Додека не излеземе да гласаме сите, никад нема да ги смениме ни вмро ни сдс. Цело време ќе се вртиме измеѓу овие две. Со 40 % излезност нема промени.
Зошто? Клиентелизам. За работа во администрација, на позиција, директор, по комисии, тендери... Плус не ги заборавај пензионерите. Вмро им вети по 5000 денари покачување на сите до еден. Тој што зема 13 000 пензија, гласа за покачувањето од 5000 денари. А такви се околу 200 000. Левица ќе има голем подем во наредните избори. Накај 20 пратеници ќе земат, а може и повеќе. Ич не ми се под кеиф некои нивни политики, ама мислам дека заслужуваат шанса да бидат во влада. Најголема желба ми е да начекам Левица да биде во позиција како што е вмро сега. Ама без клиентелизмот. Треба да се инвестира во тие дечки. Не даваат од странство да им се донира, инаку радо би ги почестила со солидна сума пари. Апасиев беше 32 години кога застана на врв на партијата што ја градат од ништо. Љубчо наследи име вмро, име кое на сите ни е свето. И на тој воз владеат со години. Камо Апасиев да наследеше партија со 250 000 сигурни гласачи. Ама за жал кај нас сите гласаат за вработување. Барем гласаа додека јас живеев таму и следев што се случува
@malerozna и мене некои политики на Левица не ми се свиѓаат, ама мораме некако да воведиме и трета опција, инаку ќе не јадат овие двете. Само секои 4/8 години си се менуваат, знаат ако не сега, нареден пат ќе бидат... сите на тоа уво си спијат. Повеќе би рекла нова партија би пазела првите мандат два и би се трудела за да стекне име. Може грешам, ама сметам дека треба да се проба со трета опција.
Ако Левица се паметни треба да го подарат министерството за финансии. Според изборните програми, имаат спротивна даночна политика со ВМРО-ДПМНЕ. ВМРО-ДПМНЕ се за рамен данок, Левица се за прогресивен данок.
Вмро не затвараше фабрики, тоа сдс го направи, сдс ја приватизира евн и ред други работи, ама баш ништо немат направено, немат со што да се пофалат. Вмро отвараше фабрики,градеше патишта, каде каде понормално се живееше. Овие гадови кај ништо не направија него и се продадоја.
Затвараа сите. Алумина, Железара, Охис, Тутунски комбинат и ред други…кој ги затвори? На Фершпед што му направија? Ванхол, Кромберт и Шуберт ги сметаш за фабрика од вмро? Ок. Сепак збориме за странски фабрики. И патишта исто…ене го топ е патот кај Охрид. 11год под ропство од груевски и вмро….тоа е само дел од многуте заробени години. Од 1991ва и од сдсм и од вмро.
Никој не би се вратил од странција, не поради власта, туку поради подобри услови, таму се почитуваат закони, не како тука, некој ќе украде ќебапи ќе си лежи, некој ќе продава коприви за да им купи леб на децата и ќе го казнат (ова во времето на вмро), а некои ќе убиваат, ќе газат со коли пешаци и никому ништо. И во времето на вмро имаше вакви работи и сега, ќе возат брзо ама вујко му работи во полиција и не го казнуваа. Ете од што бега народот, преку глава им е од сите. А за здравството да не зборам, и во времето на вмро имаше нестручен кадар, и тогаш имаше лекарски грешки и никој не одговараше за тоа.
Дрекселмаер со 4000 вработенени, можеби се странски но некој треба да ги мотивира да дојдат баш кај нас. Зошто сдс не донесе странски фабрики? Вмро донесе закон за 3 дете овие и тоа го укинаа, се што беше добро упропастија. Не викам дека се многу сјани вмро ама немаат споредба со сдс.
Se soglasuvam delumno...... Kazav novoto rakovodstvo na VMRO ima posledna sansa da ja spasi drzavava! VMRO kazuvam i glasav, zosto pomalive mi se so pomal kapacitet, ali navivam da vlezat vo Vlada, iako mislam deka Levica nema da vleze, a bi sakala da ja vidam vo Vlada!
Со секое давање на нова шанса, де повеќе тонеме. Исто како на дечко/девојка да се дадат 10000 шанси на долги години…
Pa nemame izbor bre, eve neka vlezat vo Vlada Levica, neka pokazat sto znaat. Mislam ne ve razbiram, za kogo da glasame?! Od toa sto ne ispagjame da glasame i se molevme cel den za cenzus, siptarite imaat 32pratenika vo sobranie. Nasive ne glasaat, mislam ne go razbiram be makedonceto......ima novi opcii, neka glasaat, so doma sedenje i tracarenje, albancite ni ja zemaa drzavata!
Левица е веќе трета опција. Но повеќе од ова сега со овој дебакл на СДСм нема да освојат. Во Влада нема да бидат повикани.
Алумина почна да пропаѓа уште пред ВМРО. А и мораше да се затвори бидејќи правеше и штета на воздухот, а со тоа и на луѓето околу. Туку, не се надевајте на чудо и од Левица. Прават филмови дека не се на власт. Да се на власт, нема да бидат многу поразлични од ВМРО и СДСМ. И на нив би им требал коалиционен партнер. И онака џабе ја зборите кога народот не ја одбра. Како да се протне трета опција кога не ја гласате ни на претседателски, ни на парламентарни избори? И овој пат шансите поминаа неискористени.
Па тоа велам, наместо да се гласаат едниве исти, гласовите да се дадат шанса на левица. Ние младите верувам можеме дс го постигнеме тоа и да им укажеме на постарите. Овие гласови што ги добиваат вмро и сдсм 60% се од пензионери, останстите се од нивните “патриоти” во штаб и повозрасната популација. Се збореше лошо за вмро додека беа на власт, славеа на ист начин кога ги тргнаа, сега истото тоа се случува со сдсм….јас не разбирам искрено…. Се вртиме во круг 32год, а политичарите живеат живот без мака
Баш така..многу точно.. Него овие од СДСМ и од дома најблиските изгледа не ги гласаа Ама затоа сега ВМРО-овчињата сега ќе се уклучат на најјако.. баш да видиме дали како ќе изиграат..
Кога е вмро на власт, во својот дом се осеќам небезбедно, зошто комшиите ми се вмровци и кога се тие на власт мислат Господа го фатиле, прават што им душа сака, никој збор не им вели. Се неќат со Мицко. Се неќат со Мицко. А до 2021 кога немаа никаква власт ветуваа, ветуваа мислиш мед им тече, ко победија на локалните одма свртеа дека тоа е завршена работа.