Ќе ви раскажам неколку примери - 1. ми се јавува тип на телефон, за на кафе- вау си викам каков глас (оптимистички), а тек на телефон муабетот ни оди подмачкано. Се среќаваме ...што да видам, тој цела глава понизок од мене, фармерки кренати до мишка, низок и ќелав, а тек на маса - муабети блјак... 2. Одам на испит...лелелеле го научив испитот, весела одам на испит и оп паричка пред мене...се наведнувам ( оптимистички ) си викам среќа.....после една недела резултат, мене на список за положени ме нема (( 3. Мене ми е роденден...и другарки ме носат на пица, весело јадиме пијуцкаме...и доаѓа едно детенце со грепки и ме убедија дека ми е среќен ден, оптимистички купувам 5 грепки... и греп греп ....сите добија 50 ден....јас 0 итн итн примери како да бидам оптимист????
Во повеќето случаи сум песимист,а не би сакала да е така. Секогаш мислам на најлошото. Но има и ситуации кога размислувам оптимистички
Јас пак влечам кон песимизмот гледам од негативната страна на секое нешто и баш ич не ми се допаѓа оваа особина да ја речам,ама природа таква ме дарила не е до мене и колку да се трудам неможеш да го натераш мозокот на спротивното.
Роден песимист! Би сакала да бидам оптимист давам се од себе... но како да накараш едно магаре на нешто што не му е вродено?
Песимист сум голем.... од една страна и подобро е така , затоа што се надеваш на најлошо а ако има резултати исполнет си со среќа наместо со разочарување.. а оптимистот пак секогаш мисли на попозитивната варијанта, и ако не добие ништо може да се разочара...
Ко што постои изреката опозиција увек, ја мењам у песимизам УВЕК. Тоа е нешто што се раѓа со личноста
Во глобала златна средина накај оптимист. Бидејки се случуваат моменти кога ке потклекнам и ке мислам лошо, ама за срека ретко и кратко трае. Поубаво ми е кога оптимистички гледам на работите, и ми смета кога некој околу мене е песимистички настроен.
. ....оптимист.....секогаш и во секоја ситуација ја гледам онаа страна каде се можностите за да се поправат нештата на подобро или да се ублажат...полно пати во животот сум била на дно полно пати на врв,ама секогаш останвам цврсто на земја потклекнувам ама пак сум на нозе.....голем борец сум исто така, до последно наоѓам начин да спасам ова или она...... .. ...песимист сум само кога сум се трудела долго,долго од ништо да направам нешто но ако постојано другата страна не покажува волја.кревам раце од се и се вртам и продолжвам на друга страна.... како една пословица... жената знае да сака,да простува,да заборава ама исто така и знае да воздивне длабоко,да се заврти и да си оди......
оптимист!!! што и да се случи гледам да извлечам нешто добро и знам дека се ќе се среди кога тогаш, нема потреба од нервози плачење, кубење коса! што и да е ќе помине!!!
ПРед се сум реалист,секогаш реално гледам на работите,не ги преувеличувам со оптимизам или пак ги разбирам ептен трагично и сум песимист.Некогаш од некоја причина сум песимистички настроена,но тоа брзо се менува и ги согледувам нештата реално и ги прифаќам такви какви што се.