Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.034
    Допаѓања:
    36.342
    Да, директно над кожа. Фала ти. Јас одма помислив на најлошото.

На f.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    2.538
    Здраво, ми забранија да јадам шеќер, не сум зависник од благо, меѓутоа еве овака некогаш, дали добра замена е урма? Тие не содржат таков шеќер како по слатките во продавница? Ич не се разбирам од овие раб.. Па ако сака некој да ме упати, фала

3. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.898
    Допаѓања:
    7.562
    Ако јадеш конкренжтно суви урми (ко за бадник што ги има) сите такви суви овошја имаат доста шеќери во нив. Е сега ако ти забраниле шеќер, претпоставувам нешто со дијабет/предијабет... Јади овошје ама умерено, урми баш не мораш. Повеќе насочи се на зеленчук. Зависи и од состојбата и зошто ти забраниле, конкретно одговорот за урмите е тој

На franca му/ѝ се допаѓа ова.
  4. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    2.538
    Не е за дијабетес, туку за заби, од шеќер ми се создава кариес побрзо од колку што треба, па од таа причина :(

5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.298
    Допаѓања:
    76.396
    Дали крварење од хемороиди (надворешно нема, внатрешно ако е) може да биде со парчиња крв, згрутчени?

6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.450
    Допаѓања:
    38.498
    Јас од надворешните имав така во бременоста, претпоставувам може и од внатрешни.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  7. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    647
    Pij voda sekoj den po 3l, dviži se i mačkaj mast nekoja, plus apčinja pij

8. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    318
    Ректално крварење ако перзистира треба да се провери на доктор барем со една ректоскопија или ректално туше. Има состојби што крварат и не се хемороиди иако најчесто тие се причина.
    Ако крвта е светло црвена најчесто доаѓа од хемороиди.

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.298
    Допаѓања:
    76.396
    @TMNT @Flier за дете од 8г станува збор. Имаме историја со крварења од 2ипол год до 5г, па сега пак пред 2м почна да крвари. А има и болки во стомакот веќе 2год. Нема што немаме веќе проверено. Тогаш како мал кога крвареше, дојде и до анемија. Утре ќе го носам крвна слика да направиме.... Иначе како мал го проверуваа за хемороиди и трауматично беше :( Сега сигурно има заборавено на тие моменти, ич не би сакала пак да му го прават тоа на живо... Тогаш до кај што можеа да видат, немаше хемороиди и фисури.

Крвта е свежа иначе, со мали згрутчени парчиња (бар тие на тоалетна такви беа), во шоља неможев да видам што и колкави парчиња има дека цела вода крвава беше... Иначе одамна е он за колоноскопија, ама дека мал не се нафаќаат. Детски колоноскоп има само на клиника, а таму доктор нема. Има некој што доаѓа за итни случаи само (не е детски).

10. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    647
    Ima kolonoskopija u zan mitrev CT colonoscopy se vika, ne e bolna i se zavrsiva epten brzo bez potreba za bilo kakva sedatacija, plus se provere drugi organi so nea probajte prašajte da videte

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Flier

Flier Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2022
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    318
    Затоа во мојот пост беше пишано дека многу други состојби може да се кријат позади ректално крварење. Кај деца проширени хемороидални јазли барем до пубертет се многу ретка работа.
    Може да се работи за колитис од самото дебело црево. Крв која е светла доаѓа од долните делови се што е потемно е од нагоре може да е од тенко црево или желудник. Треба прво да се види на педијатар или на гастро па после да се каже што ќе се испитува ова во принцип не е работа за преку форум.

Последна измена: 7 јуни 2023
  12. kika.dragan

kika.dragan Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    149
    Здраво. Веќе недела ипол чувствувам како ме стега грлото, како да имам нешто, понекогаш ми е на средината на грлото, понекогаш кај гушата осеќам стегање. На моменти се губе но пак ми се врака. Не знам до што може да е но ми ствара голема паника. Дали некој поминал такво нешто, совет?? Фала

13. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.475
    Провери ја тироидната,јас имам две чворчиња,и така ми се случува

На kika.dragan му/ѝ се допаѓа ова.
  14. your-girl.-.friend

your-girl.-.friend Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    1.496
    Здраво девојки. Би сакала да ве прашам во врска со менструалниот циклус. Ми дојде во понеделникот утрото а ми заврши во вторник вечерта. Претходните неколку дена имав многу јаки болки проследени со повраќање, вртоглавица. На последниот преглед докторот ми рече дека сѐ е во ред, не ми даде никаква терапија. Закажав за преглед следната недела. Дали некоја од вас го имала овај проблем, како сте го решиле? И да напоменам правев типизација пред неколку месеци имам високоризичен HPV. Пијав Ge132+ Natural во комбинација со Betaglucan на Healthaid. Ви благодарам.

15. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.898
    Допаѓања:
    7.562
    Оди уште еднаш на контрола да те види на ехо, евентуално ако смета да провериш хормони. Тоа со хпв не би се асоцирало со ментруацијата, но оди види што ќе испадне контролата. Мене неколку пати ми се случило да имам мн краток циклус изостанување на овулација, цисти, ама тоа ми е од инсулинската резистенција плус од ужасно стресни периоди.

На your-girl.-.friend му/ѝ се допаѓа ова.
  16. your-girl.-.friend

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    1.496
    Проверив и хормони се беше во ред. Ова вака кај мене трае скоро 2 години со менструалниот циклус. Докторот ми вели на секое во ред е, ама мене не ми изгледа така. Се мислам да го сменам докторот на крај краева.

17. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.898
    Допаѓања:
    7.562
    Смени го, штом трае толку долго. Си правела ехо, хормони?? Се е океј во текот на овие 2 години

На your-girl.-.friend му/ѝ се допаѓа ова.
  18. your-girl.-.friend

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    1.496
    Да да. Редовно одам на контроли. Претходно на пап тестот покажа цин 2, правев и биопсија се беше чисто.

19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Не е проблем ама да прашам
    Дали е можно преку лето други симптоми да иам у ПМС?
    И лани летото ми беше така
    еве утре треба да добијам, денес цел ден ми се повраќа, ужасно ми се гади, се препотувам или ме маваат топло-ладни бранови,
    И лани цело лето така ми беше. Дента пред добивање ужас невиден буквално. На вода и сокови живеам.
    И вода се цеди од мене.
    Еве денес цел ден ми е така. На моменти и ладна пот осеќам. А коа ќе добијам ништп не ми е
    последниве година дена, не знам дали и други работи влијаат (а сигурно влијаат). У ПМС сум ужас, нервна на макс, ме болат градите, главата, раздразлива.
    Кога ќе добијам, некад ни стомак не ме боли, да не осетам дека ми тече, нема да знам дека сум добила
    и шо да пијам за ова шо ми е гад
    сеа ручав, можам одма сѐ да исповратам мислам
    у врат ми стои

20. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.898
    Допаѓања:
    7.562
    Накратко може, особено нервозата , топло ладно, надразливост. Е сега болката во стомак и гради е индивидуална па и месец од месец може да се разликува.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.