Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.537
    Допаѓања:
    23.089
    Абе шо да ти кажам, со болки сакале дома да ја пуштат. Она имаше напад пред една недела во четвртокот ама нели празник беше и ништо не работеше, и одеше во итната да и стават инекции за болки, таму па и кажувале дека за некој пршлен се работи. И ставале б6. Ајде отиде во неделата им побарала кетонал и ставиле и се намалиле болките. Во понеделникот отиде се снимаше и ја задржаа во болница. Ќе видам утре шо ќе и кажат, дали и како ќе ја пуштат за Скопје.

На poi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ZRNO

ZRNO Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2014
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    107
    Zdravo se operirav imav analna fistula, iskustvo so zazdravuvanje oti ranata e otvorena ja tuširam po tri pati na den

3. Leviosa2503

Leviosa2503 Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    1.229
    Здраво, дали некое медицинско лице тука, или некој што се разбира, може да ми помогне со толкување на резултатов? Според бројот на дијагноза видов на сајтот на ФЗО дека станува збор за бенигна неоплазма, ама сакам да се осигурам дали е се во ред затоа што не разбирам 90% од напишаното :D фала ви
    20230428_104259.jpg

4. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.662
    Допаѓања:
    39.536
    Да во ред е, бенигна бемка е.

На fana и Leviosa2503 им се допаѓа ова.
  5. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.161
    Допаѓања:
    5.378
    Oкеј е, обична бенка е.

На Leviosa2503 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MG3

MG3 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2016
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    2.728
    Имам некакво стегање во пределот околу срцето (не е баш болка туку повеќе како стегање, не знам како да го опишам) и се дешава со месеци уназад, најчесто приквечер или баш кога пробувам да заспијам. Во тој момент никако не можам да се смирам и да влијаам на тоа. Сум била кај тројца различни кардиолози, сум правела испитувања на срцето, дури и стрес тест, но се изгледа нормално. Спомнаа дека можно е да е мускулна болка или да е стегање од желудникот. Не се дешава секој ден туку од време на време, ама често и сепак ме плаши. Што може да е ова? Дали е можно да е стварно само мускулна болка или можеби нешто на нервна база? Мене во тие моменти до колку ме стега што помислувам дека ми се дешава нешто страшно…

7. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Какви се тие инекции против бременост?!

8. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.365
    Допаѓања:
    10.477
    Што може да е причина за појавување на гадење одеднаш, при возење во автобус, после јадење.. добивам нагони на повраќање, вчера 3 пати повратив. Немам други симптоми.. ова се случува последниве 2 недели

9. Ani45

Ani45 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2022
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    987
    Можно е да е од желудникот, сепак не знам каква болка имаш, но јас имам проблеми со желудникот и мене така градите ме стегаат некогаш. Чим ти кажале се е нормално со срцето значи не е од тоа не се плаши.

На MG3 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MG3

MG3 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2016
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    2.728
    Дали тоа може да се манифестира и како пулсирање во градите? Имам нервозен желудник, па мислам дека може да е и од тоа, иако некако премногу горе е стегањето за да помислам дека е желудник (во градите). Еве баш денес ме стегаше многу, ако се напијам Дијазепам за некое време се подсмирува ама не сакам да се трујам редовно со апчиња. Каков проблем со желудникот имаш ти и што превземаш за да го спречиш стегањето? Фала ти :inlove:

11. Ani45

Ani45 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2022
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    987
    Јас пулсирање осеќам баш кај желудникот инаку имам гастритис, си пијам терапија еманера веќе неколку месеци, подобро ми е но некогаш пак ги имам болките. Пробај еден период не конзумирај кафе, газирано, многу зачинета храна, мрсна и види како ќе ти биде.

12. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.662
    Допаѓања:
    39.536
    Нервозен желудник, значи веќе имаш проблеми со болка? Стегањето ти е поврзано затоа што и од желудник и од хранопровод може да се чувствува како градна болка. Не знам дали имаш посетено специјалист ама треба штом долго време имаш тегоби.

13. MG3

MG3 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2016
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    2.728
    Имам посетено специјалист лани и имам пиено Еманера неколку месеци. Имам проблем со желудникот, понекогаш имам болка, но јас мислев дека ова е посебен проблем бидејки стегањето е баш погоре. Фала ви на одговорите :)

На Ani45 и Angie1432 им се допаѓа ова.
  14. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    21.222
    Ќе се цитирам тука оти е поактивна.
    Баш деновиве ептен не можам да поднесам движење и почна страв да ме фаќа

15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.034
    Допаѓања:
    36.340
    Што може друго да правам за да ми се смири срцето? Уште малку ќе лежам или спијам не знам. Музика не ми помага. Шетање па ич. Медитација нема шанси да медитирам. Не знам како да си помогнам. Утре во 11:00 ќе правам ЕКГ.
    Ако ЕКГ е во ред што следно треба да проверам за срцето. Тироидната моментално ми е ок. Ако е екг во ред тогаш можно е да е паничен напад? Во последниве две недели неколку пати ми се случи ова. До сега не ми било вака никогаш. Ама страв не чувствувам. Туку само како срцев удар, осветлено ми стана се, немам воздух отворам прозор, и жешко ми станува. Се надевам дека е паничен напад, а не стварно некој проблем со срцето. Имав само еден последната недела пред да ми ја прекинат терапијата за тироидната и откако ја прекинав 2-3. Сега ќе лежам само додека спие едното дете. Ама до вечер со стресот со децата и најминималниот стрес пак ќе ми се случи истото.

Последна измена: 1 мај 2023
    На mal.ecka и MG3 им се допаѓа ова.
  16. ElenaOfRivendell

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.161
    Допаѓања:
    5.378
    Чувствуваш како ти чука срцето? Тешко ти е да земеш воздух така? Тоа ти се случува во мирување, или при/после некоја физичка активност?

17. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Може да се работи за умор. Дали спиеш доволно?!

Можеш б6 да се напиеш слободно.

18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.034
    Допаѓања:
    36.340
    Чувствувам како ми чука.
    Тешко ми е да земам воздух.
    Прв пат ми се случи кога трчав по автобусот. Ќе закаснување на трет работен ден. Следните пати кога мислев на сите проблеми што ги имам. Последниов пат од нигде и никаде. Ама од сабајле шиев кафе и мислев на сето лошо во мојот живот и ако има врска тоа после саат време беше нападот.
    Доволно не спијам веќе 7 години. Дома имам Бкомплет и Б комплекс. Кое треба?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Анксиозност тогаш. Ај да не делиме дијагнози, дај Боже да немаш ништо.

Оди утре на екг, за сега пробај да се релаксираш, да не мислиш на лоши работи.
    Б комплекс е ок, напиј се едно и опушти се малку.

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  20. ElenaOfRivendell

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.161
    Допаѓања:
    5.378
    Може да биде анксиозност, ништо чудно, пиј си Б6, немаш штета, секако ќе си посетиш и доктор.
    Може па и да имаш некоја тахикардија, ќе се види на ЕКГ тоа, ако не на ЕКГ, на 24 часовен холтер се гледа, ама не е ништо страшно и да ја имаш, се смирува со терапија. Вака е доста непријатна, изгледа страшно, а не е опасно затоа што постои терапија, обично бета блокатори даваат, не се плаши.
    Ако ти се јавува исклучиво при напор, може да ти препорачаат коронарен стрес тест да направиш, ма да што не верувам, бидејќи колку што те сфатив, не ти е поврзана со напор, така да уживај, како и да е , не би требало да е нешто страшно.

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.