Општи прашања за коса

Дискусија во 'Коса' започната од butterfly33, 30 август 2012.

1. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.077
    @Mishela јас планирам да купам некое млеко за коса ко ова од ДМ, може и тоа да го земам ама се двоумам затоа што косата ми е прилично ретка, а и тенко влакно имам. Па се мислам да не ми се сплескува уште толку затоа што и со волумен слабо стојам :lol:. Имав порано едно Хоби се викаше, два три апти го употребив и ко тесто ми ја направи косата, додека на сестра ми (која има погуста коса) и беше супер. Тоа ме плаши, да не ми ја заплеткува косата ко тесто, млекава да не не се наменети за ретка коса и тенко влакно... Што мислиш? Имаш некое слично искуство? Косата ми е виткана али ја исправам веќе неколку месеци ради шишките така да млеково би го користела баш за полесно фенирање, зашто доволно ми е убаво да ја исфенирам косата за да ми биде права, не се пеглам со пегла.
    Инаку за електрицитет и јас си патам од истото, посебно од јакните ми се ствара, решението ми е на четка да испрскам од спејот на Глис и се шелам па немам електрицитет после тоа. :)

2. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.247
    Допаѓања:
    81.810
    Уф @mims-89 , имаш среќа штом Глис ти е решението, мене ниту спрејот не ме спасува и го забаталив, сега си правам само третман со масло и потоа нанесувам од млекото.
    Да ти кажам право, ниту јас немам некоја густа коса - влакното ми е тенко, косата ми е права, ама имам доста волумен и природно, без користење на препарати за таа намена и изгледа како којзнае колку коса да имам на мене. :lol:
    Јас мислам дека ќе ти одговара млекото на Балеа, само малку можеби ќе се намачиш додека да ја определиш точната количина која ќе ти биде потребна за да постигнеш ефект, а да не ти се измрси брзо косата. Барем така беше со мене, ама еднаш - два пати ќе згрешиш, после отприлика ќе знаеш што и како.
    Еве мене не ми се прави косата тестеста, а имам такво искуство со маски и регенератори кои не ми одговарале. Млекото има доста лесна структура, полесна дури и од лосионот за тело на Џонсонс со лаванда (ама споредба :lol:, ама чисто колку да ти ја доловам лесната формула).

Во последно време навистина се фенирам на секое миење и тоа не темелно - само корените ги сушам поубаво, а косата по должината ја извлекувам со мала кружна четка, колку да ми изгледа средено. Никогаш не сум ја средувала за пократко време - за 15 минути имам топ фризура спремна и за волнени џемпери и за јакни.
    Пробај го, не е скап, а штом сестра ти немала проблем со таквите креми - ако не ти одговара знаеш каде да го префрлиш. :D
    Јас не ставам многу по должината на косата, само еднаш истиснувам, убаво протривам низ раце и поминувам убаво кај врвовите. Кога гледам дека кремата е веќе полувпиена или при крај, тогаш благо поминувам низ должината од ушите надоле, колку да ми замириса на манго. :wasntme:

На mims-89 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.284
    Користам Балеа спреј за заштита од топлина, мислам дека заштитува до 200 степени целзиусови.
    Кога се пеглам си знам, ја местам температурата на помалку од 200 степени и барем се надевам дека спрејот делува.
    Но кога се фенирам со најголема топлина со фен од 2000W не знам колку е топол воздухот. Пробав да прогуглам, ама најчесто има информации за копчето за ладен воздух, т.е. која е температурата на ладниот воздух, а за топлиот не можам да најдам конкретна информација.

Дали некоја од вас може да ми каже? Со тешко срце го пуштам на 3ка, ама ако е на послабо не се фенира убаво косата, па сакам да знам дали сум заштитена:D.

4. MissMary

MissMary Активен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    19
    Како побрзо да падне фарбата??

5. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Имам читано дека со витамин Ц можеш да осветлуваш фарбана коса. Еден начин беше неколку апчиња здробени да ги помешаш со шампон и да оставиш околу 45 минути, а друг 10 апчиња со Шед енд шолдерс шампон и да оставиш 2 саати. Ова последново го читав за црна коса, така да од твојата коса зависи колку апчиња и колку време ќе го оставиш тоа. Ако сакаш пробарај малце на интернет повеќе за ова :) Само после тоа ќе ти биде сува ксоата така да планирај дека ќе треба да ставиш регенератор.

6. Kikc

Kikc Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2015
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    0
    Какви се тие ампули , истолчени апчиња Б-комплекс, Б2, Б6 и Б12 ампули ?!?! Јас еднуш бев во рецепт и викам ампули за коса, тие ми викаат немале такви во аптеки или во парфимерија , тие биле за медицински , е стварно не разбирам дај кажете какви се тие и како изгледаат , само знам дека во шампонот ставаш и се раствора а вие објаснете ми каде се наоѓаат тие и како да речам ? Ве молам помогнете ми барем неколку цантиметри да ми порасни , имав долга коса не баш долга ама никаква беше знам заради пеглата ама после тоа се бленширав плава само на врвојте ама за неколку 2-3 месеци и ја скратив и сеа ептен кратка ми е како печурка (не баш печурка , не ми личи ама отприлика ви кажувам) Помоооош!?!! :'( <3

7. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Најобични ампули у аптека Б6 Б12 побарај или купи си апчиња и истолчи ги. Не се тие посебни за коса..

