Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Divine така и го направив прегорениот шеќер, додадов млеко откако се стопи ама ладно и одма ми го стегна шеќерот. Сепак го испив и некако го собрав остатокот со лажиче. Попушти малку болката ама дали трајно ќе видиме.
    Не верувам дека е гнојна ангина, туку почеток на настинка. Болката не е страшна ама искуството ми кажува дека секогаш станува таква после некој саат.
    Е сега околу топлото што знам, точно дека на оток се става ладно..но обично стално викаат загревање на болно грло, па затоа топлот чај. Иако јас ич не сум љубител на топол чај освен вака кога условно кажано мора да се пие, а мене многу повеќе би ми пријало да го пијам ладен. Бабин совет е и да се стави крпа со ракија околу врат нели за да го загрее грлото. За воља на вистината ама баш никогаш ни тоа не ми помогнало, како ни другите пробани работи до сега што не ми помогнале да спречам поголема катастрофа која после тоа резултира со страшни болки, затнат нос, температури...
    Ќе пробам и со Др. Тајс, уште не се откажувам дека ќе најдам нешто ефикасно како за мене.
    П.С. Во меѓувреме ако му текне на некој името на спрејчето што го рекламираат во последно време, нека ми пише обавезно.
    И фала ви мнооогу на сите за брзите совети!

Си се доживувам како Том и Џери кога се болни. Том се прска со се и сешто и пие цели шишенца со таблети, става капки за да не добие сипаница како Џери и на крај џабе.. :D

На Divinebutterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.093
    Колку време на треба да јадеш или пиеш пред испитување на мокрача и крв?

3. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Јадењето со мокрачата нема никаква врска.За испитување на мокрача само не треба да имаш менструација или ако ти завршила ден, два пре диспитувањето можи да имаш протеини.А за крв зависи од тоа од каде ќе ти земаат крв.Доколку ти земаат од вена мора да бидеш гладна, сабаљето не доручкувај а ако е од прст тогаш нема врска дали си гладна или јадена.

На ceca-1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Macushkaa

Macushkaa Нов член

Се зачлени на:
    18 ноември 2011
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    155
    Devojki..sakam da vi kazam jas za mojof problem za koj shto nikoj ne moze da mi pomogne... ;((
    Vejke 5 gog. postepeno mi se fajkat levata raka prstite mi stojat ukoceno . . no kako sto vi kazav postepeno mi se ukocuvase taka rakata.. i sega isto taka mi se pusti pakecot postepeno, a zabelezuvam i pokazalecot mi se pusta..a drugive 3 prsta mi stojat zdrvedni..xD..
    Primetuvam i na desnata strana po malku skros malku mi se ukocuvat rakata..
    isto taka i nemozam baz dobo da kleknam t.e da gi svitkam kolenicite :/

Bev nabolnica vo Skopje nishto ne mi kaza.. nemozat da otkrijat
    bev kaj edna zena na trlajne..masaza i taa tolku mozese malku mi ja otpusti i toa za kratko vreme od studov pak ja cuvav svitkana i mi se ukoci.. No mi ostana pusten ubavo samo palecot na levata raka ..
    SHTO DA PRAVAM VE MOLAM KAZETE.................
    EDINSTVENI STE KOI STO BI MOZELE DA MI DADETE SOVET...
    a i nekoi luge ne mi veruvaat mislat deka glumam.. mislat deka e od nerabota..
    i mnogu sum nervozna.. xD mozebi e za toa no neznam..

[mod-kirilica:2hp75n0k][/mod-kirilica:2hp75n0k]

5. Dazzle

Dazzle Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2012
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    1.030

Прво нешто на кое помислив беше артритис.... Тоа е како воспаление на зглобовите, ( незнам многу многу баш на оваа тема , треба да си прелисташ на интернет- да не се правам паметна на празно ).

Ама пак...15 години имаш??? Не ми се верува дека толку брзо е можно да се појават симтпомите, луѓето што ги знам и што имаат артритис се околу 50 години...

6. Zlatusko

Zlatusko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    738
    Каде беше на лекар во Скопје? Да си земиш упат за на неврологија обавезно, според ова што го кажуваш имаш некаква си пареза или повреда на улнарен нерв, тоа е нерв што ги инервира средниот, домалиот и малиот прст. Можеби се работи за карпален или улнарен синдром, каналчињата низ кои врват нервите за прстите се стеснати и вршат притисок на нервот. Ваквите повреди на нервите се проследени со трнење, болка, укоченост. Сепак треба да си направиш невролошки преглед. Во меѓувреме обавезно секој ден Б6 витамин.

7. maried

maried Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2010
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    6
    пред некое време забелезав топче на препонот со големина на грав....не ме боли кога го допирам ми се мрда...но некако ногава иста ме боли како да ме вие некоја недефинирана болка....прашав една докторка иначе интернист ми рече дека не е ништи страшно и дека скоро сите девојки имаат жлезди кои некогаш се зголемуваат и тоа баш на препоните...ај ако има некој сличен проблем нека ми пише...позззз!!!!

8. smiley-94

smiley-94 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2010
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    321
    и мене ми се прават некогаш и ме наболуваат ако работ на гаќичките е баш на него и после некое време како да набубруваат и пукаат и ми поминува (ако за истото зборуваме) а зошто, како незнам и претежно ми се прават после капење ама не секогаш ,ретко. :)

9. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.731
    Ваквите жлезди најчесто не се опасни, ама ако приметиш дека се појавуваат се повеќе или се зголемуваат би било добро да се провери. Инаку и јас ги имам, не само на препоните, на повеќе делови од телото.

