Пеперутки во стомакот

Discussion in 'Врски' started by Pretty Woman, Aug 21, 2018.

?

Дали пеперутките во стомакот значат вистинска љубов ?

1. Да

25.9%
  2. Не

22.2%
  3. Не мора да значи

51.9%
  1. Pretty Woman

Pretty Woman Истакнат член

Сите го знаеме ова чувство или барем еднаш во животот го имаме почувствувано.
    Феминки ме интересира ваше мислење дали пеперутките во стомакот значат љубов или може да постои и љубов без пеперутки ?

2. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Прво доаѓаат пеперутките, па после љубовта.
    Пеперутките во стомак се минливо чувство, но проследнени со многу други фактори во врската можат и да прераснат во љубов, сакање, па да трае тоа чувство многу долго.

3. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Малку сум збунета од содржината на оваа тема...

Не ја гледам задолжителната еквивалентност и поврзаноста меѓу значително поголемото количество на неврони поставени во нашиот стомак отколку во 'рбетниот мозок, од една страна, и хемиската реакција на хормони ( адреналин, тестостерон, естроген, допамин, серотонин, окситоцин и вазопресин) која се случува во мозокот, од друга страна.

Луѓето кои ја опишуваат познатата сензација како "пеперутки во стомакот" е само знак дека нашиот втор мозок функционира правилно.

Како што споменав погоре, бидејќи имаме повеќе неврони во стомакот отколку во 'рбетниот мозок, тоа му овозможува на дигестивниот систем да работи самостојно, односно без потребата од нашиот мозок.

Така, кога еден поединец е преплавен од емоции, истиот добива посебно чувство во стомакот предизвикано од реакцијата на невроните кои се наоѓаат внатре.

Додека пак "љубовта" која ја опишав претходно, претставува само систем на природата со цел сите суштества на планетава да се размножуваат за да опстанат односно да не изумрат како посебен вид, а во таа категорија секако спаѓа и хомо сапиенс.

WildMk likes this.
  4. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Јас изгледа сум ги удавил тие пеперутките очигледно, затоа не се појавуваат во дадената ситуација. :lol: :wasntme: :?:

Јас пак имам друго чувство на внатрешна жештина во градите, не знам дали сум јас единствен со ваква дијагноза кога станува збор за вакви ситуации. :!: (facepalm)

Pandora- likes this.
  5. Demon4e

Demon4e Активен член

Dobro ako nie cuvstvuvame "peperutki vo stomakot" dali peperutkite cuvstvuvaat lugje vo stomakot?!

6. WildMk

WildMk Форумски идол

Не значи 'љубов', значи физичка реакција...

Demon4e likes this.