Парламентарни избори 2024

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Drageeu, 25 март 2024.

?

За која политичка партија би гласале?

Анкетата е затворена на 9 мај 2024.
  1. Коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ

79 глас(а)
    31,6%
  2. Коалицијата на СДСМ

20 глас(а)
    8,0%
  3. Левица

75 глас(а)
    30,0%
  4. ЗНАМ

18 глас(а)
    7,2%
  5. Европски фронт (ДУИ, ДПА..)

4 глас(а)
    1,6%
  6. Коалиција ВРЕДИ (Беса, АА, Алтернатива..)

1 глас(а)
    0,4%
  7. Нова Алтернатива на Данела Арсовска

4 глас(а)
    1,6%
  8. ГРОМ

2 глас(а)
    0,8%
  9. Друга партија

1 глас(а)
    0,4%
  10. Нема да излезам на гласање

26 глас(а)
    10,4%
  11. Ќе го поништам ливчето

20 глас(а)
    8,0%
  1. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.233
    Допаѓања:
    7.809
    Зошто толку гласови доби Максим наспроти Левица. Има некој некакво размислување? Не сум ни за едниот ни за другиот, но не сум ни против. Ме интересира од каде Максо извади толку гласови, барем другиве колку толку беа повеќе актуелни во политиката.

2. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.235
    Да, но 21 пратеник, некако малку ми се.

3. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.212
    Допаѓања:
    5.062
    Епа ЗНАМ е креација на ВМРО, да земе гласови од ездеес, а Левица е креација на СДСМ, да земе гласови од дпне.
    Не знам, останува да видиме.

4. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.323
    Допаѓања:
    4.868
    Левица заслужува шанса, и редно време е да се тргне некој од главниве 2 партии

5. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    7.312
    ЗНАМ долго време се има крчкано како проект/партија. Во позадина се шушка дека е Бранко Црвенковски, голем дел од претходното раководство на СДСМ се шуња во ЗНАМ. Весна Бендевска беше дел од претходниот состав на СДСМ, сега е до Максим Димитриевски. Софија Куновска исто се мота околу нив, а и Наташа Савова. И уште многу други ликови од транзицијата. Јас помнам дека долги години се збореше за тоа дека Бранко ќе прави партија. Како политичар е истрошен, али можно е да стои во позадина. Зошто ЗНАМ доби повеќе гласови од Левица? Пошто повеќе ќеш се влева таму ваљда. Како за нова партија имаа доста реклами, гостувања. А и го собраа разочараното гласачко тело на СДСМ. Како ликови не ми се чисти. Јас лично Бранко го доживувам како најголемото зло што и се десило на државава. Транзиција, примање на бегалци и менување на демографија, нова територијална поделба. Се шушка дека како партија се блиски до српскиот свет. Бранко на времето беше етикетиран како србоман, а ЉуБчо како бугарофил. Не се трета опција, туку фракција. Ќе видиме колку ќе опстанат на политичка сцена. Максим доби големи симпатии кога се појави на бугарската БНТ, во тоа време беше актуелно ветото од страна на Бугарија. Тука стана херој пошто им рипна на Бугарите, иако истиот тој беше дел од владата на СДСМ која смени име и потпиша договор за добрососедство со Бугарија. Али народ има меморија на риба.

Последна измена: 8 мај 2024
    На Sielo❤️ и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  6. МитеМен

МитеМен Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2023
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.235
    Да.

7. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.212
    Допаѓања:
    5.062
    https://rezultati.sec.mk/mk/pres/t1
    Еве ви пак линкче. Тука горе може да си одберете дали сакате да следите парламентарни или претседателски избори.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.561
    Допаѓања:
    4.334
    Дуи ги бојкотира претседателските избори.
    Значи Сдсм не може да се надева на гласовите на Дуи за претседател. А Дуи чим иде на ваков потег јасно им дека е дојден крајот за нив.
    Одкако Мицко јавно излезе со став дека нема коалиција со нив јасно е дека им дојде крајот.

Затоа излезете и ГЛАСАЈТЕ !

На Blondie715, SummerGirl и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  9. Sielo❤️

Sielo❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    941
    Допаѓања:
    3.379
    само спореди колку беше присутен по тв емисии и дебати Максим, и кога си видела некој од Левица каако гостин.

