Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. DiPi

DiPi Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    29
    Б комплекс може да ја обојат јако жолта мокрачата, и да и дадат некој специфичен мирис ама претежно ако се пијат редовно. Најубаво оди мокрача да ти испитаат да си бидеш на раат, може е некоја бактерија, што секако не би требало да ја има. Може да си ја фатила од јавни тоалети на пример.. Не е ни битно, не ми делува како нешто сериозно само однеси мокрача да ти испитаат и се ќе се среди :)[/quote]

хм.. можно ли е поради тоа што имам испиено Норлево, од тоа да е ? некако миризбата сега не е мн јака али пак мириса

2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.493
    Допаѓања:
    251.244
    И јас имам мака со слаба концетрација.
    Последен испит, тешко ми оди, а испитот не е многу тежок, се трпи, но јас сум проблемот.
    Наспиена сум, ама штом фатам книга веднаш ми се приспива, ќе прочитам 2 реченици и толку.
    Ве читав за овие целесата, велите дека се добри, нус појави не би требало да има, така?
    Искрено страв ми, и така ми е истоштен организмот од диети, се плашам како ќе ми делуваат апчињата.

3. MalataNena

MalataNena Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2011
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    181
    Пушач сум 3-4 месеци. САКАМ ДА СЕ ОТКАЖАМ.
    Понекогаш тешко ми паѓа,пушам по 2-3 цигари дневно,како да ја отргнам таа лоша навика.
    Има некој што се одкажал и како го направил тоа?

4. Zlatusko

Zlatusko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    738
    3 години ги пиев за време на секоја сесија и колоквиумски. Нема потреба од страв. Само зголемуваат оксигенација на мозок. Помагаат и тоа многу. Само што ќе седнев над книга после 4-5 сати ќе ми текнеше пауза да правам. Едноставно некако ме држеа над книга, без мисли од типот "дај да јадам сега, ај до вц...". По продуктивна бев со нив дефинитивно.

5. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.731
    Не си пушач долго време. Тоа ти оди во прилог за полесно откажување.
    Еве јас да тргнам од мене. Не ги откажав цигарите скроз, ама многу ги намалив, драстично. Наместо кутија, некогаш и кутија ипол на ден, пушам максимум 3-4 дневно, а се почести се деновите кога воопшто немам желба да запалам, и не го правам тоа.
    Нема некоја посебна филозофија, ако имаш силна волја откажувањето ќе ти оди полесно, само помисли колку лошо влијание имаат на твоето здравје и изглед.
    Пиј повеќе течности, касни и нешто благо ако имаш потреба (без претерување, нормално :D ) биди физички активна и држи ги мислите и рацете понастрана од цигарите.

6. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    хм.. можно ли е поради тоа што имам испиено Норлево, од тоа да е ? некако миризбата сега не е мн јака али пак мириса[/quote]
    Ако си сигурна дека миризбата е од мокрачата тогаш не гледам никаква логика.. Зошто едноставно не однесеш мокрача на испитување? Или ако не си во можност пиј увин чај или чај од брусница неколку дена па види дали ќе има подобрување. Можеш да ги најдеш во секој маркет

7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.493
    Допаѓања:
    251.244
    Јас пак, ама морам.
    Од главата си патам, овај од диети.
    18 дена на Аткинс, и 2 дена не можам да си дојдам при себе.
    Горната уста ми трепери, желудник ме гризе и имам течна столица, често сум во wc.
    Изнамоштена сум, а мислам и дехидрирана.
    Совет некој да се вратам во нормала?
    Имам испит, затоа.

8. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Супи,чај,препечен леб и бисквити,компири и моркови (пире,варени),а и овошје повеќе, би помогнале.Немојте да претерувате со тие диети,штетни се многу. :!:

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  9. maried

maried Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2010
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    6
    здравооо!!!
    пред некое време забелезав топче на препонот со големина на грав....не ме боли кога го допирам ми се мрда...но некако ногава иста ме боли како да ме вие некоја недефинирана болка....прашав една докторка иначе интернист ми рече дека не е ништи страшно и дека скоро сите девојки имаат жлезди кои некогаш се зголемуваат и тоа баш на препоните...ај ако има некој сличен проблем нека ми пише...позззз!!!!

10. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Почнува да ме боли грло :( Некое брзо решение додека не почнало премногу да ме боли, а да не е септолете, спрејови или било што од аптека?

11. sanjalica

sanjalica Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2009
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    571

^ Мед, лимон, вруќи чаеви :) :)

12. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Уф :( почнав така ама џабе болката само напредува

13. Shoe-Gal

Shoe-Gal Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    178

пилешка супа и вода помешана со лажица сол, па ја плакнеш устата со неа неколку пати дневно

14. sanjalica

sanjalica Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2009
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    571
    ^ Незнам друг лек, овие се тие “домашните’’ :(
    и гаргара со млака солена вода... :)

15. anab

anab Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2010
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    55
    чај со лимон без шеќер,а ако не ти помага тоа тогаш ако знаеш да си подготвиш горен ( загорен ) шеќер со маргарин,малку е грозничко за пиење ама помага поз

16. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.191
    Исто и јас ќе ти кажам, гаргара со солена вода, мислам може и со ладна вода, помага како и да е, за заштита против инфекции на грлото, а помага и за прочистување на устата.Пробај доколку можеш, ако не те боли многу грлото, може и лимонада или пак чист лимон, би требало да ти помине вака :)

17. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Испив повеќе жешки чаеви со лимон, а и чист лимон, направив гаргара со сол и направив прегорен шеќер. Мислам дека малку од малку се смири па се надевам дека нема да ескалира состојбата до сабајле, па кога ќе станам ќе одам да се опремам со некои "помагала" од аптека.
    А дојде ред да ме боли грло (а во последно време често се случува), ми се чини дека ништо не функционира кај мене за побрз помин. До сега пробано септолете и стрепсилс и кај мене не се покажаа како ефикасни и веќе не сакам да ги зимам. Земав Проанги спреј со прополис и тој некако слабо, а многу го фалат. Сега сакам да пробам Трахисан и Прополки..
    Рекламираа еден спреј за грло на тв, како доста ефикасен (рекламата беше како ја прска бактеријата и ја снемува) ама не можам да се сетам како се викаше.
    Да не знае некој само името како му беше и да не го има пробано?

18. sanjalica

sanjalica Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2009
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    571
    ^ Јас не сум користела капки, спрејови... Кога ме боли грло, пијам Хербион, тој е за сува или длабока кашлица, ама мене секако ми го смирува грлото, вкусен е, благ, не е страшен за пиење :) :)

19. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Sunfemina а да пробаш да направиш изгорен шеќер со млеко? Помага :) Значи правиш шеќерот да се стопи,како карамела и тогаш го додаваш млекото и мешаш.Можиш и сосем малце маргарин да додадеш,ама и не мора. Ете,нешто од мене :)

20. Zlatusko

Zlatusko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    738
    Гаргара со сол - да. Лимон - да. Прегорен шеќер е за кашлица - ама нема врска не штети. Е сега за жешките чаеви да ти кажам си направила голема грешка. На воспаление на друго место, на отоци ставаш ладно или топло?? Ако веќе пиеш чаеви нека бидат млаки. Исто така и кока кола малце се препорачува, без мајтап. Ама ако развиваш гнојна ангина, ништо од ова нема да ти помогни баш многу. Гледај диши повеќе на нос, одмарај го грлото. Добар спреј има од Доктор Тајс Антисепт се се вика. Има и пастили за шмукање од таа фирма, подобри се од Стрепсилс и Септолете. Ако случајно крениш температура обавезно на лекар.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.