На Kikc му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Мила*

Мила* Нов член

Се зачлени на:
    8 февруари 2015
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    3
    Сите знаеме колку чини еден регенератор или пак спреј за коса, некои од нас не можат редовно да си ги допуштаат тие задоволства.
    Затоа биди креативна и најди си пумпица од веќеискористен спреј и наполни го со пиво. Врувај ми, пивото дава многу волумен и ја храни косата со Б витамин.
    Пред или по миење со шампон ишприцај ја косата. (Препорачувам да се миеш со Orzene шампон со база на јачмен, го имаш во секој маркет, кафеава амбалажа. Квалитетен е и не е скап.

На Srce01 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.085
    Здраво јас сум голем љубител на етерични масла и често ги користам како мирис за косата. Она што јас го правам е 500 ml дестилирана вода (или ако немаш дестилирана зовриј 500 мл обична вода од чешма и остави да се олади) со една лажица јаболков оцет и од 7 до 10 капки етерично масло од лаванда (лично мој фаворит помеѓу етеричните масла). Со оваа течност ја измивам косата после шампонирањето (и после балзамот) и не ја одмивам. Кога ќе се исуши мирисот на оцетот испарува а оној на лавандата сеуште се чувствува. Веднаш се приметува разлика затоа што освен што прекрасно мириса косата има и фантастичен сјај.

На naturally и Srce01 им се допаѓа ова.
  10. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.490

Ако си фарбана црна тешко , многу тешко да падне , само да го ишишаш тој дел или да се бланшираш нема др чаре

11. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    53.475
    prirodno sum crnka :) otidov na frizer da mi napravat ombre , mi ispadna kako portokalovo taka nijansi.. ne mi dopadna se prefarbav kafeno :/ vrvovite mi se rascvetani kosata mnogu suva. koristam komplet tretman so arganovo maslo:/ kupiv i kokosovo i ricinisovo ne sakam da se sisam konecno malce mi porasna kako da ja oziveam malce? :( baska sto sakam pak da ja farbam ama sega kaj podobar frizer :) .. sekoj sovet kje mi bide dobredojden,bi blagodaram odnapred <3 10966893_10203718685235964_1359650796_n.jpg

На koritsaki и JustFun им се допаѓа ова.
  12. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.490

Прво да ти кажам дека ти завидувам на долгата коса :) камо јас така да ја израснам :D второ , таква убава коса не си требало да ја расипуваш со омбре , мене сите што носат омбре ми изгледаат ко неофарбани (полаофарбани) безвеза најискрено , но ок,а сега како сакаш да ја правиш , каква боја сакаш да ставиш? Можеш да разгледаш што другиве девојки имаат пишувано во врска со фризерски студија -
    Фризерско студио

13. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    53.475
    pa sakav nesto nakaj plavo :/ so prameni .. malce da mi pomine merakot pa crnka :)) mislam deka resiv da odam vo studio estetika poskapi se ama mn se dobri :))

14. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.490

Мoжеш зaштo дa не, и јaс дoлгo време бев црнкa фaрбaнa и убaвo ми стoеше сегa сум плaтине плaвa и oвaa бoјa убaвo ми стoи мoже вo иднинa aкo ми се здoсaди светлo кaфенa дa сменaм нo не црнa зaштo тешкo се вaди aкo сaкaш дa смениш , пa пиши штo ќе нaпрaвиш

15. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    Девојки да ве прашам, што би ми препорачале за да ја скротам косата, особено зимно време од електрицитет? Од сушење со фен и од волнени џемпери добивам ефект на ултра- супер бушава коса (имам виткана, густа коса), а веднаш после сушење секое влакно си тера своја политика. :worried::worried:

Дали би препорачале капки, спреј или? По можност да не е од Авон (не можам да чекам додека да стигне порачката). :)

16. beliver

beliver Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2012
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    59
    Дали некој има искуство со студио ин кај бубе? колку зима за шишање и Balayage отприлика и дали е добар?

17. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Јас сум фарбана црна и сакам да сменам боја. Сакам како на сликата што е, бојата на кафено ми мава, но како без да ми се оштети косата?
    Amazing-Hairstyles-collection-2014-7.jpg

18. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.490

бубаче тешко од црна кафена или да почекаш да израсне црното и да го ошишаш или со бланш/деколоратор. Јас лани кога сакав да ја осветлам а имав црна фарбана коса купив деколоратор 3 саата се мачев ама на крај успеав ми дојде некоја црвенкасто/темно кафена боја еве ваква ми беше косата пред и по ставањето деколорант

19. luna-luna123

luna-luna123 Нов член

Се зачлени на:
    14 март 2015
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Мнооогу голема желба ми е да имам сини врвчиња на косата. Одамна го сакам тоа, ама никако не успевам да најдам фарба или степ во таква боја.. :( Да не знае некој како да направам сина боја од степчиња или што да искористам за да ми бидат сини врвчињата?

20. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Леле многу сакам да сменам, некои викаат со деколорант некои со бланш, секој различно кажува