Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи прашања за коса

Дискусија во 'Коса' започната од butterfly33, 30 август 2012.

1. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.073
    @Mishela јас планирам да купам некое млеко за коса ко ова од ДМ, може и тоа да го земам ама се двоумам затоа што косата ми е прилично ретка, а и тенко влакно имам. Па се мислам да не ми се сплескува уште толку затоа што и со волумен слабо стојам :lol:. Имав порано едно Хоби се викаше, два три апти го употребив и ко тесто ми ја направи косата, додека на сестра ми (која има погуста коса) и беше супер. Тоа ме плаши, да не ми ја заплеткува косата ко тесто, млекава да не не се наменети за ретка коса и тенко влакно... Што мислиш? Имаш некое слично искуство? Косата ми е виткана али ја исправам веќе неколку месеци ради шишките така да млеково би го користела баш за полесно фенирање, зашто доволно ми е убаво да ја исфенирам косата за да ми биде права, не се пеглам со пегла.
    Инаку за електрицитет и јас си патам од истото, посебно од јакните ми се ствара, решението ми е на четка да испрскам од спејот на Глис и се шелам па немам електрицитет после тоа. :)

2. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.918
    Допаѓања:
    81.194
    Уф @mims-89 , имаш среќа штом Глис ти е решението, мене ниту спрејот не ме спасува и го забаталив, сега си правам само третман со масло и потоа нанесувам од млекото.
    Да ти кажам право, ниту јас немам некоја густа коса - влакното ми е тенко, косата ми е права, ама имам доста волумен и природно, без користење на препарати за таа намена и изгледа како којзнае колку коса да имам на мене. :lol:
    Јас мислам дека ќе ти одговара млекото на Балеа, само малку можеби ќе се намачиш додека да ја определиш точната количина која ќе ти биде потребна за да постигнеш ефект, а да не ти се измрси брзо косата. Барем така беше со мене, ама еднаш - два пати ќе згрешиш, после отприлика ќе знаеш што и како.
    Еве мене не ми се прави косата тестеста, а имам такво искуство со маски и регенератори кои не ми одговарале. Млекото има доста лесна структура, полесна дури и од лосионот за тело на Џонсонс со лаванда (ама споредба :lol:, ама чисто колку да ти ја доловам лесната формула).

Во последно време навистина се фенирам на секое миење и тоа не темелно - само корените ги сушам поубаво, а косата по должината ја извлекувам со мала кружна четка, колку да ми изгледа средено. Никогаш не сум ја средувала за пократко време - за 15 минути имам топ фризура спремна и за волнени џемпери и за јакни.
    Пробај го, не е скап, а штом сестра ти немала проблем со таквите креми - ако не ти одговара знаеш каде да го префрлиш. :D
    Јас не ставам многу по должината на косата, само еднаш истиснувам, убаво протривам низ раце и поминувам убаво кај врвовите. Кога гледам дека кремата е веќе полувпиена или при крај, тогаш благо поминувам низ должината од ушите надоле, колку да ми замириса на манго. :wasntme:

На mims-89 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.280
    Користам Балеа спреј за заштита од топлина, мислам дека заштитува до 200 степени целзиусови.
    Кога се пеглам си знам, ја местам температурата на помалку од 200 степени и барем се надевам дека спрејот делува.
    Но кога се фенирам со најголема топлина со фен од 2000W не знам колку е топол воздухот. Пробав да прогуглам, ама најчесто има информации за копчето за ладен воздух, т.е. која е температурата на ладниот воздух, а за топлиот не можам да најдам конкретна информација.

Дали некоја од вас може да ми каже? Со тешко срце го пуштам на 3ка, ама ако е на послабо не се фенира убаво косата, па сакам да знам дали сум заштитена:D.

4. MissMary

MissMary Активен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    19
    Како побрзо да падне фарбата??

5. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Имам читано дека со витамин Ц можеш да осветлуваш фарбана коса. Еден начин беше неколку апчиња здробени да ги помешаш со шампон и да оставиш околу 45 минути, а друг 10 апчиња со Шед енд шолдерс шампон и да оставиш 2 саати. Ова последново го читав за црна коса, така да од твојата коса зависи колку апчиња и колку време ќе го оставиш тоа. Ако сакаш пробарај малце на интернет повеќе за ова :) Само после тоа ќе ти биде сува ксоата така да планирај дека ќе треба да ставиш регенератор.

6. Kikc

Kikc Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2015
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    0
    Какви се тие ампули , истолчени апчиња Б-комплекс, Б2, Б6 и Б12 ампули ?!?! Јас еднуш бев во рецепт и викам ампули за коса, тие ми викаат немале такви во аптеки или во парфимерија , тие биле за медицински , е стварно не разбирам дај кажете какви се тие и како изгледаат , само знам дека во шампонот ставаш и се раствора а вие објаснете ми каде се наоѓаат тие и како да речам ? Ве молам помогнете ми барем неколку цантиметри да ми порасни , имав долга коса не баш долга ама никаква беше знам заради пеглата ама после тоа се бленширав плава само на врвојте ама за неколку 2-3 месеци и ја скратив и сеа ептен кратка ми е како печурка (не баш печурка , не ми личи ама отприлика ви кажувам) Помоооош!?!! :'( <3

7. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Најобични ампули у аптека Б6 Б12 побарај или купи си апчиња и истолчи ги. Не се тие посебни за коса..

