Не е во ред деца да носат секси облека. Не мислам само на подвезици туку се шо би можело да е сексуализирано. Во било кој контекст или ситуација. Зато и натпревари за убавина се проблематични. Тука разбирам дека стран мозок сексуализира и нормална облека ама то не е изговор да облекваме деца како возрасни. Панк стил беше спомнат. На сликите шо видов тука нема ништо "панк". Местото на децата не е на 18+ настани. Апсолутно можи да не сфатат децата ама некои ситуации не треба рано да му се нормализираат ради ризик од насилство и мора да знат дека автономијата на нивното тело е нивна и никој не смеј да им се доближи. Така да, да се збора дека некои не гледаат нешто сексуално ми е сувишно. Никој од темава шо е против не значи дека сексуализира деца, едноставно ги гледа ризиците шо можат да излезат ако овие слики или идентитети на деца паднат во грешни раце. Генерално сум против било какво објавување на деца јавно, едино "мило" ми е дека бар на сликите лицата се замаглени ама да сме реални лесно се одмаглуваат и не требаше да дојди до нивно постоење или креирање на атмосфера за да постојат. И ова е од топик, за дрег шо беше спомнато и зато ќе го клам во спојлер. Спојлер Дрег е сексуално. Дрег е хиперсексуализирање на женска фигура. То шо некој можи да не го гледа како сексуално не значи дека не е. Исто како и за целата дискусија. Сте објавиле слика од Чачки, буквално целиот вајб и е femme fatale. Сексуализирано нормално. То е дрег.
Исто, имам слика од Струмичкиот карневал, како девојче од 10г... Во невеста маскирана, подвезици на мајка ми на крај памет не ѝ дошло да ми купи, а не пак да ми облече. Какви се овие извитоперени вредности што се обидува тој да ги пропагира....
Зошто не носеле рецимо панталони обични и маичка со слоган/лого на тој што го организира насанот? Мислам опции има милион
Точно, затоа секој ќе се запраша каква порака се праќа до гледачите преку овој настан? Како и овде на форумов, каква порака и што сака да протне членов единствен со својот став....
Не е ни проблемот дали децата ќе се сексуализираат ако се облечени во секси долна облека. Чуму секси долна облека кај деца? Која е таа ад хок потреба деца да се користат за некакви цели, а тоа нема никаков бенефит за децата, освен за можеби возрасните? Што имаат децата со тие LGBTQ++++++++++ и останати напикани болесници што немаат врска со првите три букви, освен правдање за својот настран и ментално хендикепиран мозок? Што е поентата зад настанот тогаш?
Има и ЛГБТ деца, па има смисла да присуствуваат на ЛГБТ-френдли настан. Има и милион опции за на плажа, но сепак не ни е толку гајле за тоа сценарио.
Што замисла имал организаторот кога решил да користи деца и да ги облече во долна облека за возрасни? Кое е мотото зад настанот или пак што порака има? Не ми одговори. Па да се обидам пак.
Пораката е најверојатно да се почитуваат разликите помеѓу луѓето, истото како секој ЛГБТ настан, претпоставувам.
Кој ЛГБТ настан? Кој рече дека станува збор за ЛГБТ настан? Какви разлики- дека децата се мали возрасни или што?
Нема никаква врска. Не знам зошто членовите тука мислат дека костимите на настанот биле избрани да пратат некаква порака.
Па дека и тие во подвезици се луѓе ваљда. Еве, пошто си лупетаме безвезе, без контекст, можда и тоа е пораката. Ако не е карикатура на некоја шпанска селебрити. Искрено, се изгубив малку
Што не ги облекле во панди или мечки или мачиња. Зошто баш таа облека ја избрале? Како нема порака. Па за што ги организираат тие маршови, паради? Досадно им е по дома, што?
Секој костим, облека праќа порака од оној кој ја носи до оној кој гледа. Преку облека може да видиме соц статус, карактер, самодоверба, енергија на личноста, но и манипулација на деца од возрасни на музички настан.
Што има врска бе па ти, подвезици се само хулахопки со каиш Нема везе што ние го доживуваме тоа како секси долна облека.
Ти реков прееска. Не ги користи ЛГБТ за да поентираш. Низок потег е. И многумина од нив не би се сложиле со тебе. Подвезиците се само за возрасни лица, не се за деца. Не можеш да го смениш тоа!
Јас се разбира не можам да сменам генерациски стил на облекување ниту сакам да сменам. Само ви потенцирам истите вакви морални паники се креваа околу панталони и кратки сукњи пред неколку децении. https://www.messynessychic.com/2021/03/17/the-not-so-straightforward-story-of-women-and-trousers/ Мене ми е просто незначајна целава ситуација бидејќи разбирам дека не треба да ги сексуализираме луѓето независно од како се облечени. ЛГБТ лицата исто така не креваат морална паника околу вакви случаи, знаат дека се очигледни обиди да ги демонизираат нивните заедници.
Демек за неколку децении треба да прифатиме децата да се облекуваат во подвезиви и корсети? Искрено ми се гади. Сакав да напишам дека најверојатно немаш деца, ама сега ќе се молам да ми е точна претпоставката затоа што стварно мислам дека многу погрешно размислуваш . Патем за ЛГБТциркуз++++ се сеќавам пред неколку години активист хомосексуалец кажуваше како треба да се легализира сексуалниот однос со мслолетници кои почнуваат да го осознаваат своето тело со оправдување ако едно момче на 12 години има сексуални фантазии/сцени спрема возрасна личност зошто да не може тоа да го прави и возрасната личност и зошто да бидат спречени ако сите се задоволени? Е вака си пробуваат од време на време јавно да ја видат реакцијата на пошироката јавност. Ми се гади искрено!
Колку години имаат жените на линкот што си го пратил? Што има врска носењето на панталони кај возрасни жени и сексуална долна облека кај деца? Која е потребата, дали има потреба? Постои дете што би сакало вака да се облекува? Или е наметнато од возрасен за да се облечат вака? Кога децата сами ќе сакаат да носат танги, подвезици, стикери преку гради, перики, шминка и сл, тогаш може да дискутираме дали се работи за морален проблем или нешто друго. Знаеш што сакаат да носат децата? Фустани како принцезите од цртаните што носат. Знаеш кој им е идол на децата? Елса од Фроузен. А не некој драг квин или стриптизерка. Јас не ги сексуализирам децата, па пак гледам проблем. Не знам како не го гледаш. Што ако на некој утре му текне голи деца да пушти да маршираат. Пак ќе биде во ред за тебе? Бидејќи нели не треба да ги сексуализираме, туку ете, за атер на забава и парада да ги гледаме.