Ја мислам муабетов во мода и убавина да продолжи, посоодветно ќе биде Значи збориме за сексуализација т.е порнификација на деца. Мислам темава е малку отаде педофилија, пошто никој никого не нападнал сексуално, ама вака без контекст може и да се вртиме во модни аспекти, дали подвезиците се или не се за деца. А можда и дали дилдо е соодветна играчка. И никаква врска со за или против лгбт+ не гледам, освен ако по дифолт во тие + не сте додале П во меѓувреме.
@RespectAndObey Треба да престанеш со спомнување на ЛГБТ за да прогураш нешто што, фала Богу, и најголемиот дел од нив не го поддржува. Ти и таквите како тебе само им нанесувате штета.
Јас не пробувам да прогурам ништо, за мене е незначајна целава ситуација со шпанскиот фестивал. Вие сте тие што трудите да прогурате морална паника. Се согласувам дека немаат никаква врска ЛГБТ со педофилија, и секој таков обид да се поистоветуваат ЛГБТ со нив се само пропаганда, вклучувајќи го и овој случај.
Види го бе, место да се скриеш ти уште појак и погласен. Ама те штитат тебе, си знаеш никој ништо не ти може, затоа и ваков искулиран си, дури и мајтап си играш со сите. Си дојде слободно ко никому ништо за пак да ја вртиш водата на твоја воденица.. @CameliaMiller залудно му објаснуваш, он си го тера неговото. Емпатија, совест очекуваш од вакви луѓе? Ама паметен си бил ти, браво еј. Менталитет на жртва нели? Ееее ама опасна мафија сте вие, уиграни скроз. Само не ти проаѓаат толку лесно финтиве, уживај. Секој што е при здрав разум ќе ја согледа добро твојата цел.
Иначе од што прочитав во претходните коментари, се согласувам дека многу ниска ни е границата за возраста на согласност во Македонија. И многу ми е чудно што никој политички кандидат не сум го слушнал да се залага да ја зголеми за барем 2-3 години.
@RespectAndObey замисли ќерка ти има претстава или спортски настан или нешто слично во школо и наставникот им рекол на девојчињата да носат подвезици на настанот Нема да помислиш ништо? Онака скрос најнормално нешто ќе ти е? Нема да се запрашаш наставникот дали е саглам во главата?
Ако добие согласност од родителите и децата, не би имало никаков проблем. Јас и многу други луѓе не ги сексуализираме децата НЕЗАВИСНО од тоа што го имаат облечено. Исто би се чувствувал ако и за претстава би требале да изглумат сцена на плажа и ќе треба да облечат костим за капење. За театарски претстави и перформанси редовно се носат облека и костими кои ретко ги гледаме низ секојдневниот живот.
Зависи од содржината на претставата и конкретниот костим. Јас секако не би дозволил ако претставата е со 18+ содржина. Потребна е согласност за каква било облека. Не смееш ти да форсираш некој да се облече во нешто ако не се чувствува удобно и безбедно во тоа, макар и да е нешто попросто како на пример форсирање на транс жени да облекуваат машки униформи.
Како тоа ДЕЦА ќе глумат во претстава за возрасни? Башка зашто да е за возрасни ако подвезици се сасвим нормална облека за деца?
Не е релевантна облеката за дали претставата е 18+ или не, туку содржината е. Во „Госпоѓа Министерка“ дури има и секс сцена од што се сеќавам иако глумците беа пристојно облечени.
Па кој нормален би ставил деца во претстава за возрасни во факинг ШКОЛО ко прво? Збориме за деца, деееецааа.
Малце се губиш со постовите. Ако те сфаќам точно, твојата хипотетичка претстава е сосема соодветна за деца, ама некои од костимите имаат подвезици. Тоа не ја прави претставата 18+ бидејќи подвезиците не се секогаш 18+. Грешиш тука. Еве Госпоѓа Министерка не е соодветна за деца ама сепак носат пристојна облека.
Најдобар пример за да видиме дали функционира е да си го облечеш синот или ќерката (ако ги имаш) и пуштиш така. Па дојди после напиши дали сексуално би бил/а на мета.
Ова ти е мизогинистичка логика каде што пробуваш да ја обвиниш жртвата за сексуално малтретирање. Жените константно се обвинети дека сексуалното малтретирање им е резултат на тоа како се облекуваат, што воопшто не е точно. И не е релевантно. На настанот во Шпанија, децата не се сами, туку се на безбедно место набљудувани од организаторите и нивните родители.
Значи наставникот што ќе рече девојчињата да носат подвезици нема да го сметаш за педо, нема да видиш каде на ќерка ти ѝ се нарушени правата. Молим те не се размножуј.