На Kikc му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Мила*

Мила* Нов член

Се зачлени на:
    8 февруари 2015
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    3
    Сите знаеме колку чини еден регенератор или пак спреј за коса, некои од нас не можат редовно да си ги допуштаат тие задоволства.
    Затоа биди креативна и најди си пумпица од веќеискористен спреј и наполни го со пиво. Врувај ми, пивото дава многу волумен и ја храни косата со Б витамин.
    Пред или по миење со шампон ишприцај ја косата. (Препорачувам да се миеш со Orzene шампон со база на јачмен, го имаш во секој маркет, кафеава амбалажа. Квалитетен е и не е скап.

На Srce01 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.081
    Здраво јас сум голем љубител на етерични масла и често ги користам како мирис за косата. Она што јас го правам е 500 ml дестилирана вода (или ако немаш дестилирана зовриј 500 мл обична вода од чешма и остави да се олади) со една лажица јаболков оцет и од 7 до 10 капки етерично масло од лаванда (лично мој фаворит помеѓу етеричните масла). Со оваа течност ја измивам косата после шампонирањето (и после балзамот) и не ја одмивам. Кога ќе се исуши мирисот на оцетот испарува а оној на лавандата сеуште се чувствува. Веднаш се приметува разлика затоа што освен што прекрасно мириса косата има и фантастичен сјај.

На naturally и Srce01 им се допаѓа ова.
  10. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.526
    Допаѓања:
    106.063

Ако си фарбана црна тешко , многу тешко да падне , само да го ишишаш тој дел или да се бланшираш нема др чаре

11. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.775
    Допаѓања:
    53.108
    prirodno sum crnka :) otidov na frizer da mi napravat ombre , mi ispadna kako portokalovo taka nijansi.. ne mi dopadna se prefarbav kafeno :/ vrvovite mi se rascvetani kosata mnogu suva. koristam komplet tretman so arganovo maslo:/ kupiv i kokosovo i ricinisovo ne sakam da se sisam konecno malce mi porasna kako da ja oziveam malce? :( baska sto sakam pak da ja farbam ama sega kaj podobar frizer :) .. sekoj sovet kje mi bide dobredojden,bi blagodaram odnapred <3 10966893_10203718685235964_1359650796_n.jpg

На koritsaki и JustFun им се допаѓа ова.
  12. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.526
    Допаѓања:
    106.063

Прво да ти кажам дека ти завидувам на долгата коса :) камо јас така да ја израснам :D второ , таква убава коса не си требало да ја расипуваш со омбре , мене сите што носат омбре ми изгледаат ко неофарбани (полаофарбани) безвеза најискрено , но ок,а сега како сакаш да ја правиш , каква боја сакаш да ставиш? Можеш да разгледаш што другиве девојки имаат пишувано во врска со фризерски студија -
    Фризерско студио

13. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.775
    Допаѓања:
    53.108
    pa sakav nesto nakaj plavo :/ so prameni .. malce da mi pomine merakot pa crnka :)) mislam deka resiv da odam vo studio estetika poskapi se ama mn se dobri :))

14. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.526
    Допаѓања:
    106.063

Мoжеш зaштo дa не, и јaс дoлгo време бев црнкa фaрбaнa и убaвo ми стoеше сегa сум плaтине плaвa и oвaa бoјa убaвo ми стoи мoже вo иднинa aкo ми се здoсaди светлo кaфенa дa сменaм нo не црнa зaштo тешкo се вaди aкo сaкaш дa смениш , пa пиши штo ќе нaпрaвиш

15. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    Девојки да ве прашам, што би ми препорачале за да ја скротам косата, особено зимно време од електрицитет? Од сушење со фен и од волнени џемпери добивам ефект на ултра- супер бушава коса (имам виткана, густа коса), а веднаш после сушење секое влакно си тера своја политика. :worried::worried:

Дали би препорачале капки, спреј или? По можност да не е од Авон (не можам да чекам додека да стигне порачката). :)

16. beliver

beliver Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2012
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    59
    Дали некој има искуство со студио ин кај бубе? колку зима за шишање и Balayage отприлика и дали е добар?

17. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Јас сум фарбана црна и сакам да сменам боја. Сакам како на сликата што е, бојата на кафено ми мава, но како без да ми се оштети косата?
    Amazing-Hairstyles-collection-2014-7.jpg

18. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.526
    Допаѓања:
    106.063

бубаче тешко од црна кафена или да почекаш да израсне црното и да го ошишаш или со бланш/деколоратор. Јас лани кога сакав да ја осветлам а имав црна фарбана коса купив деколоратор 3 саата се мачев ама на крај успеав ми дојде некоја црвенкасто/темно кафена боја еве ваква ми беше косата пред и по ставањето деколорант

19. luna-luna123

luna-luna123 Нов член

Се зачлени на:
    14 март 2015
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Мнооогу голема желба ми е да имам сини врвчиња на косата. Одамна го сакам тоа, ама никако не успевам да најдам фарба или степ во таква боја.. :( Да не знае некој како да направам сина боја од степчиња или што да искористам за да ми бидат сини врвчињата?

20. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Леле многу сакам да сменам, некои викаат со деколорант некои со бланш, секој различно кажува