Левица се забранети скоро кај сите медиуми, со Канал 5 се скарани, со Алфа, сител непамтам, само со телма мислам дека се ок.. Кампања тераат на социјалните мрежи и воглавном за нив гласаат младите.

Инаку Максим си има поддршка и амин од позадина,премногу е фејк, глуми патриот а од друга страна е европеец и се ќе прифати.Зарем мислиш дека така самоиницијативно излезе на избори на пример како Стефчо кој се беспотребно се залета.:D

10. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.734
    Допаѓања:
    13.586
    Другар допишал Бетмен на ливчето за гласање за претседател и го заокружил..

11. vlado_45

vlado_45 Активен член

Се зачлени на:
    29 април 2024
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    68
    Моја проценка - ВМРО над 55 пратеници, Сдсм околу 23-24, Дуи 18-19, Влен 10-11, Максим 5-6, Левица 4 до 5....
    данела арсовска (ИЕ 1) околу 4000-4500 гласови, токку и гром, останати партии под 1%.....

12. GymGirl❤

GymGirl❤ Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2021
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    957
    Изгледа само јас не се замарам со гласање :rofl: ич мува не ме лази ме мрзи да идам да гласам а и ништо не ми значи ако гласам. Све сама сум се снашла досега во животот ниту пак на моите нешто некој помогнал, напротив ни одмогнале сите се лажови.

На Anyshka и SummerGirl им се допаѓа ова.
  13. Sielo❤️

Sielo❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    941
    Допаѓања:
    3.379
    и мене мува не ме лазеше додека не почнав да одам по институциите и болници и видов какви све неспособни и неписмени работат. Речи му фала на бога што не си се нашла во ситуација да ти зависи животот од таквите.
    Е тогаш ќе сфатиш каде и со какви живееш.

На jacqueline.s, Luminary, Feniksgirl и 5 други им се допаѓа ова.
  14. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.212
    Допаѓања:
    5.062
    Секој си има свое мислење, ама дека дуи ќе освои толку, тешко, речиси невозможно.

15. vlahovska

vlahovska Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2018
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    84
    Пола од нив и поише албанци, кои не ти зборат на македонски, примени партиски и се држат едни со други а ти се осеќаш како туѓ во своја држава. Е тогаш дури ќе одиш да гласаш. Ги мрзело бе. Од такви си патиме

На Golden, doll.a, jacqueline.s и 7 други им се допаѓа ова.
  16. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.012
    Допаѓања:
    130.752
    Дур вас ве мрзи, нив нема да ги мрзи све ваше да избркаат....

На Golden, quattro, doll.a и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Unread

Unread Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2021
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    209
    Ако си ја сакаш татковината ќе излезеш, ако не седи дома, прифати да бидеш граѓанин од втор ред во сопствената држава!!!!

На Bitter-Sweet, Blondie715, quattro и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.557
    Допаѓања:
    12.317
    За жал ништо чудно, заради изборна единица 6. Што мислиш зашто се поделивме на 100 изборни единици.. само вака ќе добијат повеќе пратеници.

На doll.a и Sielo❤️ им се допаѓа ова.
  19. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    57.459
    Не знам што луѓе ќе бевте тие што не сакате да излезите да гласате. Толку не сте почувствувале ништо кога сте оделе по институции, не сте увиделе во каква состојба се наоѓа државата? Или некој друг ви ги брка тие работи, или имате јаки врски, или стварно живеете под камен. Нема друго логично објаснување. Кој пекол го поминав годинава за да извадам едно е*ано ливче што ми беше стварно потребно, оти едноставно им се можи да не сакаат да ти завршат работа.

Излези макар и неважечко напрај го ливчето, битно излези. Многу е клучно сега да има излезеност на Македонци. Еве ги гледате браќава колку се сложни ко ќе одлучат нешто, ние очи си вадиме меѓусебно после ќе плачиме оти сме граѓани од втор ред и оти тој таму на шалтер ти зборувал албански. Епа ко им се можи ќе зборуваат! И не само тоа.

П.С. гласано, да не биди дека на празно лаам. :D

На Golden, Blondie715, ArabellaStarfall и 8 други им се допаѓа ова.
  20. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.212
    Допаѓања:
    5.062
    Абе знам се ми е јасно, Маврово и Дебар до 2016 беа во шестката, 2020 ги префрлија во петката за да има повеќе албански пратеници во петката.

На vlado_45 и Feniksgirl им се допаѓа ова.