10. Macushkaa

Macushkaa Нов член

Се зачлени на:
    18 ноември 2011
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    155
    bev na lekar lani no nis ne mi kaza.. a dokolku bese nerv ke mi kazea.. Inaku i tie dva prsta porano mi bea ukoceni ama mi se pistija so tek na vreme :(

11. Macushkaa

Macushkaa Нов член

Се зачлени на:
    18 ноември 2011
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    155
    a dokolku e nerv dali bi mozelo da mi nasteti pOveke od ova sto e?

12. NightAir

NightAir Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2011
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    491
    Пред 3-4 години си ја скршив раката и ми зарасна малку чудно ама не ми претставуваше проблем.Два дена со ред чувствувам болка на коската, да ја стегнам ме боли,да ја мрднам таа коска ме боли.ви се има случено ова?
    Оваа коска .

Прикачени фајлови:

• hand-diagram.gif
      hand-diagram.gif
      Големина на фајлот:
      15 KB
      Прегледи:
      307
  13. crazyinlove19

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.731
    Можно е од промените во времето да те боли, затоа што си имала повреда на тоа место. Нормално е, ама ако потрае подолго време сепак провери се на лекар.

14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.493
    Допаѓања:
    251.244
    Девојки деновиве ви станав досадна но морам да си прашам.
    Спомнав дека ја држев Аткинс и дека неможам да се опоравам.
    Денес бев ок, но утре имам испит, под притисок сум.
    Имам болки во стомакот, и желудникот и одам често во веце, но имам тврда столица.
    Болката е горе кај желудникот.
    На моменти ми е тешко да дишам, како да имам нешто во грлото.
    Исто така се чуствувам како изнамоштено, како во транс сум, поспана и зашаматена. Слаба.
    Пиев аналгин и апче за желудник. И бедоксин и витамин ц.
    Пијам и кока кола, и само на моменти ќе ми се подобри и пак истото.
    Да спомнам дека имам реума и дека ужасно ме болат зглобовите.
    Некој има идеја што ми се случува?
    Или полека се претворам во анексиозна личност?

15. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Прво остави ја кока колата,пошто поќе ти го надразнува желудникот,јади нешто нормално и што ќе ти даде сила,ти си се изнемоштила ми се чини.И иако си утре на испит да си легниш одма и да одмориш пошто утре ќе ти се кочи мозокот.Ако имаш некое апче за смирување на желудникот напиј се,тоа ти е од нервоза да знаеш,најубаво ако можиш да се смириш.И мене секогаш пред испит ми е така.Убаво што си се напила витамини.Кога веќе те болат и зглобовите,најубаво ибупрофен да си купиш,ем за болка ем против воспаление :) Ќе помини верувај,и после испитот се ќе ти помини :D А диетата прекини ја или прави пауза,да се опоравиш малку.Подобро да вежбаш отколку тешки диети да правиш.Така баш кога му треба храна на мозокот,кога учиш,ти диети држиш.Јас затоа никогаш не успеав со диетите.Не можи се наеднаш.А и со вежбање крвотокот ќе ти се подобри и циркулацијата,а со тоа и концентрацијата и се друго.Се надевам да помогнав.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  16. mili4kask

mili4kask Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2011
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    9
    Ке си купиш смекта, кесицки со прасок, на природна база да ти ја обнови цревната флора и по 2 Б6 на ден. Смектата мозес два до три пат на ден. Не се секирај си гоиритирала зелудникот. Кокак кола никако, а диетава паузирај ја, додека не се опоравиш/ За желудникот мозеш и да се напиеш,раниттал или еглонил.

17. Zlatusko

Zlatusko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    738
    Ранитидин, ранитал, ланзул или фамосан. Еглонилот не би ти го препорачала баш бидејќи има и други дејства некои. Овие тие сите лекарства за болки во желудник. Кока кола НИКАКО! Исто и аналгинот не е добар за желудник. Витамините може да си ги земаш. По можност може да земаш секој ден јогурт, да ја средиш микрофлората малце. И батали Аткинсот, тешка диета е многу. И повеќе од 10 дена не смее да се држи. Подобро е како што ти вика Дивајн почни да вежбаш, ем ќе се топи салцето, ем повеќе енергија ќе имаш.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  18. perlaa

perlaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2011
    Пораки:
    1.223
    Допаѓања:
    788
    Здраво. Веќе скоро една недела имам нешто како топче под ушето, а болна сум и од грипот. Бев на доктор ми дадоа лек и ме пратиа да си проверам крв и мокрача. Резултатите биле добри ама за ова што ми е под ушето ми рекоа да не го допирам и после една недела да одам да видат дали се повлекло. Имала ли е некоја од вас такво нешто и некој дали знае што може да е?

19. crazyinlove19

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.731
    Жлезда е најверојатно, јас имам една баш на тоа место, ми стои долго време. Не би требало да е нешто опасно.

20. Mini-Mouse

Mini-Mouse Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2011
    Пораки:
    530
    Допаѓања:
    1.439
    Девојќи, дај кажете некое решение за болки во грлото, освен спрејови, сирупи и сл од аптека зошто никогаш не ми помагаат. Не можам повеќе да го поднесам, не можам голтам од болки. Неколку чаја се напив со лимон и малку ми ја ублажува болката и по некое време пак исто.