Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи прашања за коса

Дискусија во 'Коса' започната од butterfly33, 30 август 2012.

1. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Aham jas ke probam prvo so bilo kakov losion , mleka mislam deka nemam .Kazav spejot od Avon za zastita na kosata od gorenje i serumot za suvi vrvovi.

На BabyyBoo и vitamina им се допаѓа ова.
  2. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.960
    Допаѓања:
    219.338
    Јас го споделив моето искуство во погорните постови дека помага, пробај незнам каква ти е косата дали густа или ретка, покрај млекото третирај ја секогаш и косата со капки (многу помагаат) секогаш кога ќе ја гориш независно дали пегла или фигаро и после секое туширање пред да ја сушиш.
    По извесно време ќе забележиш дека капките многу помагаат во растот и квалитетноста на косата. Покрај тоа можеш да земеш и некој друг спреј еве на пример од авон како превентива. Јас практикувам повеќе ствари за косата и досега ми се покажаа како доста ефективни, косата ми е густа мека и значително брзо ми расте, значи пробај и користи повеќе работи за нега на косата нема да имаш штета.

Последна измена: 25 август 2015
  3. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.933
    Допаѓања:
    81.231
    Постојат и млека специјално наменети за коса, не знам зошто си правите такви експерименти.
    Не е добро да ставате лосион наменет за тело на косата, не правите ништо добро на самото влакно, само помагате да се наталожат силикони, разноразни масла и што ли уште не и потоа ги пржите со пеглата за коса.

За заштита од топлина тука се спрејовите, не се скапи, а се доста ефикасни и ги има од речиси сите брендови кои произведуваат препарати за коса.
    И силиконските капки не е добро да ги користите непосредно пред пеглање, освен ако не сакате да си ја испржите косата како помфрит на врвовите.

На крај, користете што сакате што се однесува до мене, ама имајте предвид дека од тоа спомнато погоре немате никаква заштита, туку само полошо и` правите на сопствената коса.

На lunicka, naturally, Daydream и 4 други им се допаѓа ова.
  4. BabyyBoo

BabyyBoo Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    66
    @vitamina Јас имам густа коса но последнава години ми стана по ретка ама и подобро е така, а за капки не ставам прв пат ставив вчера кога си ја измив косата ама забележав дека ја мрсат повеќе косата. Инаку за спрејот од авон ќе го пробам

Инаку го има ли некој пробано овој спреј и дали е ефективен

Прикачени фајлови:

5. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.280
    Витамина, сигурно имаш среќа да имаш густа коса со дебело влакно, инаку овие третмани се убиствени за косата.
    Тоа кокосово масло од 50 денари нема воопшто кокос во него освен мирисот, но и тоа е знак колку е лажно бидејќи оригиналното масло го нема тој мирис, знам од искуство и јас сум го купувала порано ова од 50 денари и сум била во заблуда се додека не го пробав оригиналното и не ги видов неговите бенефити.
    Силиконите се исто така штетни, даваат лажна слика за изгледот на косата- го обвиткуваат влакното правејќи го мазно, меѓутоа не го негуваат длабински, реалната состојба на косата е сосема поинаква.
    Затоа и последните години се избегнуваат силиконите како состојка на шампоните и другите производи за нега на коса, па дури производителите гордо истакнуваат на амбалажата дека производот не содржи силикони.
    За млекото за тело исто не ми е јасно, како што кажа и Мишела, за таа намена си има посебни млека за коса со поволни цени (пример млекото од манго или од кокос на Балеа).

За заштита од топлина има посебни производи од различни компании, доста позитивни критики има за спрејот Тренд ап на Балеа кој ја штити косата од температури мислам до 220 степени, а цената му е исто многу поволна.

Пак ќе кажам, мислам дека имаш среќа што имаш природно густа коса инаку да имаше малку понежна коса со тенко влакно, оваа “нега“ ќе ти ја доуништеше.

На Nausicaa, lunicka, naturally и 3 други им се допаѓа ова.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.960
    Допаѓања:
    219.338
    Значи според тебе не треба да користам ни капки?!
    Тогаш те молам просветли ме што да купам за косава за нега?
    Би ти била благодарна доколку ми понудиш некои продукти со еу марка бидејки не живејам во македонија.

7. renata77

renata77 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2009
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    8.605
    @vitamina капките-силиконите не се за нега,туку се за заштита,како на пример од губење на влага,од механичко триење,атмосферски влијанија итн.
    За заштита од топлина си има посебни производи,ете тие спрејови,не знам не сум користела и не можам да ти кажам поконкретно.
    А за нега се маските,регенераторите,маслата,кремовите,ампулите,млеката за коса,серумите итн.

