А, колку се платите во фабриките, тоес странските инвестиции?? Мизерни поарно да ги нема Знаеме платите во време на ВМРо во приватните фирми колку беа
Си ме помешала изгледа. Јас не сум патриот и не се удирам во гради. Не знам како ме сфаќаш, не избрзав прва да вадам пасош, тоа беше муабетот, за разлика од "патриотите", што први извадија, и јас тој муабет не го почнав, се надоврзав само, еве уште чекам за пасош.
Самоуништувачкото семе проклето си работи. Аииии ама тупаџиски муабети се вртат, луѓево исти ко времето се, накурчени до макс.
Ама пак, Нато или не тие се па поголемо зло… ништо ние немаме добивка од тоа. Не дај боже да и текне на Русија да ни може нешто, ќе не срамни со земја дур дојде Нато да помогне.
Нато за некого е зло, за нас нато е спасител. А нато од кај да дојде? Нато е тука. За да дојде Русија треба да помине низ најмалку 2 Нато држави, а дека тоа Нато ќе го дозволи, ја не веруем (што би рекол нашиот бивш претседател). Единствен начин е да ни фрли нуклеарка, ама не би си ја трошеле шансата на една мала Македонија, оти ако фрли во некоја мала земја, целиот свет ќе ја запре, а ако фрли во Америка, третина од светот го нема.
Vo vmro platite bea 15 000 den no imase za se. Struja 1000den,leb 20 den, domati 25... imase za zivot. A toa deka e podobro da ne se otvaraat fabriki ne se soglasuvam, na koj ne mu odgovara neka ne odi. Kolku za spiredba sega imas struja 10 000den, kaskaval 1000....
Стварно си многу оптимистички настроен, и така и треба. Да не заборавиме што сила во светов е Русија сепак. И колку нато не смее да и писне. Али Нато како за сите така и за нас е зло.
Ама инфлацијата не е тема само кај нас, инфлацијата е светски проблем. Особено патат Русите и Турците.
Како мислиш зло? Дали ако тебе некој те чачне и ти дојдат да те одбранат уште 30тина, ќе ти биде зло или спасител?
Kovid, vojni, dolznicka kriza, ima vlijanie i vo drugi zemji, ama nie zaglavivme, drugite isplivaa..... Zatoa si ima institucionalni instrumenti i politiki, ali nie zafrknavme skroz..... Pa kaj nas nekoi ceni sto gi gledam vo market se poskapi od Svajcarija.....ludost e ova tuka!
Постои, како не постои. Алтернатива со Данела и Левица со Апасиев како трети опции. Ако они не состават коалиција на крај, кој? Сакаш да се кладиме?
Платите беа мизерни и тогаш и сега . 12.000 земавме плата и ? Доволно биле ? Прашај ги постарите. Исто е у сега . Земаш плата 40.000 ама секое идење у Кам ти е 2000
Да е. 2018 ако појдеш до маркет, од оние големине корпи да ги наполниш до врв, сметката нема да надмине 2000, сега од оние малите црвени корпи, наполни ја цела, ете ти 3 илјадарки. Не е исто 1000 денари со минимална од 12000 и сега 1000 со минимална 21000 ден плата иако тогаш тие 1000 вредеа три четири пати повеќе од сега.
Па не баш едвај укинаа нормирам учинок, само не знам кој го укина дали Вмро дали Сдсм. Во времето на Вмро платите беа по 8000/9000, а да ти падне грб, раце ако се направеше некоја норма недостижна за да се земе плата од 12.000 - 15.000 ден