1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи прашања за коса

Дискусија во 'Коса' започната од butterfly33, 30 август 2012.

1. IloveScience

IloveScience Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    31
    Здраво :) Кој знае да ми каже каде прават КЕРАТИН ТРЕТМАН со којшто косата 3-4 месеци се обновува а и не треба да се пегла. Една девојка рече со овој третман ке немам потреба од пеглање на косата, само се суши и се чешла :) Барам во Скопје а и цена ако некој знае :)

2. Shya

Shya Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2014
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    8
    Феминки која е разликата помеѓу лак за коса и пена за коса? За што се употребува пената а за што лакот?

3. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    13.307
    Лакот ти е за да ти се зацврсти косата, а пената за коса ти е за формирање кадрици. Мислам дека има и за исправување, ако не се лажам. Нека ме поправи некоја. :)

4. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    1.391
    Допаѓања:
    7.972
    Ај и јас да си ја кажам мојата мака, може ќе ми помогне некој.
    Имам долга (до пола грб) и густа коса, но не е ни виткана ни сосем права, туку некако искршена само. Никогаш ја немам фарбано, пегла, фен, фигаро ептен ретко користам. Редовно ја негувам со масла, маски, благ шампон, ама горните слоеви како да ги кажам ми се посуви и расцветани, а косата одоздоле не ми е. Фризерката ме среди убаво последниот пат, ама гледам дека пак почнал по малку да расцветуваат. Е баш тие горни слоеви не можам да ги средам, ставам силиконски капки, ама после некое време пак почнува косата да се прчи и да се дува, а посебно на врнежливо, влажно време како што е деновиве.
    Некој совет како да ми изгледа помазна, полегната да кажам косава, да не се дува, бушави толку позади?

5. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    Не знам дали те сфатив убаво.

А како ти е шишана косата? Може и тоа да е причината. Ако ти е направен некој степен одзади многу голема е веројатноста да ти се крева цела и да ти се разлетува со оглед на тоа каков тип на коса имаш. И мојата е таква, густа, ни виткана, ни права и знам како мојата коса се однесува кога ќе направам некоја промена. Таквите коси не трпат степени и многу експерименти. Или пак ти се гори горниот дел од што ти е третирана со фигаро, фенови или пегли. Можеби не користиш често ама па баш од тие неколку пати може и да ти се оштети косата зависно од влакното.

Мене единствено на тоа ми текнува како причина за твојов проблем. :)

На Aschenputtel му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    1.391
    Допаѓања:
    7.972
    Да, може да е од тоа како што викаш оти последниот пат кога бев на фризер ми направи благи степени одзади. Немаше друг начин да ми го исчисти метилот, тоа мораше да се скрати. Инаку и јас не експериментирам многу, ама сега така излезе и стварно не знам како да ја средам.

7. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837

Ако ти е степенесто истрижена да знаеш дека заради тоа имаш метил. Да и кажеш наредниот пат дека не сакаш степени и само метилот да ти го отстрани за да може да си расте нормално косата. Мој совет е да одиш на фризер само за метилот да ти го отрстани и да користиш шапмон за исправување на косата зошто ако ти е прекршена личи како да е повеќе сува и метилот ти доаѓа до израз. Пробај со јајце ако не ти е гад, во комбинација со некое масло за коса. Тоа што ти лета така значи дека е оштетена мене цела ми леташе и ја скратив 10цм, па таму каде што имав степени ни масло не помагаше. :)

На Aschenputtel му/ѝ се допаѓа ова.
  8. atala

atala Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    940
    Ме интересира дали фарбата за коса кога ќе и помине рокот на траење станува токсична и мора задолжително да се фрли во ѓубре или нема врска рокот на траење,може и со таква да се фарбам?Благодарам однапред!

9. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.000
    Штом е изминат рокот на траење на фарбата се знае во корпа за отпадоци одма. Никако на глава да не се става, постои можност од алергиска реакција и штетни последици по здравјето.
    Значи во никој случај со таква фарба да се фарбаш, не е случајно напишан на паковката рокот на траење на производот. Со оглед на хемијата внатре во самите фарби задолжително е секогаш пред фарбаењто да се прочита упатството и да се тестира бојата на мал дел од кожата. :) :)

На Nausicaa му/ѝ се допаѓа ова.
  10. OmniaVanitas

OmniaVanitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    1.478
    atala зависи колку време и е поминат рокот. Неколку дена или недела па и две не прават голема разлика. Веќе ако се работи за поголем период, подобро не ја користи за да не си створиш проблеми.

На mims-89 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. elenaleni79

elenaleni79 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    17

Прикачени фајлови:

• img.jpg
      img.jpg
      Големина на фајлот:
      122,5 KB
      Прегледи:
      325
  12. nikiiii

nikiiii Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2013
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    942
  13. ColoursOfTheRainbow

ColoursOfTheRainbow Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.413
    Сакам за време на летниот распуст врвовите на косата да ги направам сини, как омбре да дојде. Што мислите за тоа? И со што е најдобро да го направам тоа, колор шампон или...?? :?:

14. doutzen

doutzen Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2013
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    158
    како да ја оретчам косата освен со степен има ли некој начин, имам плаво-смеѓа долга коса виткана ми е и мн е густа муслам дека поубава ке биде ако ми оредчи малце :$
    Некој да ми помогне ?

15. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    36.074
    Единствен начин за да се намали волуменот на косата е да се изретчи на степен со специјална ножица во фризерски салон.За друг начин не знам.

16. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.509
    Допаѓања:
    106.003

Во Космо :)

17. Dimkovska123

Dimkovska123 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    62
    Дали некој знае, каде може да си направам надградба на коса, и колку пари е ? :)

18. tea4e

tea4e Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    3.410
    Допаѓања:
    3.148
    ^^Надградба на коса на фризер. ;)

19. Dimkovska123

Dimkovska123 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    62
    Значи вака..
    Јас косата кога ќе си ја измијам, и откако ќе ја исушам, ја пеглам..
    Е сега пегланото не ми стои, само првиот ден, вториот ден одма ми се виткаат врвовите. Дали некој знае што да и ставам, за да си остане пеглана како што си е ?

20. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.911
    Допаѓања:
    81.185
    Стави малку силиконски капки и помини низ врвовите откако ќе ја исушиш со фен, па потоа пеглај.
    Јас понекогаш ставам восок откако ќе се испеглам, сум приметила дека така подолго ми трае.

На Dimkovska123 му/ѝ се допаѓа ова.