Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи прашања за коса

Дискусија во 'Коса' започната од butterfly33, 30 август 2012.

1. elenaeli22

elenaeli22 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    391
    Бев на фризер ја кратев косата, ми беше порасната многу и ми рече фризерката дека многу ми е заплеткана, многу ми се меткала, ми го скрати оштетеното, не ми беше многу дури и реков и повеќе да скрати.
    Шо да ставам на косата за да не ми се плетка така ?
    Некое масло нешто ?

2. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.439
    Допаѓања:
    20.028
    Го имам користено тој кафениот серум, многу е добар! Инаку, пред недела дена отидов да го купам маслото со арган ама имаше останато само едно шишенце а тоа до пола празно :D Девојките од Дм изгледа си се послужувале со него :) па дома си се вратив со ова
    maxresdefault.jpg
    Убаво мириса и супер ги прави врвовите, плус (наводно) дава и заштита од топлина. По текстура ме потсеќа на силиконските капки на Авон и сега-засега сум задоволна па ќе видиме како ќе се покаже на подолги патеки :)

На ivancekitty и UnordinaryOne им се допаѓа ова.
  3. Olgitsa

Olgitsa Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    797
    Фризерката ми кажа да избегавам и не користам шампони, регенератори и други препарати за коса што содржат соли.....
    Може некој да ми каже како се означени солите на пакувањата, односно што да гледам да нема во состојките..

4. UnordinaryOne

UnordinaryOne Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.630
    Во последно време ми паѓаше косата повеќе од вообичаено, но по извесно време користење на шампони за таа намена без никакви резултати, се откажав и купив обичен шампон на Балеа, за сува коса. Потоа се сетив дека на форумов имав читано за ставање на апчиња Б комплекс во шампонот, наводно за да се намали паѓањето и да зајакне косата. Решив да експериментирам, па така на шампон од 300 мл ставив 8 таблети (да напоменам дека го измив кафениот слој бидејќи косата ми е бланширана). Навистина имаше добри резултати со опаѓањето, но она од што сум најмногу фасцинирана е сјајот кој го добив од истиот шампон. Мојата коса обично е сува и покрај тоа што косистам шампони за таа намена, кокосово масло пред миење, серум за врвови од балеа, шампони без силикони, итн....Буквално сум вчудоневидена од резултатите, не верував дека е возможно косата до толку да ми се препороди и да добие толкава лелеавост и живост. Само не знам дали смее да се користи тој шампон постојано, но не верувам дека би имало непосакувани ефекти. Можеби ќе ја намалам дозата на Б комплекс во иднина. Сакав да го споделам искуството за оние кои мачат мака со сува коса. И порано мислам дека имам ставано Б-комплекс во шампон, меѓутоа од коприва и го немаше овој ефект. Значи, благ шампон+Б-комплекс и косата е неверојатно сјајна и регенерирана. Го немам само јас тој впечаток, мајка ми сама ме праша што сум и направила на косата што ми е толку сјајна. Конечно и мојата коса да добие малку живост. И тоа со толку едноставно решение. Поздрав :)

На ivancekitty му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Juicy

Juicy Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2010
    Пораки:
    1.815
    Допаѓања:
    11.130

Знаете ли како да ја направам косата виткана како пејачкава со црвена коса ?
    Ако знаете некој туторијал пратете ми .

6. Shinystar

Shinystar Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Девојки дали откако се офарбавте вашата коса што растеше беше потемна од претходно и ако да дали многу нијанси? Ви благодарам однапред :*

7. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.365
    Јас го користам спрејот на Ревлон кој има билион функции . Ова ми е трето шишенце, а го користам по една година( ставам после секое миење на косата). Освен што ја отплеткува и дава волумен и прекрасен мирис. За заштита од топлина и фарбање не знам, затоа што не се пеглам и не сум се фарбала до сега.
    Цената му е околу 900 ден, „ @elenaeli22 може да го пробаш.

Прикачени фајлови:

• s-l1600.jpg
      s-l1600.jpg
      Големина на фајлот:
      97,7 KB
      Прегледи:
      29
    На mimi**** и Ethrnity им се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.963
    Допаѓања:
    219.396
    Дали имате искуство со "осветлувачот" од балеа?
    images-1.jpeg
    Ме интересира како се нанесува и дали премногу ја оштетува косата?

9. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Поубаво фарба отколку ова. Многу ја суши косата, после нанесување ти станува ко метла, ама буквално како метла да допираш. Не би ти препорачала.

10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.963
    Допаѓања:
    219.396
    Дејзи јас веќе почнав да ставам.. го земав. Тоа е што е, сакав само да прашам како се нанесува?!

11. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Уф, мислам дека на мокра коса шприцаш на прамен по прамен и ја сушиш, ама не сум сигурна. Инаку ако ти е кафена косата, како златна-медова ќе ти стане после неколку нанесувања.