Инаку,какво незнаење има овде на темиве за коса,страв да те фати.Шампони,маски и се останато се бира на основа на мирис,на амбалажа,на не знам што....ужас.За состојки,ни збор немам прочитано.
    Не читам,само ептен нешто ако ми запни во око.Може немате потреба,природно си имате здрави коси или па професионално со третмани,на фризер си ги негувате.Јас триста странски блогови и форуми проучив,ама вреди.:)

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.960
    Допаѓања:
    219.338
    Сите ме грабнавте за коса :lol:
    Може навистина погрешно сум мислила и правела што знам.
    Инаку за капките што зборував мислев за општа употреба како што напомена и ти, не мислев ради горење.
    Затоа и ве прашав вас поискусните дали би можеле да ми препорачате некоја нега за косава, не ради горење бидејки не ја користам пеглата скоро ич.
    Единствениот проблем со косата што го имам ми е кожата зошто ми се лупи и имам рани, ова ситуација ми трае долги години и не најдов чаре кај ниту еден доктор, едноставно ми кажуваа дека е период.
    Дали некој би можел да ми препорача соодветен шампон од некоја европска марка?
    Благодарам однапред.

9. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Имаш перут? Ако имаш перут јас би ти го препорачала на Vichy шампонот против перут, скап е кај нас 800 денари ама си ја врши работата.
    И мене така ми се правеше, имав како ранички ако ги чепнев имаа засирена крв, не знам дали и тебе ти е така.

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.933
    Допаѓања:
    81.231
    Јас за проблемот со кожата ти пишав лична порака уште пред десетина дена, но очигледно не си ја видела.

11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.960
    Допаѓања:
    219.338
    @x.Daisy.x
    Да дајзи истиот проблем го имам како ти што си го имала, купував скапи шампони од аптрки додека ги користев со месеци се беше во ред кога престанував да ги користам и се враќав на бекутан или некој друг сличен одново ми доаѓаше проблемот и така со години, одев по дерматолози и ми даваа капки додека ги користев исто се средуваше колку толку проблемот кога престанував одново.
    И сеуште ми остана проблемот најверојатно има нешто што не е во ред, накрај докторот се откажа и ми посочи дека е "период" кој трае еве веќе 3 4 години.
    Ке пробам да го потражам тој шампон но меѓутоа верувам дека додека го користам ќе имам резултат кога ќе го преќинам повторно ќе се појави проблемот.
    Ако си имала искуство со овој проблем би те замолила да ме контакриташ преку лп и да ми ги споделиш искуствата.
    Мила @Mishela веднаш ти имав одговорено на пораката во лп но ти не ми врати, веројатно не ти стигнала а јас мислев да не досадувам па затоа и не ти пишав повторно. Ќе ти препратам порака во лп доколку имаш време и би сакала да ми помогнеш.
    @sesilija ти благодарам за несебичната помош ќе пробам да ги најдам овие масла и да ги применувам можеби насвистина ќе си го решам проблемот.
    Поздрав и ви благодарам на сите.

12. littleflower

littleflower Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2012
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.484
    Купив ампули Б витамини и пантенол зедов, но незнам колку ампули на колкава количина шампон оди. Може некој кој веќе користи да ми пише колку става?

13. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Pantenol?I ne ti kazaa vo apteka vo kolku ml sampon,jas koristev no do sega pantenol ne mi dale

14. littleflower

Се зачлени на:
    20 февруари 2012
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.484
    не ми кажаа, девојката рече дека незнае.

15. butterfly*

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Jas zemav vitamini b1,b12 i b6 nekogas mi davaa i c,obicno msm odea 3ampuli vo 250ml sampon od kopriva,2beli 1so crvena tecnost,jas zemav poveke zasto stavav vo 500ml sampon

16. littleflower

Се зачлени на:
    20 февруари 2012
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.484
    Фала за инфо. Колку време го користиш така шампонот? Има резултати?

17. butterfly*

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Kaj mene bese od 500ml i terav mesec najmnogu mesecipol,jas za toa vreme ja postignav posakuvanata dolzina,kaj mene imase vidlivi rezultati i prezadovolna sum

18. Winter Lady

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Јас последниот пат ставив во 500 мл.10 апчиња б витамин.И го користам кога ке ми дојде и тоа во шампон од коприва.Сум ставала и во 250 мл.па имаше ефект и така.

На littleflower му/ѝ се допаѓа ова.
  19. butterfly*

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Jas za apcinja imam slusnato ama nesum stavila,a za ml namerno stavav vo 500ml zasto 250ml mi se vide malku i mislev deka za brzo vreme ke go potrosam pa zatoa vo 500 staviv

20. Winter Lady

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    А тоа 2 бели со црвена течност што ти значи ?
    и ТИ ПОРАСНА ЗА 1 ипол месец повеќе од 3 цм ?
    Јас не сум ставала ампули само апчиња ми се наогале по дома затоа.