Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Ivauva

Ivauva Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2019
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    19
    Добар ден, дексаметазон таблети по која шема се пијат? Мене докторката ми кажа 3 2 2. Значи еден три таблети или три дена по три, а после четири дена по две? Не ја сфатив баш, иако ја препрашав неколку пати.

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.581
    Допаѓања:
    201.799
    Кога ти беше последен оброк пред земање крв? Оти и тоа има влијание. Ако 12 часа претходно не си јадела ни пиела ништо, тогаш треба да направиш дополнителни испитувања, ама ако си јадела или пиела нешто непосредно пред земањето крв, тогаш од тоа е покачен шеќерот.

3. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Има ли некој ортопед тука или трауматолог да прашам нешто?

4. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Здраво ми хрчат градите од едната страна, ми кажаја бронхитче пијам антибиотик и наксил шумиливи таблети ама некако не можам да искашлам, пијам втор ден, ме фаќа паника со дишењето како да не можам да дишам, плус и носот е затнат, некој совет?

5. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Доцна вечерав, после 9,па околу 9 имав и закажано сабајлето..секако пак ќе повторам па ќе видиме сепак мислам дека ми е поврзано со хашимотото. Инаку на 37 год.без други здраствени проблеми, па и бременостите ми беа уредни и малку ми е чудно од каде, ама што е тука е.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  6. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    1.642
    Аторвикс од 40мг добив терапија за покачен холестерол. Триглицериди нормални вредности,крвен притисок и пулс уредни,доплер уреден.
    Дедо ми со бајпас пие од 10мг, татко ми со висок притисок, замастен црн дроб и покачени вредности на триглицериди пиеше од 20мг.
    Даа си барам друго мислење нели!? :?:
    Дури и матичниот изреагира за ваквата терапија а бев на интернист.
    Може има некој со слично искуство...

7. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    345
    Дали некој ги пиел, да сподели искуство, дали создаваат грчеви? IMG_20230129_185924.jpg

8. LadyyGaga

LadyyGaga Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2012
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    146
    Здраво, во петокот правев крвна слика.
    Резултатите покажаа дека имам покачен шеќер 7.58
    Матичниот ми рече по 1 недела повторно да се испита.
    Ме интересира мислење, дали е загрижувачко и дали можеби знаете некој природен лек за намалување на шеќерот во крвта?
    Да напоменам дека немав јадено од 17:00 часот претходниот ден.
    Благо, газирани сокови, бел леб и овошје (освен печена тиква) немам конзумирано од 08.01.2023. Исхраната повеќе ми се состои од месо, салати, интегрален црн леб 1 до 2 парчиња на ден и чорби од зеленчук.
    Затоа и ме загрижува резултатот.

9. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Да не имаш проблеми со тироидната? Ако да, можно е да е поврзано.

10. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Закачив некој грип многу тешко го поминувам, пијам антибиотик панцев веќе 5 дена нема големо подобрување, градите шуштат не можам да искашлам болка во гради глава, пијам вит плус серапептаза плус дефандил парацетамол по потреба, д3 ц вит се шо ќе најдам, како да ми помини побрзо не знам дали овај антибиотик делува ми го дадоја ко за бронхитче, треба на контрола за некој ден има нешто шо помага?

11. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.764
    Допаѓања:
    11.216
    Течности, чаеви многу, цедени сокови и многу овошје. И секако витамините што ги пиеш, мед со матичен млеч.. Тоа е, 10 дена се најсилните симптоми, јас и маж минавме, а еден месец кашлам, само не како првите 10 дена.

12. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.214
    Допаѓања:
    8.722
    Треба трпение додека делува антибиотикот. Пет дена се малку за да помине. Панцефот има и продолжено дејство мислам, после испивањето. Матичната зависно од контролата ќе одреди дали треба да се продолжи терапијата со антибиотик или не.
    Инаку за искашлување прашај за сируп за искашлување кој може да го користиш (бршлен ли некој) или пак има некои апчиња се пиело по едно на ден за искашлување секрет исто. Не се сеќавам на нивното име. Во Зегин знам ги имаа, ама прашај д-р дали смееш. Зошто сирупите некои смируваат кашлица некои се за да провоцираат кашлица, зависи што ти треба. Некои секрети ако се во долни дишни патишта се абсорбираат од телото, не се искашлуваат. Затоа е антибиотикот битен како и пиењето многу течности.

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    36.337
    Четврти ден после стомачен вирус не можам ни да пијам ни да јадам. Неколку голтки/ залака и ми се слошува. Нормално е? До сега само по еден ден ми било така. Што да правам за да ми биде подобро?

14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Јас две недели не можев да се оправам, на крај отидов на доктор ми дадоа сумамед и сируп.
    Се смири конечно.

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  15. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Цимет, имаш и апчиња во аптека, но можеш да купиш и од кесичките во прав и по една кафена лажичка да раствораш во вода или во чај или во сок :)

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Dorotka

Dorotka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    93
    Zdravo drustvo
    Da prasam mozebi ima nekoj so ista maka, vo poslednite dva meseci zeludnikot mi e mnogu custvitelen na Antibiotici, povrakanje i bez Apetit po dva tri dena, dali e podobro da si trazam inekcii otkolku da go iritiram zeludnikot so tabletki? Fala mnogu odnapred.

17. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.214
    Допаѓања:
    8.722
    Веројатно е подобро, ама пиј и пробиотици обавезно.

На Dorotka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    4.747
    Нолпаза земај по едно на сабајле, тие прават обвивка и се пијат за заштита на желудникот а воедно и ке ти го смират желудникот. Јас од 40мг пиев ама прашај си матичен за секој случај.

На Dorotka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Можно ли е од бричење пазуви да ми излегуваат толку многу внатрешни влакна, на кожата под пазувата имам 2 како мали топчиња што зреат и после пукаат и лачат гној и крв. Сега се издепилирав мислам дека после пораѓајот таква болка не сум почувствувала.
    И што можам да ставам, белоген смеам?

20. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.960
    Допаѓања:
    15.981
    Дали има некој вирус со болки во тело, повраќање и дијареа?