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  12. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.309
    Допаѓања:
    4.496
    Се суши косата некаде до пола значи полу мокра полу сува и се прска со спрејот и после обавезно со фен се суши бидејќи топлината демек го активира спрејот..јас лично сакав да добијам повеќе омбре ефект и на коренов воопшто не се прскав а надолу постепено..на пример на средина два пати на крајовите три пати и чешлав...мене ми дојде многу убаво постепено осветлена и на фризер се чудеа како така ми дошла многу природно ми изгледа...ама ако самото твое природно влакно има тенденција кон портокалови тонови ќе ти излезат тие...значи дефинитивно нема плава да ти дојде...така некоја медова нијанса..мене лично воопшто ич не ми се оштети..ама голема е веројатноста пошто спрејов е всушност хидроген..ама зависи од косата

13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.963
    Допаѓања:
    219.396
    @x.Daisy.x се подразбира дека сето ова се хидрогени кои што ја горат косава, ама јас сум решена па ќе одам до крај. :) ти благодарам како и да е знаеш дека совет од тебе секогаш ценам бидејки се раазбираш од овие работи.
    @doubleinfinity јас веќе го почнав и тоа не од корен, туку од средина некаде е сега сакав да те прашам бидејки не те разбрав прскаш по 2 пати на ист прамен или? Јас ја делам на две косата и ја прскам по еднаш, правило е или повеќе треба? Колку минути одприлика се суши после спрејот? И после колку прскања се гледаат резултарите? Не знам како да постапам навистина??

На x.Daisy.x му/ѝ се допаѓа ова.
  14. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.309
    Допаѓања:
    4.496
    јас на пример косата ја делев на повеќе прамени..на пример на пола и после секоја половина на уште 4..и секој прамен горе не го прскав,некаде 2-3 сантиметри под и над уши прскав два пати а врвовите ги прскав три пати...и така секој прамен..и после чешлав...тоа го правев за да добијам омбре ефект односно најдолу да ми е најсветла и затоа најдолу прскав највеќе пати...а ти можеш да прскаш како ти одговара...после прскање си земаш фен и си ја сушиш до крај...иначе мислам дека на шишенцето имаш инструкции за колку смееш да се прскаш,мислам беше на 2 дена 10 пати смееш и после пауза..јас се прскав на 4 дена и тоа на почетокот можеби 3-4 пати со ред после онака кога ќе ми текнеше...се на се мн малку потрошив од шишенцето а сепак добив мн резултати

15. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.503
    витамина мојата братучетка го користеше , никогаш не беше фарбана , кога го нанесуваше овој спреј и ја осветли косата али од убава бујна коса и стана метла , па ко отиде на фризер и рекоја да прекине одма со спрејот бидејки содржел мн хидроген мн ја гори косата поубави било со фарба отколку со спрејот , и сега мн се кае мн ја упропасти косата

16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.963
    Допаѓања:
    219.396
    Анаконда нема правило кај секого е различно верувај, ете јас го земав по препорака на една моја блиска личност таа го користеше и беше многу задоволна, резултатите јас лично и ги видов. Е сега сметам дека треба да се користи без претерување, јас би пробала. Сепак ти благодарам што сподели искуство.

На anakonda88 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.280
    @vitamina, има упатство на кутивчето како се употребува, или го фрли веќе, па не можеш да видиш?

Спрејот е доста коментиран на форумот, сега пребарував да ти постирам и мое искуство и каде се водеше муабетот, ама за жал не можев да го најдам. Напишав во пребарувачот спреј, па балеа спреј, спреј за осветлување на косата, ама никако не ми излегуваше, можеби има некаков проблем.

Како и да е, спрејот се прска на влажна коса, и потоа косата се суши со фен, за да може спрејот да делува.
    Ако сакаш побрз ефект можеш да ги завиткаш прамените во фолија.
    Се препорачува пауза од 3-4 дена меѓу секое наредно нанесување.

Дали ја оштетува зависи од самата коса, меѓутоа имај во предвид дека тоа е хидроген, што впрочем се осеќа и по мирисот.

Но кај мене ете, немаше никаков ефект, пробав и со фолија, и со сушење на најјако додека не ми биде скроз сува косата и ништо не забележав.
    Очигледно сум некаков исклучок бидејќи овде доста феминки го пофалија, имаше постирано и слики, но доста се жалеа и од оштетувања на косата.

Пребарај го форумот, можеби кај тебе ќе се појават овие мислења.

18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.963
    Допаѓања:
    219.396
    @sesilija баш ти благодарам за секогаш несебичните одговори, јас веќе почнав со спрејот од 2 прскања имам скроз мал забележлив резултат но гледам и дека косава почна да ми се оштетува многу. Почнувам секогаш да прскам со цел страв да не си направам некоја беља бидејки јасно ми е дека ова е хидроген да така затоа и прашав што како каде да прскам да не случајно испаднам папагал во косата. Читав на упатсвото но незнам по колку пати да прскам за да не ја оштетам многу косава а и баш ме е страв од исходот.
    Инаку спомнуваше ти серум за косава за кога се суши и пегла па сакав да те прашам од каде да набавам такво нешто и како тоа нешто се вика? Гледав денес во авон но не знаев што точно да нарачам бидејки не знам што е правилно а што не и дали воопшто помага?!
    Целава сум во недоумици:?:

19. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.280
    Мислиш на спреј за заштита на косата од топлина?
    Има таков на Балеа, јас него моментално го користам, меѓутоа ако сакаш од Авон почекај, во К1 што ќе започне на 29ти декември, ќе биде 89 денари.

20. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.963
    Допаѓања:
    219.396
    Да Сеси. Многу ти благодарам за оваа информација, ме просветли. Кажи ми само како се вика тој спреј за да знам кој да го барам?
    Од дм и балеа немам можност да купам.
    Инаку како ставаше ти од спрејот шо колку прскања на еден прамен?