Панични напади

Дискусија во 'Психологија' започната од anaantonia, 4 јуни 2013.

1. Лејди Гага

Лејди Гага Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2025
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    482
    Од мое лично искуство ќе ти кажам дека луѓето коишто имаат панични напади им е страв дека ќе добијат инфаркт. Секогаш кога така ќе ти дојде измиј ги вратот, лицето со ладна вода. Тоа многу помага:hug:пореметен ти е вегетативниот нервен систем, физички си здрав. Најдобро консултирај се со психијатар

На troublemaker94, _Naumche_, GirlLove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. BeMyFriend

BeMyFriend Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2023
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.536
    Да ама јас дури и имам заборавено како беше да имам ваков напад.
    Нервозата е што утре сум прва а никако да заспијам

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.361
    Исто и јас имав заборавено ,исто вака пред работа ми се случи поради тоа и работата ја изгубив,напиј се нешто јас веќе недела дена пијам бвиплекс.

На BeMyFriend му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Badii

Badii Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    359
    • Пишувај кирилица
    Otvoriv da prochitam i se prisetiv koga imav i do 5 napadi na den, so godini.. Ne posakuvam nikomu. Nekako postepeno ischeznaa za da zaboravam koga i bil posledniot. Samo znam deka si dozvoluvav da “umram” od maki ne mozhev povekje da se boram i da dodavam maslo na ognot.. i pogodete shto!? oslabnaa! i posle sekoja moja pasivna reakcija tie stanuvaa se poslabi a jas zajaknuvav! Soochete se so stravot, toa e edinstveniot nachin na se oslobodite i zhiveete zhivot kakov shto sekoj od nas zasluzhuva.

На Crnookata, poi, GirlLove и 2 други им се допаѓа ова.
  5. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.196
    Допаѓања:
    2.403
    Здраво на сите. После година-две, пак се враќам во темава. Можеби не е најсоодветна за мојата проблематика, но ја избрав како нешто со коешто се соочувам повторно изминатите дена.
    Мислев дека научив да живеам со ,,мааните" што ги имам и да се справам со анксиозноста, депресијата. Но месецов пак живеам во минатото. Мислам дека толку многу ги поттискав проблемите и стравовите долго време, што сега излегуваат на виделина. Мислев дека сум доволна силна да се справам сама со некои нешта. Ме мачат некои работи од минатото за кои немам одговор. Изминатиов месец често мислам на ситуацијата, толку многу што дури скоро секоја вечер ја сонувам личноста поврзана со тие настани. Почнав да се затварам, да одбегавам секојдневни активности и да кажувам дека сум добра, кога всушност чувствував дека внатрешно гнијам. И еве изминативе дена сето тоа ескалира со панични напади. Ќе се надоврзам на дискусијата погоре, и јас сум заборавила како тоа изгледа. Пред 4-5-6 години имав лош период кога тоа секојдневно го доживував. Не знам како би ги опишала со зборови, но толку е силно што не можам воздух да земам, осеќам како да се гушам. Го отварам прозорот, но не го осеќам воздухот. Излегувам на тераса, но повторно исто. И така трае од неколку минути, па се' до можеби половина час. Се трудам повторно сама да се справам, но се плашам дека нема да можам. Ова што на некој начин си ги излеав мислите тука барем малку ми олеснува. Ќе ми значи ако некој има било каков совет за како да се вратам на секојдневниот живот, без одредени одговори од минатото. Ме мачи тоа што не ја знам вистината, но од друга страна, таа вистина може да е многу помрачна и можеби со причина ги немам тие одговори. Збунета сум, ми фали тронка лепота во животов во моментов.

На GirlLove, st-el, eliesaab и 3 други им се допаѓа ова.
  6. BeMyFriend

BeMyFriend Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2023
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.536
    Мора да се зема терапија и редовно на контрола.
    Еве и јас треба да идам на контрола деновиве ама знае на 3 месеци некогаш да имам епизода како тебе

На GirlLove и Лејди Гага им се допаѓа ова.
  7. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.361
    Како функционираш со работа, јас не можам да почнам со работа.

8. BeMyFriend

BeMyFriend Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2023
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.536
    Причината ти е дека немаш самодоверба или ти се спие од лековите?

На Crnookata му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Лејди Гага

Лејди Гага Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2025
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    482
    Консултирај се со психијатар, тој ќе ти препише терапија:)и тогаш полесно ќе ги контролираш паничните напади

10. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.611
    Допаѓања:
    14.974
    Го немаш воопшто прифатено минатото - такво какво што е, па затоа и имаш немир. Некогаш и не мора да се има конкретна причина за паничен напад, доволно е да те тригерне некоја ситница. А вакви ситници мал куп ќе имаш во животот..Затоа треба да препознаваш и навремено спречуваш. Мојот совет не е директно да преминеш на терапија и психијатар, туку да пробаш со психолог. Мислам дека ти недостасува отворен, детален разговор. Кажи сѐ што те мачи, заокружете и ќе дојдеш до момент на олеснување. @poi

На GirlLove, Лејди Гага, Трагедијаупмм и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Mac32

Mac32 Нов член

Се зачлени на:
    31 јануари 2025
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Какви се симптомите? Еве кај мене 5 дена скоро секој ден имам стегање во градите, тахикардија, трнење на левата рака, главоболка и си мислам удар ќе добијам правев екг добро беше

12. troublemaker94

troublemaker94 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2018
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    526
    Ви ја препорачувам на сите книгата Panic Away, случајно ја најдов и ја прочитав пред 10 години, кога имав панични напади. Се сеќавам дека ја симнав на српски.
    Неверојатно е колку ми помогна

https://www.scribd.com/document/531728468/Knjiga-Panic-Away-1

13. senjorita-v

senjorita-v Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2011
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    10.866
    Јас ист ваков паничен имав два пати во еден месец

14. BeMyFriend

BeMyFriend Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2023
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.536
    Мораш да зимаш терапија и редовно на контрола ако идеш на терапевт и да му кажуваш се...бар јас така правам

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  15. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.264
    Допаѓања:
    16.546
    Обавезно психотерапевт и ако си била на медикаменти ќе си попијаш пак.

Без галје. Тука сме, пиши лп што те мачи. Води си дневник, сакаш пишувај во тетратка, сакаш снимај се.

Имаш ли некој?
    Како стоиш со фамилијата?другарка, другар, дечко?

Физичка активност имаш ли?

Почни од најмала.

16. Лејди Гага

Лејди Гага Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2025
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    482
    Тогаш е вегетативно. Симптомите кај мене беа стегање во пределот на градниот кош или пак како некој да те боцка, неможев убаво воздух да земам, тахикардија, вртоглавица, срцебиење иако притисокот ми беше најнормален. Препратено со стравични мисли дека ќе паднам, ќе се онесвестам и ќе завршам во болница. И ете не завршив:inlove:жива сум уште

17. sunsetbeach

sunsetbeach Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2025
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    32
    Не сум имала паничен напад, еднаш пред настап у музичко имав трема некоја анксиозност ми се потеа рацете а вака рендом не ми се случило.
    Имам негде прочитано дека кисели гумени бонбони помагале во случај на паничен напад..мислам не мора гумени да се али као кисело нешто за дистракција..

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.