На последниот ПАП пред 5 месеци резултатот покажал ХПВ матичната не ми се ни јави да ми каже, сега бев да си го видам резултатот и ми вика ќе го повториме за еден месец и ако покаже пак ќе правиме типизација, ова е прв пат да ми покаже ХПВ, редовно правам контроли барем еднаш годишно и досега само еден партнер сум имала, ме изнервира дека ме ми се јави да ми каже за резултатот. Немам јас никакви симтоми, уште ова ми фалеше. Што да правам?
И јас како тебе на ПАП тестот имав резултат за ХПВ. Направив веднаш типизација и испадна дека сè е во ред. Така што, не се грижи, можно е и кај тебе да е истото. Огромна грешка и е тоа на матичната, во најскоро време направи го тестот и типизацијата ако е потребно.
Работи на појачување на имунитетот. Во билна аптека Стојанови има чај за ХПВ ако си во можност земи си. Штом нема клеточни промени на грлото на матката нема што да се секираш.
Не знам дали смеам да земам нешто за појачување на имунитет поради автоимуна болест, мислам дека не се препорачува, ама ќе чекам уште еден пап па ќе видам што како. Фала
Како што се сеќавам, хпв како таков не може да излезе на пап. Мене ми излезе клеточни промени што асоцираат на вирусна инфекција и допишано со пенкало хпв до него. Испаничив нормално и правев типизација, ништо немав. Штом немаш цин промени, добро е. Направи типизација и ќе видиш дали воопшто имаш хпв. Сепак вирус е, со јакнење на имунитет ќе го потиснеш (ако излезе на типизација) .
Хпв има околу 100тина типови, најголем дел од нив не предизвикуваат проблеми, тие што предизвикуваат се околу 10тина, така да голема е веројатноста да имаш безопасен хпв кој не прави проблем. Партнерот доколку бил изложен на вирусот од претходни партнерки, така си и ти изложена најверојатно, ама толку е чест што најчесто е невозможно да се улови почетокот на инфекцијата и плус што доколку воопшто некогаш се појават симптоми, можат да бидат и по 10-15 години ама може и никогаш. Не се загрижувај, неверојатно чест е, на многу жени им излегува на пап ама најчесто се тие безопасни типови и во најголем број од случаите имуниот систем го чисти за година дена од организмот, без никакви посебни појачувања на имунитет, само со редовна здрава храна, без стрес и всушност се она што вклучува здрав животен стил. Не се замарај, прави си прегледи, направи пак пап, типизација, ама имај на ум дека статистички си во супер ситуација, иако страшно звучи прв пат кога ќе слушнеш позитивен резултат на хпв. А на матичната побарај и објаснување зошто направила таква грешка да не те извести.
После колку време од ризичен однос пап тестот може да детектира присуство на хпв вирус? Сестра ми имала ризичен однос пред 4 месеци,сега се добиени резултатите од папот кој е правен пред 1 месец,папот е чист. Дали се резултатите веродостојни?
Сакаш да кажеш дека сестра ти имала не заштитен сексуален однос и дека нејзиниот партнер со сигурност е носител на хпв? Да речеме дека е така, не мора да значи дека мора одма на пап тестот да покаже присуство на хпв, може после 1, 5, 10 години а може и никогаш. Штом папот и е чист нема место за паника, друг пат за секој случај нека си користи презерватив.
Здраво девојки, ме интересира за колку време ви биле готови резултатите на пап тестот? Ми падна чудно бидејќи докторката ми рече за месец дена, додека пак на другарка ми за две недели и беа готови кај друга докторка.
Правев ПАП и се јавувам за резултати сестрата ми вика супер е има вирусни клеточни промени. И викам што е тоа вика ништо добар е папот. Јас се испаничив до понеделник дур ја слушнам докторката да ми објасни. Некој искуство?
Ако има вирусни клеточни промени не може да биде супер. Во секој случај почекај до понеделник,резултатот најдобро ке ти го објасне докторката.
Мене со ваков резултат ми рекоа имаш хпв, ме извадија од памет. Во секој случај резултатов како таков ништо не значи, треба типизација да се направи за да се детектира со сигурност хпв
Ти зема пак примерок за типизација докторот. Знам во Ману прават државно и по приватниве. Околу 4000 беше пред 2-3 години на приватно. Јас пошто не ми беше матична докторката фаќав врски за на ГАК, таму правев, ама мислам дека во принцип нема можност за таму. Тогаш сама си носев примероци, сега не знам како е со коронава.
Матичниот гинеколог ти зема примерок, и ако не сакаш да чекаш во државна цел месец, доколку си во можност однеси го примерокот во некоја приватна лабoроторија. Јас го носев во Биотек, за 24ч ми беше готов резултатот и платив 3 500, за неколку денови мислам беше околу 2500-3000.
Матичната ти зема брис исто како за ПАП. Со упат на Микробиологија на клиника е 250 ден, резултати за околу 3 недели. Исто и на ГАК може со упат од матичната.
Се преплашив... а сестрата ми вика немаш ни цин нема ништо, ова е уреден пап и земи една недела ставај бетадине вагиналетки.
Па поверојатно е дека стварно немаш хпв затоа што и да имаш не предизвикал цин пример, но еве ти викам, мене ми се јавува и ми вика имаш хпв, и тоа беше вадење од памет.. Јави се кај матичниот и види што ке ти препорача. И да имаш хпв, ништо страшно не е.