И да, можно е сега да ти се плодните денови, тогаш се зголемува количеството на секрет.

9. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Да не треба да ти дојди менструација? Напиј се ибупрофен или кафетин,кетонал,ако немаш ништо и аналгин ќе помогни,а ако не ти помини и ако продолжи повеќе дена,оди на лекар.

На Tanjusska му/ѝ се допаѓа ова.
  10. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.637
    Допаѓања:
    106.668
    Девојки незнам овие 2-3 дена ѓто ме фати некој грип , имам температура , кашлам ,грло ме боли..се обидувам да се излечам со чаеви , супи , пијам парацетамол 4 испив денес малку ке се симне температурава на 36,5 и потоа пак се покачува до кај 37,5. :envy: незнам веке што да правам имам дома антибиотик а бев во една аптека завчера ми рече да не пијам бидејки дојам. што да правам да почекам неколку дена или да одам на лекар?

11. SunFlower94

SunFlower94 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2010
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    362
    Ај да си прашам јас за секој случај да не му се познати на некој симптомите. Ме боли десниот долен дел од стомакот, каде што се наоѓа слепото црево. Од скоро почна, болките не се јаки, многу мали само кога ќе издишам чуствувам. Немам други симптопи како повраќање укочување нога, ама сепак да прашам зошто ми е страв. Искрено се надевам не се работи за слепо црево.

12. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Чај од магдонос пијај, ти гарантирам дека ќе ти помине.Многумина не го сакаат поради вкусот али стварно премногу помага при болка на јајници :)

13. femina11

femina11 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2010
    Пораки:
    553
    Допаѓања:
    227
    Прочитав погоре дека некои имале искуство со нивните мајки кои имале тумор на матката. Денес и на мајка ми истото и го кажале, при што и рекле да се оперира што е можно побрзо. Наредната недела ке биде зафатот,а мене ме интересира како е после операцијата,дали станува збор за тешка операција. Некој кој имал вакаво искуство нека го сподели.
    Поконкретно прашањево се однесува на Љубам и Маца99,затоа што колку што видов тие имале таква ситуација.(ако не се лажам). Се разбира дека секој може да пише.
    Ви благодарам на одговорот.

14. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.032
    Допаѓања:
    11.809
    Тешка е постоперативната состојба. Мајка ти нагло ќе ослабне. Му треба време на организмот да се навикне на новата состојба. Ќе мора да пие хормонски апчиња, затоа што ќе биде хаос со хормоните што е разбирливо после една таква операција.
    Но, по закрепнувањето мајка ти ќе може да си води сосем нормален живот.

На femina11 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Zlatusko

Zlatusko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    738
    Многу општо го постави проблемот. Значи прво дали е бенигна формација или малигна, и што е најбитно ако е малигна во кој стадиум се наоѓа. Ако е малигна формацијата тогаш со оглед на тоа дека мајка ти веќе образувала семејство, најдобро е да се направи тотална хистеректомија - целосно да се одстани матката и аднексите (јајниците). Ако е веќе влезена во климактериум, тогаш нема да има потреба од понатамошна хормонска терапија, но ако не е, тогаш можеби ќе биде потребна, во зависност дали ќе има големи климактерични тегоби или не. Многу е битна и локализацијата на туморот и дали и колку се проширил. Ако постојат метатастази во регионални лимфни јазли, ќе биде потребна понатамошна терапија на клиниката за онкологија, која се состои од зрачна терапија или хемотерапија, или па комбинација од овие две (се зависи од стадиумот). Оперативниот зафат се состои од тотално одстранување на матката и јајниците, постапката се нарекува тотална хистеректомија. Постои и постапка со која се одстранува само матката а јајниците се оставаат, но мој совет ако се работи за малиген процес да се направи тотално одстранување, посигурно е. Сексуалната активност после постапката не трпи промени. Ако можеш да доставиш подетални информации за случајот на мајка ти, можам и подобро да ти објаснам тоа што те интересира. Ова е само како оди процедура кај било која пациентка со ваков случај, но сепак има индивидуални варијации кои точно ја одредуваат процедурата и понатамошниот третман. :)

На Divinebutterfly и femina11 им се допаѓа ова.
  16. femina11

femina11 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2010
    Пораки:
    553
    Допаѓања:
    227
    Премногу ти благодарам на одговорот, знам дека станува збор за бенигна формација. Беше денес на преглед и рекле дека е во почетна фаза,не знам која е големина,но за сигурност подобро било порано да се отстрани. Влезена е во климактериум,и рекле дека само матката ќе и биде извадена.Јас на шала и велам не сакаме Братче. Се надевам дека се ке биде во најдобар ред.

17. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Баба ми пред 13 години имаше тумор. Самата операција зависи од колкав е туморот и колкав дел има зафатено. На баба ми и ја вадеа целата матка (секако така кажано нема потреба од неа). Периодот од една година по операцијата беше тежок и болен, како за неа така и за нас.
    Одеше на хемо терапии.Косата и опаѓа цела и носеше перика. После секоја хемо терапија беше како дрогирана, главата многу ја болеше, не знаеше каде се наоѓа.
    Но издржа! Еве сега без проблем си го живее животот, си чува внук од внука :D

Сеуште оди на контроли, еднаш во годината.Порано одеше секој месец, па како минува времето се оддложуваа прегледите (на 3 мес, на 6мес).

Само храбро сите после операцијата. И без нервози, цимолења и откажување.
    Се надевам се ќе помине добро со мајка ти.

На femina11 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. anabel-a

anabel-a Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    3.333
    Допаѓања:
    15.498
    Еве да видиме мислење и од тука.
    Брат ми постојано трепка со левото око..Интензивно и многу трепка. Почнаа дури сите да го приметуваат и да прашуваат што е работата. Моите го носеа на лекар и ги упатија на очно во државна. Таму го прегледале и се тоа, и ништо не му било. Се било во ред. Очите му биле повеќе од одлични.. и двете, значи вклучувајќи го и она левото со кое нон-стоп трепка.Видот топ. Дали некој случајно знае, или има искусто со ова, да ми каже што би можело да биде?! Мајка ми ќе го носи деновиве и на нервно, да видат и таму...
    Па секој одговор би бил добредојден.

19. Peppermint

Peppermint Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    13.217
    Ако органски се е во ред со окото, најверојатно се работи за тик-односно безволно, ритмичко движење на одреден мускул, во овој случај на окото. Се јавува најчесто како резултат на емоционална напнатост.
    Немојте толку многу да го отеретувате детето со ова (не знам на која возраст е), па уште повеќе да се фрустрира. Види, разговарај со него внимателно, може има некој внатрешен притисок, нешто го мачи. Во краен случај има и за овој проблем стручни лица. И нека не ве фаќа паника, тикот е честа појава кога минуваме низ стресен период, поготово кај млада личност во развој.

20. anabel-a

anabel-a Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    3.333
    Допаѓања:
    15.498
    6 годинки има.
    Фала ти многу за одговорот, од големо значење ми е.